Тернополяни “проїдають” більше половини зарплати

Тернополяни “проїдають” більше половини зарплати

Тільки тернополяни звикають до наявних тарифів, як їх знову підвищують. На часі чергове подорожчання тарифів на газ. Ціни на продукти безупинно зростають. На що найбільше витрачають гроші тернополяни та чи можливо відкласти “на чорний день”, розібралася "RIA плюс"

Витрати середньостатистичної сім'ї на харчування загалом, як свідчать дані Державної служби статистики, зараз складають біля 45%. А це, до речі, є показником благополуччя населення країни. При цьому, за прогнозами експертів, нас чекає чергове підвищення цін на молочні продукти та овочі, та, скоріше за все й на інші продукти. Тільки вартість хліба має зрости до 25%. Також очікуємо зростання вартості на алкоголь.

Вся зарплата на харчі

Тернополянин Володимир Вареник, сім'я якого складається із двох дітей та дружини, говорить, що практично вся зарплата дружини йде на харчування.

- Я не кажу, що ми купуємо якісь забаганки чи делікатеси. Стараємося підтримувати більш-менш збалансоване харчування - приблизно два-три рази на тиждень їмо рибу, стільки ж м'яса, обов'язково вживаємо сир та інші кисломолочні продукти. Оскільки не маємо родичів в селі, то практично все доводиться купувати, - розповідає тернополянин. - Зараз дуже багато витрачаємо на фрукти та овочі - і так щоб поїсти, і закрутки потрібно зробити і заморозити.

Відео дня

За найелементарнішими підрахунками, на харчування йде в місяць біля 4000-4500 грн, продовжує Володимир Вареник. Звісно, якби в нас не було дітей, то могли б від чогось і відмовитись. Проте на дітях ми економити не збираємося.

- Свою зарплату я витрачаю на оплату комунальних послуг, на одяг і взуття - на це все йде біля 40-50% від моїх заробітків. І це при тому, що собі і дружині новий гардероб купуємо дуже рідко, переважно всі витрати на дітей - адже син в нас школяр, а донечка ходить в садочок - якраз такий вік, що дуже швидко із всього виростають, - розповідає тернополянин.  - На всі інші потреби лишається біля 4000 грн, - а це і канцелярію купити, і хоча б якісь розваги забезпечити, і щось додому придбати  - всілякі миючі засоби і інші побутові речі. А ще витрати на дні народження чи інші сімейні ювілеї…Тому заощадити не вдається.

Як розповідає пан Володимир, єдиним виходом із цієї ситуації він вбачає у додаткових заробітках закордоном, адже субсидій цьогоріч його сім'я не отримає, а з подорожчанням тарифів доведеться досить сильно “затянути” пояс.

Витрачають більше на шкідливі звички

Чим більше сім'я витрачає на продукти, тим біднішою є така держава і тим нижчий показник матеріального добробуту її населення, коментує тернопільський економічний експерт Віталій Теслюк.

- За даними американських дослідників, Україна входить у ТОП-10 країн, населення яких має найвищі витрати на їжу. При цьому, якщо врахувати витрати українців на алкогольні вироби та сигарети, то Україна в “почесній” топ-п'ятірці. До слова, мешканці Великобританії на харчування витрачають всього 8% сімейного бюджету, наші сусіди-поляки - 16,5%, китайці - 22,5%, - зазначає експерт. - Так, на першому місці у наших громадян - витрати на харчування, на другому - на комуналку, на третьому - на непродовольчі товари, такі як взуття, одяг, товари для дому тощо.

При цьому статистика відрізняється у сільських та міських жителів - в перших, що закономірно, менші витрати на харчі та на одяг й взуття, проте вищі витрати на лікування та купівлю фармацевтичних виробів. Натомість, міські жителі більше, ніж сільські витрачають на алкоголь та паління.

На алкоголь більше, ніж на освіту

Загалом, середньомісячні доходи сім'ї на Тернопільщині складають біля 11151 грн, а витрати – 10121 грн. При цьому, згідно з даними Головного управління статистики у Тернопільській області, 45,3% - витрати на харчування, 33,8% - на непродовольчі товари, 10,8% - інші витрати, 10,1% - на оплату послуг, розповідає тернопільський економіст Вікторія Смолінська.

- Якщо взяти грошовий еквівалент, то на харчування середньостатистична сім'я витрачає біля 4300 грн в місяць. Основна стаття витрат – м'ясо та м'ясопродукти, хліб та  хлібобулочні вироби, молочні продукти, риба, цукор та кондитерські вироби, наголошує експерт. - Тому чергове чи навіть сезонне підвищення цін на продукти суттєво вдарить по кишенях тернополян. Також багато тернополяни витрачають на комуналку - біля 13% від доходів, і це в літній період, а що буде зимою, важко спрогнозувати в зв'язку із постійним підняттям тарифів - лише газ має подорожчати на 23% за попередніми повідомленнями урядовців.

