Що чекає гривню: песимізм проти непередбачуваності

Що чекає гривню: песимізм проти непередбачуваності

Як довго триватиме період міцної гривні і наскільки різким може бути її подальше ослаблення 

У тому, що сезонне ослаблення настане, мало хто сумнівається, тим більше, що це підтверджується досвідом кількох останніх років.

В середині червня всі експерти, опитані агентством Bloomberg, очікували зниження гривні до кінця 2019 року до діапазону 27.5-31 грн/дол, або в середньому до 28.9 грн/дол. Висока політична і економічна невизначеність цього року робить прогнозування валютного курсу дуже складним. Експертам залишається покластися в основному на довгострокову оцінку макроекономічної ситуації і поточні очікування учасників ринку, зазначає керівник підрозділу з корпоративного аналізу, ICU Олександр Мартиненко.

Макроперспективи - за помірне ослаблення курсу

Макроекономічні перспективи говорять про поступове зниження гривні. Основний тиск на курс, як і раніше, створюють зовнішньоторговельний дефіцит і необхідність повертати значні суми валютного боргу уряду. У той же час, кон'юнктура зовнішніх ринків і зростання експортного потенціалу України сприяють стабілізації зовнішньоторговельного дефіциту в цьому році. Що ж стосується покриття цього дефіциту і погашення зовнішніх боргів, то тут всі надії експерти покладають на продовження співпраці з МВФ, адже саме вона відкриває двері до інших міжнародних кредиторів і дає уряду шанс робити запозичення на зовнішніх ринках. Також підтримують гривню жорстка монетарна політика НБУ і стримана фіскальна політика уряду - вони знижують доступність гривневого ресурсу, таким чином стримуючи зростання попиту на іноземну валюту і зміцнюючи довіру до України зовнішніх кредиторів. Однак крім загальної фундаментальної макроекономічної картини є безліч малопередбачуваних факторів, які можуть вплинути на курс гривні.

Відео дня

Нова потужна підтримка гривні від інвесторів в ОВДП

Найпотужніший позитивний фактор - це серйозне зростання попиту іноземних інвесторів на гривневі ОВДП українського уряду. Це один з небагатьох факторів сьогодні, які можуть допомогти гривні зміцнитися за підсумками року всупереч ринковим очікуванням. Зростання попиту на ОВДП підштовхнуло підключення України до міжнародної системи розрахунків Clearstream в кінці травня. Завдяки спрощенню в розрахунках в результаті цього підключення, а також високої прибутковості боргових паперів уряду, обсяг придбаних іноземними інвесторами ОВДП вже виріс до 48 млрд грн на минулому тижні в порівнянні з 6 млрд грн на початок року. Більш того, інвестбанк Goldman Sachs прогнозує, що вклади іноземних інвесторів в українські ОВДП можуть вирости до $2-6 млрд.

Зростаючі ризики і мінливі настрої ринків

Настрої інвесторів дуже мінливі, вони одразу реагують на підвищення глобальних ризиків. Сталий в останні кілька тижнів оптимізм на фінансових ринках вкрай крихкий і може бути швидко зруйнований загостренням будь-який з існуючих сьогодні ключових загроз. Це може бути і подальше загострення конфлікту США-Китай, і подальший дрейф Великобританії до «жорсткого» Brexit, і нові свідоцтва уповільнення світової економіки. Підвищення глобальних ризиків, як правило, спонукає інвесторів скорочувати свої позиції на найбільш небезпечних ринках, навіть незважаючи на привабливо високі прибутковості. У випадку ж з Україною, інвесторам цілком може виявитися достатнім і посилення внутрішньополітичної невизначеності. До парламентських виборів і формування нового уряду інвестори навряд чи зможуть передбачити політичний і економічний курс нової української влади, а значить, і їх здатність домовитися про нову програму підтримки МВФ. Всі ці ризики будуть стримувати бажання іноземних інвесторів збільшувати свої активи в ОВДП, і ці настрої також вплинуть і на інших учасників валютного ринку.

