Скільки вартує утеплити квартиру на зиму: переваги та недоліки способів і матеріалів

Скільки вартує утеплити квартиру на зиму: переваги та недоліки способів і матеріалів
  • Вже скоро розпочинається опалювальний сезон. У зв'язку зі зростанням тарифів на опалення постає необхідність утеплити своє помешкання.
  • Журналісти «20 хвилин» спробували з'ясувати, скільки вартує зовнішнє та внутрішнє утеплення квартири, а також які його недоліки та переваги.

Зауважимо, переважно люди утеплюють квартири саме ззовні. Таким чином вони зберігають вільний простір всередині квартири. В Тернополі останніми роками спостерігається помітне збільшення «латок» на багатоповерхівках.

Переваги та недоліки зовнішнього утеплення квартири

Перш за все ви економите простір всередині квартири, але разом з тим при «клаптиковому утепленні» негативні наслідки матимуть перш за все сусідні «не утеплені» квартири. Їх стіни можуть вкритися грибком або пліснявою. Це пов'язано з тим, що температура в «утеплених» квартирах вища, аніж в «не утеплених» і тому утворюється волога на стінах.

Відео дня

Типовий приклад "латкового утеплення"

– «Латкове утеплення» небезпечне, адже є ризик пожежної небезпеки, особливо, якщо матеріали для роботи неякісні, – пояснює прес-секретар управління ЖКГ Ольга Терещук. – Наприклад, пінопласт, є доволі легкозаймистим матеріалом і від нього легко може загорітися приміщенні і з середини. Саме тому роботи потрібно робити комплексно.

В управлінні ЖКГ нам розповіли, що часто при утепленні  ззовні люди акцентують увагу не на якості матеріалів, а на їх ціні.

Крім того, таке «клаптикове утеплення» виглядає неестетично.

При зовнішньому утепленні тепло дійсно довше зберігається у домі, це визнають і фахівці. До того ж збільшується термін служби стін, адже утворюється додатковий шар, який захищає їх від впливу зовнішніх факторів. Разом з тим, вам доведеться наймати працівників для утеплення квартири, якщо вона знаходиться високо.

– Утеплюватися варто літом, до того ж це не надто енергоефективно, якщо утеплюють одну квартиру, – розповів фахівець одної з фірм, що займається утепленням квартир Юрій Габай. – Щоб мати відчутний результат, утеплювати треба весь будинок.

Переваги та недоліки внутрішнього утеплення квартири

Внутрішнє утеплення стін ви можете здійснити самотужки, разом із внутрішнім ремонтом квартири. Деякі будинки не можна утеплювати ззовні, адже вони представляють історичну цінність, а зовнішнє утеплення призведе до зміни їх фасаду, що робити заборонено.

Внутрішнє утеплення менш популярне, аніж зовнішнє. Журналісти «20 хвилин» зателефонували до одної з фірм, які пропонують послугу із зовнішнього утеплення та поцікавилися, в чому причина непопулярності внутрішнього утеплення. Нам пояснили, що мінусів у цьому методі набагато більше ніж плюсів.

– Воно малоефективне. Основна функція утеплення – зберегти тепло і уникнути вологи, – каже Юрій Габай. – Якщо утеплення внутрішнє, то так звана «точка роси» - місце, де сходиться тепле і холодне повітря, знаходиться у самому домі. За рахунок цього приміщення з часом може покритися пліснявою.

Якими матеріалами ліпше утеплювати?

Утеплювати квартиру можна різними матеріалами. У них також є свої плюси та мінуси. Для утеплення використовують пінопласт, мінеральну вату, скловату, екструдований пінополістирол.

Як пояснив фахівець, найбільш ефективно використовувати саме вату та пінопласт.

– Якщо ви утеплюєте пінопластом, то робота працівників разом з матеріалом обійдеться вам приблизно у 500 гривень за квадратний метр, ватою – 900, – каже пан Габай.

Перевага пінопласту полягає у його  ціні та хорошій теплопровідності. Недолік – горючість та відносна недовговічність.

Мінеральна вата практично не горить, але є нестійкою до вологи. Скловата є дешевшою, але з часом може дати усадку.

Пінополістирол використовується для внутрішнього утеплення. Одним з його головних мінусів є низька звукоізоляція.

Яка ціна?

Все залежить від виробника. Ціни на ті чи інші матеріали відрізняються. Навіть на різних сайтах ціни на один і то й же матеріал від того ж виробника можуть відрізнятися. Фахівці радять проконсультуватися щодо цих питань з майстрами.

Так, ціна на пінопласт товщиною 50 міліметрів за лист 100 на 50 сантиметрів коштує від 15 гривень. Мінеральна вата товщиною 100 міліметрів та розміром 1200х1000х600 вартуватиме приблизно 280 гривень. Лист пінополістиролу товщиною 50 міліметрів розміром 120 на 60 сантиметрів вартує від 65 гривень в інтернет-магазинах.

Ціна робіт з утеплення, не сильно відрізняється у різних фірм. Утеплення пінопластом вартує від 200 гривень, скловатою чи мінеральною ватою обійдеться трохи дорожче – від 250 гривень. Втім все залежить від конкретної фірми. Деякі з них виставляють ціну після огляду фронту робіт.

А ви утеплювали свою квартиру чи будинок? Чи помітні результати? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up