Що готує жовтень для тернополян: аналізуємо

Що готує жовтень для тернополян: аналізуємо
  • Які нові правила проїзду у громадському транспорті і як вони вдарять по кишені тернополян?
  • Для кого ціна на електрику впаде, а для кого – зросте? На скільки можуть оштрафувати, якщо поза населеними пунктами їхати без увімкнених фар і кому з пенсіонерів доплатять по 400 гривень щомісячно?
  • Початок осіннього призову: скільки призовників підуть служити до армії?
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. У кожній Вашій підписці – підтримка незалежної журналістики. 

 

Які головні соціально-економічні та інші зміни принесе другий місяць осені у домівки тернополян, з'ясовувала журналістка «20 хвилин».

Нова ціна і умови проїзду в громадському транспорті

З 1 жовтня квиток на проїзд в Тернополі буде 8 гривень, але пересадки стануть безкоштовні. Про це заявили у міській раді. 

Для власників «Файної картки» – це 8 гривень, для банківських карт чи придбаних на зупинці – 10 гривень. Такий тариф дозволяє значно економити саме тернополянам на квитках. Єдина умова – вчасно поповнювати свою «Файну картку». Уся інформація про отримання картки, її поповнення – за цим посиланням: https://fayna-karta.te.ua.

Відео дня

Тож, що варто знати про нововведення:

Читайте також: Нові правила пересадки в тернопільському транспорті. Що варто знати пасажирам? Розбираємося,  З 1 жовтня квиток на проїзд в Тернополі буде 8 гривень, але пересадки стануть безкоштовні (пресслужби)«Є-квиток»: Все що треба знати про новий етап транспортної реформи у Тернополі (пресслужби).

Вмикайте фари за містом

З 1 жовтня поза населеними пунктами водіям потрібно вмикати фари. Про це йдеться у Правилах дорожнього руху. Це пов'язано з тим, що у період скорочення світлового дня й погіршення погодних умов вкрай важливо додатково позначити видимість автомобіля для пішоходів та інших учасників руху. Ця вимога  є обов'язковою незалежно від часу доби.

«З 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу —  ближнє світло фар.»

Починаючи з минулого року, поліція активно застосовує до порушників ч.2 статті 122 КУпАП, яка загрожує їм накладенням штрафу на суму 20-25 неоподатковуваних мінімумів, тобто 425 — 510 грн.

Повний перехід на е-лікарняні

З 1 жовтня Тернопільщина, як і вся Україна, повністю переходить на е-лікарняний. Що це таке?

Читайте також: Пояснюємо, як отримати е-лікарняний і компенсацію за ним

З 1 жовтня Україна повністю перейде на електронні лікарняні. Про це повідомив глава комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький. За словами нардепа, з жовтня оформлення всіх лікарняних буде відбуватися винятково із внесенням даних в електронну систему охорони здоров’я.

«Електронна система дозволяє перевірити, скільки і кому той чи інший лікар виписав лікарняних листів. Адже кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника», — пояснив він.

Осінній призов в армію

1 жовтня в Україні стартує призов на строкову військову службу. Триватиме він до 31 грудня 2021 року. Під призов потрапляють чоловіки, віком від 18 до 27 років, які не мають права на відстрочку. 

Так, у рамках осіннього призову у 2021 році на строкову військову службу призвуть 13 575 осіб. Таке рішення Кабмін прийняв на засіданні в середу, 29 вересня.

Кому підвищать пенсії

Майже мільйон українців може розраховувати на надбавку до щомісячної пенсії в кілька сотень гривень вже з 1 жовтня 2021 року. Про це повідомила Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Так, по 400 грн щомісячної надбавки отримають ті пенсіонери, котрі досягли 75-80 – річного віку. 

Нові тарифи на світло

З 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022-го тариф на електроенергію для населення знизили з 1,68 до 1,44 грн за кВт-год. Проте він буде актуальним не для всіх побутових споживачів.

«Із 1 жовтня для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год на місяць, тариф знизиться до 1,44 гривні за 1 кВт-год. Для тих, хто споживає понад 250 кВт-год, ціна не змінюється – 1,68 гривні за 1 кВт-год», ‒ повідомили в Міненерго.

З 01 жовтня змінюється також ціна на універсальні послуги для малих непобутових споживачів. Хто відноситься до малих непобутових споживачів?

Малий непобутовий споживач – споживач, який купує електричну енергію для власного споживання та електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт (тимчасово до 01.01.2021 – до 150 кВт).

Ті споживачі, які не приймають нові умови постачання електричної енергії, мають право припинити дію договору у відповідності до Правил роздрібного ринку електричної енергії. 

Тариф на послуги з розподілу електроенергії ВАТ «Тернопільобленерго» по 2 класу напруги становитиме 1340,82 грн/МВт•год (без ПДВ)

Детальніше читайте тут. 

Що залишиться незмінним

Ціна на газ

На офіційному сайті ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» ще немає оновлень ціни на газ для населення на жовтень. Хоча за п’ять днів до кінця поточного місяця, газопостачальники повинні оприлюднювати тарифи на наступний місяць. Операторка компанії повідомила, що ціна та ж сама і, за її словами, не буде мінятися до травня 2022 року. 

Наразі обидва газові тарифи – і «Місячний» і «Річний» мають єдину ставку – 8,99 грн за 1 м. куб.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Непрілий

    ЧОМУ газ  у Тернополі 8,99грив..А по всій УКраїні7,99грив?

keyboard_arrow_up