Скільки коштує бути студентом: витрати на їжу, навчання і не тільки. Де можна заробити? (ГРАФІКА)

Скільки коштує бути студентом: витрати на їжу, навчання і не тільки. Де можна заробити? (ГРАФІКА)
  • Бути студентом означає не тільки отримувати освіту. Саме в студентські роки ми вчимося економити та заробляти та раціонально витрачати.
  • Скільки ж коштує бути студентом у Тернополі? Ми порахували орієнтовні витрати.

У кожної людини є свої потреби, на які вона готова витрачати власні кошти та час, нижче ми наведемо базові витрати студентів, а також варіанти для заробітку.

Витрачаю понад 4 000 гривень

Мене звати Федір Восінський, окрім роботи журналістом, я ще отримую освіту в одному з ВНЗ Тернополя.

Навчаюся на п’ятому курсі і витрати саме в останні роки навчання у мене помітно зросли. Почнемо з того, що для мене є обов’язковими: плата за гуртожиток та за навчання. За гуртожиток сплачував одразу за десять місяців проживання – 5 200 гривень, а за навчання щомісяця – 2 500 гривень, оскільки вчуся не на бюджеті. Ще кожного місяця купую абонемент в зал, для студентів він вартує 375 гривень.

Відео дня

А інші витрати в мене можуть різнитися. Оскільки від власного дому живу досить далеко, щоб їздити туди щотижня чи навіть щомісяця, їжу фактично не вожу. Хоча раз на місяць чи два отримую передачу з їжею. Це суттєво економить власний бюджет. Дякую батькам!

Харчуватися стараюся правильно і не фаст-фудом, тому на початку місяця купую базовий набір продуктів: крупи, олія, картопля, овочі, вівсяні пластівці, та час від часу і м’ясні вироби. Загалом на такий набір витрачаю орієнтовно 500-1000 гривень щомісяця. Повірте, це з великою економією, як кажуть, не на "широку ногу". 

Та впродовж місяця іноді ходжу з друзями відпочити в кафе чи інші заклади, а це ще орієнтовно 500 гривень. І, звісно, проїзд у громадському транспорті. Непомітно щомісяця з власного гаманця на поїздки я витрачаю до ста гривень. І додам ще плату за інтернет – 140 гривень щомісяця, але цю сумуділю на половину разом з однокімнатником.

Отож, щомісяця йде від 4500 гривень. Це ще дуже скромні витрати.

На місяць потрібно не менше 7 000 гривень

Студент Юрій навчається також на п'ятому курсі одного з ВНЗ Тернополя. Але йому на проживання потрібна значно більша сума.

– Для більш–менш скромного проживання, а не виживання, потрібно понад 7 тисяч гривень на місяць: 3 тисячі гривень – оренда житла, ще 600 гривень – комуналка, 150 гривень за інтернет та ще стільки ж за мобільний тариф. 2–2,5 тисячі йде на харчування. На проїзд гроші не витрачаю – є картка тернополянина. Решта – на дрібні витрати. Але ще треба рахувати, що потрібно одягнутися, є непередбачувані витрати, без яких не обійтися. А стипендії у 1300 гривень навіть на їжу на місяць не вистачить.

Скільки приблизно потрібно 

Витрати тернопільського студента залежать від багатьох факторів: живе він у гуртожитку чи на квартирі, чи в себе вдома, якщо навчається в рідному місті. Є державником чи платником, де розташовані навчальні корпуси його закладу, чи ходить він на роботу.

Розберемо детальніше кожен варіант.

Якщо ви живете та навчаєтеся у рідному місті, ваші витрати будуть меншими, адже ані за квартиру, ані за гуртожиток платити не доведеться. Скорочуються і витрати на харчування.

Можливі витрати на проїзд в громадському транспорті на навчання та назад і харчування в перерві між парами. Якщо кожного дня їздите на навчання, то витрачатимете 220-280 гривень щомісяця, та часто навчальні корпуси знаходяться неподалік гуртожитків. Ще 600 гривень на харчування в перерві між парами. Якщо витрачати 25-30 гривень. Це може бути хотдог чи паніні в МАФі. або ж суп чи інша страва у студентському кафе. 

Часто біля навчальних корпусів університетів знаходяться МАФи, в них паніні чи хотдог вартують 18-30 гривень. В студентських кафе більший вибір страв і менші ціни, там, як кажуть, "перше, друге і компот" вартуватимуть від 50 гривень. Сума, звісно більша, але ви матимете повноцінний обід. Отож, на харчування в університеті ви витрачатимете від 600 гривень.

Вдома можна приготувати страви і самому. Пачки гречки, рису, пластівців та макаронів вистачає орієнтовно на  два тижні. А вартуватимуть вони до 150 гривень, або ж 300 гривень на місяць. Включіть в раціон м'ясо та овочі, це ще орієнтовно 500-700 гривень. 

