Справжні шоколадні цукерки блискучі і тануть у теплі

Справжні шоколадні цукерки блискучі і тануть у теплі

Варто уникати солодощів з кондитерської, а не шоколадної маси, у складі яких є гідрогенізовані жири, кондитерський чи кулінарний жир

«RIA плюс» з’ясувала, яких складників у популярних солодощах варто уникати. 

Коли цукерки фасовані, склад ще можна прочитати на упаковці. Дізнатися склад цукерок, які купуєте на вагу складніше. Та покупець має право на повну достовірну інформацію про продукт, який купує. Інформація про склад є на транспортному маркуванні тобто на етикетці на ящику, її варто вимагати у продавця. Заклади торгівлі мали б виставляти цю етикетку біля цукерок на вагу, зазначають у ДП «Тернопільстандартметрології».

До речі, не кожні солодощі в обгортці можна назвати цукерками. ДСТУ 4135:2014 «Цукерки. Загальні технічні умови» вказує, що цукерками є лише ті кондитерські вироби, які виготовлені на основі цукру або його замінників, з однієї чи кількох цукеркових мас.

Відео дня

–– Цукерки є  неглазуровані, глазуровані, шоколадні та відформовані з шоколадної або кондитерської маси. Вони можуть бути з начинками чи без. Варто наголосити: цукерки виготовляють із шоколадної чи кондитерської маси. А це різні речі, –– зазначила інженер сектору стандартизації та інформаційного забезпечення ДП «Тернопільстандартметрологія» Орися Дмитренко. –– На мій погляд, це є найважливішим, коли йдеться про якість цукерок. Саме на ці слова у складі ласощів варто звертати увагу.

Що таке шоколадна і кондитерська маса, визначає ДСТУ 2633:2007 «Продукція кондитерського виробництва. Терміни та визначення понять». Шоколадну масу отримують змішуванням какао тертого або какао-порошку з какао-маслом чи еквівалентом какао-масла, цукром та іншими складниками, які використовують для виробництва шоколадних виробів; а кондитерська маса для формування — це кондитерський напівфабрикат, який використовують для формування шоколадних виробів. У кондитерській масі замість какао-масла — рослинні жири. 

–– Рослинні жири –– ось основна різниця в цукерках, –– зазначає фахівець. –– Не всі цукерки з темною глазур'ю є шоколадними. Якщо у складі є рослинні жири, це цукерки, покриті кондитерською глазур'ю. І цей виріб не можна називати шоколадними цукерками. 

А от лецитину боятися не варто. Він зовсім нешкідливий, його додають для кращої консистенції виробу.
–– Звичайно, рослинні жири дозволені у харчовій промисловості, –– зазначає Орися Дмитренко. –– Це пальмова, кокосова олія. Вони можуть замінювати какао-масло. В Європі теж використовують рослинні жири. Але європейське законодавство нормує їхню кількість. На рослинні жири дозволено заміняти лише 5% какао-масла, передбаченого в рецептурі. В Україні таких обмежень немає. 

До речі, визначити, чи є в цукерці рослинні жири, можна навіть за їхнім виглядом. Какао-масло тане при температурі +32С. Коли правильну шоколадну цукерку покласти в рот, вона моментально тане. Навіть якщо її трішки потримати в руках, результат буде таким же. Рослинні жири плавляться при температурі +34-35С. 

–– На смак цукерка з рослинними жирами буде в’язкою, –– зазначила фахівець. –– 
Якщо глазур шоколадна, тоді цукерки матимуть блиск. Там, де є рослинні жири, вироби  матові. 

Найчастіше складники низької якості ховають у цукерках, а не в шоколаді, зазначає Орися Дмитренко. Адже завдяки складникам низької якості шоколад буде матовим, крихким на зламі, з’являться пухирці повітря. А в начинку цукерки можна сховати низькосортні інгредієнти, присмачити усе сухофруктами, горіхами і великою кількістю цукру. Тому, купуючи ласощі, споживачеві треба уважніше читати склад і довіряти лише перевіреним виробникам. 

–– Виробники уникають таких слів у складі продукту, як трансжири, натомість пишуть гідровані чи гідрогенізовані жири, –– наголошує Орися Дмитренко. –– Це ті ж модифіковані рослинні жири. Рідку олію перетворюють на твердий жир, насичуючи її молекули іонами водню. Правильно було б писати не рослинні жири, а називати їх. Бо какао-масло –– це теж рослинний жир. Тож недобросовісні виробники мають простір для маніпуляцій.

Також гідрогенізовані жири можуть маскувати у таких складниках, як кондитерський або кулінарний жир, зазначає Орися Дмитренко. Як у випадку зі збираним молоком, вершкове масло можуть замінювати маргарином, а це знову ж таки рослинний жир. 
–– На рівні держави мали б вирішувати це питання, адже стандарти на виробництво спредів чи маргарину обмежують використання рослинних жирів. Утім, у цукерках такого обмеження немає, –– зазначила Орися Дмитренко. 

Крім того, при виборі цукерок покупці мали б звертати увагу на термін придатності і не захоплюватися виробами, які можуть зберігатися майже рік. 
–– Терміни придатності є різні –– від місяця до року, –– розповідає фахівець. –– Усе залежить від начинок. Є визначений термін для різних начинок. Виробник має право встановлювати більші терміни придатності за умови погодження з Мінохоронздоров’я.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up