Що готує вересень для тернополян? Аналізуємо всі зміни

Що готує вересень для тернополян? Аналізуємо всі зміни
  • Які соціально-економічні та інші зміни готує вересень для тернополян? Як розпочнеться новий навчальний рік та чи збільшаться тарифи на електрику? Чи зміниться порядок виплати пенсій у вересні і що таке податкова амністія?
  • Це та інше з’ясовували журналісти «20 хвилин».
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

Новий навчальний рік: три можливі варіанти

1 вересня – Свято Першого дзвоника. Новий навчальний рік для школярів розпочнеться 1 вересня 2021 року і завершиться не пізніше 1 липня 2021 року. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України. 

«Освітній процес у школах розпочинається у День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби, на період встановлення карантину власник установи, організації або уповноважений орган може змінювати режим роботи закладу», – йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.

Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет розповів про три варіанти початку нового навчального року. Ці варіанти планують міксувати.

Відео дня

За його словами, вересень і початок жовтня не такі вразливі щодо захворювань, та й сезонні захворювання ще не будуть активні.

«Ми розраховуємо, що перші два місяці осені не принесуть спалаху. Хіба що штам «Дельта», який зараз поширюється, може вплинути на ситуацію», – повідомив він.

Разом з тим, МОН має три сценарії того, як буде проходити навчальний рік в 2021-2022 роках, повідомив Шкарлет.

Перший сценарій

Найбільш сприятливий сценарій – «зелена» карантинна зона на карті України. За цих умов заклади освіти працюватимуть у звичайному режимі. Лише в окремих регіонах за рішеннями педрад деякі школи можуть перевести на дистанційну форму навчання, якщо у них будуть спалахи захворювань.

Другий сценарій

Другий варіант – зовсім песимістичний. Це – високий рівень захворюваності. МОН наполягатиме, щоби 1-4 класи, тобто початкова школа і спеціальні заклади, тобто інклюзивно-ресурсні центри, працювали у звичайному режимі.

При цьому зміни передбачають, що має бути 80% вакцинованих у науково-педагогічних колективах.

Третій сценарій

Третій сценарій – середній рівень захворюваності, «жовта» і «помаранчева» зони. Місцева влада може переводити навчання у змішану або дистанційну форму.

При цьому показник у 80% вакцинованих вчителів дозволятиме навчальному закладу, навіть за перебування у «жовтій» або «помаранчевій» зонах, працювати повністю в звичайному режимі.

Читайте також: Як почнеться новий навчальний рік: є три варіанти розвитку подій 

Також, відповідно до вимог Міністерства охорони здоров'я, для роботи шкіл у звичайному форматі, де встановлений «жовтий», «помаранчевий», «червоний» рівень епідемічної небезпеки, необхідно, аби 80% освітян провакцинувались від COVID-19 до 15 вересня. Однак примушувати педагогів до імунізації не будуть, запевняють у МОН.

Виплата пенсій по-новому?

Кабінет міністрів анонсував, що з вересня в Україні зміняться правила доставки пенсій – отримати виплати можна буде переважно через банк. Чи так це?

Від 1 вересня 2021 року ті, кого не влаштовує доставка пенсій поштою, можуть самостійно обрати один з 44 банків, уповноважених на обслуговування пенсіонерів. Проте обов’язкового переведення пенсій на картку не буде. 

З 1 вересня 2021-го жодних змін у порядку отримання пенсії не відбудеться. Як і раніше буде три варіанти:

Зміна способу виплати пенсій буде проводитися винятково на підставі заяви одержувача.

Податкова амністія

З 1 вересня українці зможуть легалізувати свої статки – стартує добровільне одноразове декларування свого майна. Президент підписав два закони про податкову амністію. Узаконити статки можна, сплативши податки – 5% за активи, розміщені в Україні, 9% – за те, що зберігається за кордоном. Не потребують декларування житло, якщо воно єдине, та заощадження менші за 400 тисяч гривень. 

Таким чином, тернополяни, які задекларують свої активи, звільняються від відповідальності за несплату податків: отримають можливість легалізувати свої готівкові заощадження, отримані «в конверті», та майно, придбане з них.

Що залишиться незмінним

Ціна на газ

На офіційному сайті ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» ще не має оновлень ціни на газ для населення на вересень. Хоча за п’ять днів до кінця поточного місяця газопостачальники повинні оприлюднювати тарифи на наступний місяць. Операторка компанії повідомила, що ціна та ж сама і, за її словами, не буде мінятися до травня 2022 року. 

Наразі обидва газові тарифи – і «Місячний» і «Річний» мають єдину ставку – 8,99 грн за 1 м.куб.

Тарифи на електроенергію

Кабінет Міністрів України все ж зберіг діючу ціну на електроенергію для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/ кВт-год.

Але це буде останній місяць з одним фіксованим тарифом для всього населення. У жовтні ціну на електроенергію планують зменшити. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up