Ціна на газ для населення в грудні знижується на 13%

Ціна на газ для населення в грудні знижується на 13%

Населення отримає знижені ціни на газ вже в грудні, а захищені споживачі отримають кілька варіантів ціни з 1 січня 2020 року.

Ціна на природний газ для споживачів , які купують газ на умовах ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку), у грудні 2019 року складе 4277 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).

Це на 13% нижче рівня регульованої ціни газу, яка діяла в листопаді 2019 року.

Цей рівень визначається формулою, що міститься в постанові Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 року № 293. Ця постанова діє до кінця цього року. З 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО.

Відео дня

Тож з січня наступного року населення зможе обрати вигідну систему вибору ціни.

Пропонується гарантована квартальна ціна, яка буде діяти з 1 січня 2020 року до кінця опалювального сезону.

Гарантована оптова ціна від НАК "Нафтогаз України" зафіксована на рівні 5500 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів). Ця пропозиція дозволить захистити побутових споживачів від різкого подорожчання газу, яке може відбутися в 1 кварталі 2020 року. Про це повідомляє "Урядовий портал".

Запропонована гарантована ціна на 12% нижче, ніж регульована ціна, по якій НАК "Нафтогаз України" продавав газ захищеним споживачам в січні-квітні 2019 року. Тоді оптова ціна для споживачів в рамках ПСО становила 6236 грн за тис. куб. м.

Кінцева роздрібна ціна для побутових споживачів в кожному регіоні залежить від витрат на транспортування газу магістральними і регіональними газопроводами, а також від націнки газзбутів. З урахуванням поточних транспортних тарифів кінцева роздрібна ціна з ПДВ складе від 7,2 до 7,8 грн за куб. м газу (проти 8,5 грн за куб. м в 1 кварталі 2019 р.).

Гарантована ціна на газ буде діяти як для постачання газу побутовим споживачам, так і для виробників теплової енергії, що дозволить уникнути різкого збільшення вартості послуг з надання тепла і гарячої води.

З 1 січня 2020 року і до кінця опалювального сезону всі домогосподарства і виробники тепла автоматично будуть отримувати газ за гарантованою ціною. Для цього споживачам не потрібно робити жодних дій, підписувати додаткові угоди або здійснювати передоплату.

Щомісячна ринкова ціна в 1 кварталі 2020 року може як вирости, так і знизитися, в залежності від результатів переговорів з Газпромом, погоди, ринкової ситуації та інших факторів.

Будь-який споживач може відмовитися від запропонованої гарантованої квартальної ціни і обрати щомісячну ринкову ціну. У цьому випадку з 10 по 24 грудня 2019 року таким споживачам необхідно звернутися до своїх регіональних збутових компаній, які запропонують найбільш зручний для клієнта алгоритм відмови від гарантованої ціни.

Після 24 грудня 2019 року споживачі, які оберуть щомісячну ціну, не зможуть скористатися гарантованої ціною. НАК "Нафтогаз України" традиційно публікує свої цінові пропозиції на наступний місяць в двадцятих числах поточного місяця.

Читайте також Стало відомо, скільки будемо платити за газ після Нового року
Чи знизиться ціна на газ та що робити тим, хто придбав його за літньою вартістю
Скільки тернополяни будуть платити за газ в листопаді
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (41)
  • Вальдемар

    рік хряка ))) так рік хряка )))

    Зоряна reply Вальдемар

    Не думаю, що про твої психічні розлади повинні знати усі краяни )))
  • Оля Филима

    а чому в Тернопільській обл,ціна за  газ  інша ніж в Івано-Франківській???я чомусь думала що має бути однакова ціна.

    Leyton Smith reply Оля Филима

    В одному регіоні газорозподільні мережі мають протяжність 50 км, а в іншому - 100 км. Утримувати 100 км дорожче, ніж 50. Десь мережі можуть перебувати в нормальному стані, а десь - в поганому. Ці витрати і  закладаються в тариф на доставку газу.Тому ціни на газ різні в кожному регіоні.
  • Olga Harach

    Як пішов президент на умови Путіна, то і газ знизять, що і влаштовує більшість

    Зоряна reply Olga Harach

    пані Ольга ! Озвучте будь ласка усім краянам на які уступки пішов президент Путіну ? Буду дуже вдячна за відповідь.

    P/S Порохобидла Герасимчука Ростислава попрошу не всували свої п"ять копійок.Дякую.

    Герасимчук Ростислав reply Зоряна

    Ніт
  • Герасимчук Ростислав

    Leyton Smith reply Герасимчук Ростислав

    Лікуйся,придурку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up