Більше тиску на гривню від репатріації дивідендів

Крім настроїв і очікувань ринкових гравців, на валютний ринок впливатимуть і інші фактори, зокрема виплати дивідендів. Українські компанії, які виплачують дивіденди закордонним материнським структурам, починають робити це більш активно в другій половині року, після затвердження річної звітності та відповідних рішень акціонерних зборів. Таким чином, разом із зростанням попиту платників дивідендів на валюту зростає і тиск на гривню. Цього року репатріація дивідендів може перевищити високий рівень минулого року - $3.4 млрд, завдяки зростанню прибутків підприємств ГМК і філій іноземних банків. Додатковому зростанню виплат також сприяє підвищення лімітів на репатріацію дивідендів: НБУ вже збільшив ці ліміти з $7 млн ​​на місяць до 12 млн євро і надалі має намір скасувати їх зовсім.

Менше підтримки від валютних операцій Нафтогазу

На динаміку валютного курсу також здатні вплинути терміни і розміри виплати дивідендів до держбюджету великих державних компаній, таких як Нафтогаз України. У 2018 році для сплати в бюджет 29 млрд грн дивідендів Нафтогаз виходив на ринок з продажем валюти, що забезпечило потужну підтримку гривні в серпні і листопаді-грудні. Цього року гривня такої підтримки від Нафтогазу вже не отримає, перш за все тому, що прибуток компанії за 2018 рік знизився у 2,8 рази до 13,6 млрд грн. Крім того, керівництво Нафтогазу зараз намагається переконати уряд відстрочити виплату дивідендів, оскільки компанії потрібні додаткові кошти, щоб збільшити закупівлі газу на 3 млрд і забезпечити сховища комфортним тиском в зимовий період на випадок ускладнення переговорів з Газпромом про транзит в наступному році.

Фактор сезонності як і раніше сильний

З урахуванням всіх особливостей цього року, вплив фактора сезонності на динаміку курсу зберігається. Цьому сприяють невеликі розміри валютного ринку і домінування на ньому сезонно-орієнтованих гравців: експортерів агропродукції, імпортерів енергоносіїв і споживчих товарів, а також компаній, що виплачують дивіденди за кордон. Виходячи з дій цих ключових гравців, кожен рік можна умовно розділити на дві частини: спочатку настає період зміцнення гривні, коли переважає попит на неї з боку експортерів у зв'язку з проведенням посівної кампанії, і в той же час - малоактивні імпортери. Потім слід період ослаблення гривні, коли вже більш активні імпортери, а також платники валютних дивідендів. Всі інші учасники ринку враховують ці сезонні руху курсу, а значить - можуть їх посилити. Так, іноземні інвестори менш охоче купують гривневі ОВДП у другому півріччі, оскільки ризикують залишитися без частини прибутковості через здешевлення гривні. Більш того, бажання багатьох ринкових гравців зіграти на випередження при зміні сезонного тренду додатково посилює волатильність курсу.

Гривня напередодні зниження

У цьому році динаміка курсу ще раз продемонструвала сезонний характер, коли з початку січня до середини травня гривня зміцнилася від 28.2грн/дол до 26 грн/дол. Однак мусування теми дефолту дорого обійшлося національній валюті, і до кінця травня курс відкотився до 27 грн/дол. Медіа-зусилля Мінфіну із залученням МВФ допомогли заспокоїти валютний ринок. Важливу роль також зіграло поліпшення настроїв на глобальних фінансових ринках завдяки очікуваному пом'якшення монетарної політики ФРС США. Інвестори знову стали активно купувати гривневі ОВДП і забезпечили додаткове надходження валюти на ринок, чому посприяв початок роботи Clearstream. В результаті, у найближчі тижні можна очікувати курс гривні нижче 27 грн. 

У той же час, зростаючі глобальні економічні та політичні ризики можуть незабаром призвести до нового охолодження фінансових ринків, а внутрішньоукраїнські політичні ризики будуть додатковим стримуючим фактором для інвесторів в ОВДП. Крім того, уряд чекають великі погашення гривневих ОВДП, всього в сумі близько 47 млрд грн. за літні місяці. Є висока ймовірність того, що попиту на нові випуски буде недостатньо, щоб вкладення в ОВДП зросли з урахуванням таких погашень. В кінцевому рахунку, сезонне зростання попит на валюту від імпортерів і платників валютних дивідендів візьме своє, і до кінця року гривня може ослабнути до рівня в 28.5 грн/дол.

VoxConnector, спеціально для "20 хвилин", Тернопіль

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up