На одяг і взуття витрачається близько 7,5%, на транспорт - біля 5%. Дуже смішні витрати на освіту та відпочинок - 1,1% та 1,5% відповідно. А це менше, ніж на алкоголь - 2,6%, говорить експерт. Тому дуже важливо не лише підвищувати "міні малку", а й стримати інфляцію, яка “проїдає" більшість доходів тернополян в зв'язку із безперервним ростом цін, підсумовує Вікторія Смолінська.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • nika minikana

    Тернополяни, перестаньте їсти)).  Для чого порівнювати нас з країнами в яких стабільна економіка. В нас ціни так швидко ростуть, що  зарплата не встигає за ними.

    anonim reply nika minikana

    і жити тоже перестати?

    Leyton Smith reply nika minikana

    Дійсно навіщо "нас порівнювати з країнамив яких стабільна економіка" - нам потрібні інфографіки недорозвинених країн Африки ,Азії та деяких країн Південної Америки - поряд з ними нише місце!

    anonim reply Leyton Smith

    то точно!

    Leyton Smith reply Leyton Smith

    *наше місце)
  • Алла Чемна

  • Oksana Margaritari

    Ми не багато проїдаємо,  а мало зробляємо.І порівнювати у процентному відношенні заробітки в нас і в Англії це по крайній мірі навіть не смішно.Ви пишете про тернополян,а Навколишні села які купляють на тому ж самому ринку.Пенсія 1500-2000 тис.Зарплата у декількох людей в селі: сільська рада,школа.медпункт,магазин,приймальник молока.Решту непрацюючі,бо в селі нема іншої роботи.Працювати в місті: винаймання житла,харчування і проїзд поїдають все зароблене.Підсобне господарство теж потребує грошових вкладень,яких нема.Отже 4500-5000 грн. в місяць-це прємний сон.який далеко розбігається з реальністю.а витрати майже ті самі.бо й в селах люди мають діти.яких треба годувати і утримувати.платять ті самі послуги,хворіють,одружуються ,іпомирають іт.д. І все це хоче грошей а не  процентного відношення з Ішими  країнами, готовика з гаманця.

    anonim reply Oksana Margaritari

    але в пострадянських країнах не кращі землі і економіки, але якось краще живуть. Принаймі не існують

    Oksana Margaritari reply Oksana Margaritari

    Андрій Петришин А до чого тут хати і фури? Мова йшла про середній заробіток тернополян.А тернополянами іменуються всі жителі області не тільки суто місто Тернопіль.Бо в селах також мешкають тернополяни.

    Андрій Петришин reply Oksana Margaritari

    Зате ,напевно,в вашому селі їздять дорогущі трактори,фури вивозять буряк,зерно .... а хати нові не будуються..
  • Дон Карлеон

    У мене питання до пана Вареника: "Для чого заводити двох дітей, якщо ви ледь здатні прогодувати сім'ю? Про планування сім'ї не чули?"

    Anonymous reply Дон Карлеон

    а ви вкурсі, що так живуть більшість українців???  Чи взагалі дітей не заводити???

    777 reply Anonymous

    чого бідні ? бо дурні. Таких рагулів краще винищувати (що успіщно робиться)

    anonim reply 777

    це хто рагулі? Ви в тому числі виходить

    Дон Карлеон reply Anonymous

    Ну плодити бідність - це явно не вихід із ситуації. Якщо не можеш прогодувати і дати ЯКІСНУ освіту дитині, щоб забезпечити їй нормальне майбутнє, то для чого мучитись самому недоїдаючи і мучити дитину (чи дітей), даючи їй нікчемне існування в перманентній бідності?

    Anonymous reply Дон Карлеон

    чого зразу плодити бідність??? в Вас якісь дивні погляди на життя. Все так не буде, буде і в нас рано чи пізно покращення

    Дон Карлеон reply Anonymous

    Ну так, все так не буде... буде ще гірше))) А про покращення життя десь я вже чув, в році так 2009 =)

    Ви ніколи не думали звідки візьметься це покращення? З чого може бути це покращення? Із масового виїзду населення (у більшості пасіонарного) із держави? Чи може із бездарної управлінської роботи державних службовців (від муніципалітетів до Президента)? А може від безграмотності (як фінансової, так і політичної) самого населелення? Передумов для загальногодержавного "покращення" я не бачу. Можливо я сліпий, то просвітіть, шановний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up