Скільки коштує зібрати до школи першокласника та де дешевше купувати, щоб заощадити. Ми порівняли ціни

Скільки коштує зібрати до школи першокласника та де дешевше купувати, щоб заощадити. Ми порівняли ціни
  • До початку навчання залишилося менше місяця. Вже багато тернополян разом з дітьми готуються до школи та купують все необхідне. Ми порахували, скільки коштуватиме зібрати першокласника до школи, та порівняли ціни на усе необхідне.
  • Де купувати дешевше, та як виросли ціни за 10 років? Про це у нашому матеріалі!
  • Щоб дочитати новину до кінця – авторизуйтесь та оформіть підписку на преміум–матеріали. Цим ви допоможете нам створювати більше корисних та цікавих публікацій для вас!

На Центральний ринок вже приїздять батьки разом з дітьми за покупками. Дехто прицінюється, хтось купує шкільне приладдя.

– У нас двоє дітей. Старший переходить у 7 клас, а молодший йтиме до першого, – розповіла тернополянка Оксана. – Одяг купуватимемо за тиждень-два до першого дзвоника. А от рюкзак, ручки, зошити, щоденник – можна брати вже. Ціни ніби і не високі, але вже з досвіду знаю, що по трохи, по трохи і це кілька тисяч. Лише на зошити старшому 350 гривень витратили, а ще треба будуть навчальні посібники. Тому це дуже дорого.

Як кажуть батьки – сподіваються, що навчання цього року буде без карантину і діти зможуть повноцінно вчитися в класах, а не дистанційно вдома.

Відео дня

Скільки коштує одяг

Одягнути до школи хлопчика буде значно дешевше, ніж дівчинку. Костюм для першокласника коштуватиме від 600 гривень. Це комплект зі штанів, жилетки та піджака. Туфлі – від 400 гривень. Щонайменше дві сорочки – 250 гривень. Краватка або метелик – 100 гривень. Разом – від 1350 гривень.

Одяг для дівчинки дорожчий. Сарафан – від 500 гривень, спідничка – 250 гривень, штани – 250 гривень. Туфі – 450 гривень. Дві блузки – 400 гривень. Колготки (2 шт) – 200 гривень. Також бантики – вони від 60 гривень за пару. Разом – від 2110 гривень.

Комплект спортивного одягу для фізкультури для хлопчиків та дівчаток обійдеться приблизно однаково – 500 гривень за комплект. Ще футболка – 150 гривень, кросівки – 400 гривень. Разом – орієнтовно 1050 гривень.

Ми врахували мінімальний набір одягу. Дехто купує ж також додаткові штани, сорочки, взуття на зміну.

Скільки коштують канцтовари і приладдя

Рюкзак дешевше купувати на ринку, аніж в магазинах. На ринку ціни на них починаються від 350 гривень. Є з зображеннями героїв мультфільмів, комп’ютерних ігор, тощо. У магазинах канцтоварів ціни можуть сягати і 1800 гривень за рюкзак. Сумка для спортивного одягу коштує від 200 гривень.

Недорогий пенал на ринку коштує від 50 гривень. Є варіанти і за 250 гривень. Середня ж ціна – 100 гривень. У магазинах ціни починаються від 55 грн і сягають 350 гривень.

Звичайна кулькова ручка коштує 4–10 гривень, олівець – 2–5 гривень. Гумка – 3–15 гривень. Лінійка – 4–25 гривень. Зошити на 12 аркушів в клітинку та в косу лінію коштують 4-6 гривень за штуку. Набір обкладинок для зошитів (15 шт) – 20 гривень, підручників – 35 гривень.

Щоденник можна купити і за 30 гривень в м’якій паперовій обкладинці, і за 65 у твердій картонній і за 150 гривень, в обкладинці з замінника шкіри.

Альбом для малювання на 30 аркушів коштує 20–50 гривень. Ціни залежать від обкладинки та кріплення аркушів. Набір кольорових олівців на 36 кольорів коштує 80–150 гривень.  Все залежить від виробника. Акварельна фарба (12 кольорів) – 60 гривень. Палітра – 30 гривень, набір пензликів – 20 гривень, стаканчик–невиливайка для малювання – 25 гривень. Набір пластиліну (12 кольорів) – 45 гривень. Дощечка для ліплення – 15 гривень.

Де дешевше купувати канцтовари

Як ми переконалися, купувати на ринку канцтовари дешевше, ніж в спеціалізованих магазинах. Разом на набір канцтоварів, рюкзака та сумки для одягу потрібно витратити щонайменше 1078 грн. Якщо купувати набір канцтоварів, рюкзак та сумку для одягу в магазинах з канцтоварами, то заплатити доведеться більше – близько 1450 гривень.

Ми також зібрали набір канцтоварів, рюкзак та сумку для спортивного одягу в інтернет магазині. Ціни такі ж, як на ринку. На деякі товари вони нижчі, такі як зошити, ручки, фарби, олівці, тощо. Однак варто врахувати, що за доставку доведеться заплатити – це  близько 100 гривень. Тому вигідно купувати в інтернеті лише в тому випадку, якщо ви все купуєте в одного продавця або ж просто не хочете витрачати час на походи по ринку чи магазинах.

Загалом наше замовлення в одному з інтернет–магазинів нам обійшлося в 1138 гривень. Трохи дорожче, ніж якщо купувати все на ринку, однак це пов’язано з дорожчим рюкзаком, який був в наявності. Найдешевший коштував 500 гривень, тоді як на ринку – можна купити і за 350. Також варто зауважити, що в деяких магазинах є безкоштовна доставка при замовленні товарів на певну суму.

Ціни виросли майже в 4 рази

Десять років тому журналісти «20 хвилин» рахували, скільки коштує зібрати першокласника до школи. У 2011 на це варто було витратити 942 гривні. Тоді один американський долар коштував близько 7,97 гривень. Середня заробітна плата у серпні у Тернопільській області становила 1925 гривень за даними Мінфіну. Це майже пів зарплати середньостатистичного тернополянина.  

У 2010 році батькам зібрати школяра в перший клас коштувало дешевше на 170 гривень - 772 гривні. Курс долара на кінець серпня становив близько 7,9 гривень за долар. Середня заробітна плата в області в серпні 2010 року складала 1708 гривень. Тобто трохи менше ніж пів зарплати потрібно було витратити на те, щоб зібрати першокласника. 

Цього року мінімальна вартість такого ж набору першокласника коштує 3478 гривень при середній зарплаті в області 12 293 грн (останні дані за червень 2021 року на сайті Мінфіну).

А де ви купуєте все необхідне до школи? Скільки витрачаєте? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Любомир Лень

    Для інформації Польські воєвудства виплачують по 300 злотих на кожну дитину яка навчається або йде в школу для закупівлі шкільного принаддя                  кожного року

    Іван Петров reply Любомир Лень

    Любомир Лень після слова горб мав бути знак питання ? Чи ви просто констатуєте факт ?

    Любомир Лень reply Любомир Лень

    Іван Петров А в Україні ми непрацюєм своїм горбом і що маєм

    Іван Петров reply Любомир Лень

    Любомир Лень для інформації на польську економіку працюють українці , які своїм горбом виплачують ці 300 злотих

keyboard_arrow_up