Якщо ви живете в гуртожитку, то повинні заплатити за період проживання на час навчання (10 місяців) – від 5 500 до 6 200 гривень. Зазвичай просять внести суму за рік чи пів року одразу. Також додайте сюди витрати на їжу, проїзд тощо. 

В Політехнічному та Західноукраїнському університетах плата за гуртожиток становить 5 500 гривень за 10 місяців проживання. В Медичному – 6 250 гривень.

Орендуючи квартиру, доведеться платити від 1 500 тисячі гривень і вище за проживання щомісяця. Це за умови, що будете орендувати разом із друзями. Середня вартість оренди однокімнатної квартири в Тернополі складає 4 500 гривень, за даними сайту DOM.Ria. Додамо ще і витрати на харчування. Ну і плата за навчання, якщо ви платите за нього.

Вигідніше знімати одно-,дво- чи трикімнатну квартиру разом з другом, адже тоді оплату виділите на двох чи на трьох осіб. 

Двокімнатні квартири в Тернополі вартують в середньому – 5000 - 5500 гривень.

Трикімнатні вартують в середньому – 6000 - 6500 гривень.

Проживання на квартирі чи в гуртожитку має свої переваги та недоліки. Так, на квартирі зможете приділити більше часу на навчання, але в гуртожитку ліпше навчитися комунікації з однолітками.

Якщо додому їздите – це також додаткові витрати на поїздку туди і назад, залежно від відстані та типу транспорту, яким добираєтеся. Однак, тоді ваші витрати на їжу також є меншими, адже ви маєте змогу з дому привезти готову їжу.

І якщо вже працюєте, то є фактор витрат на громадський транспорт, яким ви дістаєтеся до роботи, а це ще 220-280 гривень.

Нижче наводимо базовий перелік витрат студента на місяць (має бути графіка):

Проїзд у громадському транспорті на навчання – 220-280 гривень;

Харчування в перерві між парами – 600 гривень;

Плата за навчання – 2 500 гривень;

Плата за проживання в квартирі – від 1 500 гривень;

Харчування – від 1500 гривень;

Проїзд у громадському транспорті на роботу – 220-280 гривень;

Плата за проживання в гуртожитку – орієнтовно 2 800 гривень(за пів року), 5 500 – 6 000 гривень (за рік).

Витрати на одяг – 1 500 – 2 000 гривень.

Засоби особистої гігієни - 250 гривень.

Як студенти можуть заробити

Роботу та навчання поєднувати важко, тому часто перед вами буде вибір, на чому акцентувати свою увагу. Вакансій для студентів у Тернополі вдосталь.

Наприклад, ви можете роздавати листівки на вулиці. Робота, що не потребує досвіду і особливих умінь. У середньому у місті за таку роботу платять від 100 до 200 гривень за годину.

Ще один спосіб підробітку для студента, влаштуватися помічником на роботу, що підходить вам за освітою. Медсестра, помічник стоматолога, менеджер, помічник менеджера тощо. Вакансій насправді досить багато, як і рівень зарплатні, тому що залежно від роботи та самого роботодавця, вам платитимуть щомісяця від 2000-3000 тисяч гривень і більше. До того ж, ви вже будете мати досвід роботи, якщо надалі захочете працювати за освітою.

Нижче ми пропонуємо вам ознайомитися з можливими видами робіт для студентів, середньою зарплатнею та вимогами до працівників за даними анкет на сайті work.ua.

Або ж можете обрати роботу та зробити собі індивідуальний графік відвідування занять. Тобто обов’язковими для відвідування стануть екзамени та модулі. Але індивідуальний графік вартує до 1 000 гривень.

Втім, ви зможете працювати. Студентів охоче беруть на роботу офіціантом, барменом, продавцем, менеджером. Щодо зарплатні, вона стартує від 5 000 гривень. На сайтах з пошуку роботи, як work.ua чи rabota.ua, середня пропонована заробітна платня в Тернополі для офіціантів чи барменів – 10 000-12 000 гривень, менеджерів – 8 000-10 000 гривень.

І, звісно, стипендія. Якщо ви сумлінно навчаєтеся і є студентом-державником, то будете отримувати стипендію в розмірі від 1 200 –1 500 гривень, залежно від університету.

А скільки щомісяця витрачаєте ви? Скільки витрачали, коли були студентом? Діліться думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анастасия Реширова

    Вы знаете что вас тоже кто то ищет и ждет в этом мире?!! Попробуйте бесплатный telegram-bot поиск здесь  https://t.me/airybay_bot .  Знакомства с людьми со всех городов  Украины  и не только! Желаю тебе счастья и удачи! Верь - все хорошее только впереди!😘

    Telegram (https://t.me/airybay_bot)
    Airybay Dating❤️
    🗣 Best direct dating!💝

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up