Де тримати гроші та як навчитись їх відкладати: поради експертів та історії тернополян

Де тримати гроші та як навчитись їх відкладати: поради експертів та історії тернополян
  • Підрахувати свої витрати інколи є доволі непростою справою. 
  • "20 хвилин" зібрали поради експертів про те, як успішно планувати сімейний бюджет, щоб мати змогу відкласти на мрію. Подробиці - у матеріалі.

Щоб правильно вести сімейний бюджет, потрібно завжди аналізувати витрати, інколи економити та правильно розподіляти кошти. 

Де варто зберігати заощадження та як зробити так, щоб легко їх відкладати, ми запитали в доцента кафедри податків та фіскальної політики Західноукраїнського національного університету Володимира Дмитріва. 

Окрім того, досвідом ведення бюджету поділились тернополянки. 

Відео дня

"Понад 10 років складаю детальний бюджет"

Про те, як варто вести бюджет вдома, ми запитали жінок в спільноті "Тернопільські мамусі". 

-  Понад 10 років складаємо бюджет та ведемо детальний облік витрат. Будуємо цікаві графіки, діаграми. Трохи втомлює, але дуже дисциплінує. Як це виглядає практично - збираються всі чеки, а витрати без чеків тут же записуються/вносяться в екселівський файл. Потім всі витрати групуються за категоріями, статтями. В результаті - є багато цікавої інформації для аналізу та оптимізації витрат у майбутньому, - ділиться досвідом тернополянка Ольга Дунець. 

Чимало людей беруться за підрахунок коштів. Проте, розповідають, що на це бракує часу та сил.

- Раніше вели бюджет, все рахували, все було погруповано, але закинули з чоловіком це, бо ліньки було продовжувати та й часу не вистачало, - каже Марічка Стаднік. 

Тернополянки кажуть, що час, який хтось витрачає на підрахунок грошей, мабуть, краще витрачати на відпочинок з дітьми. 

- Треба мати багато часу, щоб все життя обліковувати. Звичайно планувати потрібно, але витрачати час на "запиши-випиши" не варто. Живіть! Краще більше з дітьми спілкуйтеся і читайте, - коментує Юлія Головко.

Хто в сім'ї керує бюджетом?

Також у соцмережах ми запитали жінок хто у їх сім'ї керує бюджетом. Відповіді були різними, деякі - жартівливими. 

-  Бюджет у нас спільний. Чоловік не контролює нічого. Всі витрати контролюю я. І усіма платежами займаюся також я, - пише Олена Олещук. 

- Майже всі розрахунки ведемо безготівково. Клієнт-банк показує і надходження, і витрати, можна сформувати графіки по категоріях витрат. Гроші в кожного з нас на картках, в чоловіка і в мене. Є розподіл витрат - хтось, наприклад, завжди платить комунальні, хтось купує продукти, тощо, - ділиться Богдана Пруська. 

Дехто жартує: чоловіка зарплата спільна, а моя - це моя. 

- Моя зарплата - це мої гроші. А чоловікова зарплата - це наші гроші. Так найкраще, - пише Юлія Рубцова.

Опитування

Хто у вашій сім'ї контролює бюджет

Чи варто вести підрахунок витрат і доходів?

Про те як вести сімейний бюджет, говоримо із економістом, доцентом кафедри податків та фіскальної політики Західноукраїнського національного університету Володимиром Дмитрівом. 

-  Думаю, зараз мало хто веде бюджет із такими точними підрахунками, - каже експерт. - В ідеалі, це правильно, але я думаю у нас більшість сімей не веде таких підрахунків. Тут йдеться, мабуть, загалом, про фінансову грамотність. 

Володимир Дмитрів каже, що планування бюджету ускладнює й те, що часто доходи можуть бути меншими, ніж витрати. І це найчастіше трапляється тому, що чимало людей отримують, окрім основних доходів, ще й інші - нестабільні та необліковані доходи. 

- Загалом, вести підрахунки потрібно, щоб вивести баланс. Для того, щоб колосально видатки не перевищували доходи, - каже пан Дмитрів. 

Для зручності і тернополяни, яких ми опитували, і експерт з економіки, радять використовувати онлайн-банкінг при безготівковому рахунку, там ви можете відстежувати свої витрати та доходи. 

А що коли видатки більші, ніж доходи?

Коли у бюджеті виникає так званий дефіцит. Тоді гроші, швидше за все, вам доведеться позичати.

- Ми бачимо, що останнім часом популярними стають онлайн-програми для кредитування. Так звані споживчі кредити, - каже доцент. - Насправді, не варто цим користуватись. Тому що воно заманливо звучить, але насправді, найбільше відсотків банки заробляють саме на таких кредитах. 

Часто суми, які ви повертаєте банку з таких кредитів, можуть бути навіть вдвічі більшими, аніж ви берете. 

Як краще зберігати гроші, які відкладаєте

- Відкладати кошти, як то кажуть, "на чорний день", однозначно потрібно, - каже Володимир Дмитрів. - Я думаю, що більшість українців таки мають якісь відкладені кошти. Є така думка, що в українців "під матрацом" є мільярди. І це обумовлено. Адже часто можуть виникнути непередбачувані витрати.

Якщо ви маєте досить велику суму заощаджень, то експерт радить дивесирфікувати, або не тримати в одній валюті і в одному місці. Обміняйте 30% у долари, ще 30% залишіть у гривнях, решту - поставте на депозит у банку. Так ви убезпечите себе від інфляції, банкрутства банку, і навіть побутових крадіжок. 

- Загалом, якщо йдеться про поради, то хочу сказати читачам, що потрібно жити у співмірності із своїми доходами, бо в іншому випадку може бути ще більше проблем з грошима, - завершує пан Дмитрів. 

А ви підраховуєте доходи та витрати? Можливо, користуєтесь онлайн-програмами для цього? Відповідь залишайте в коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Костя М.

    Хату переписати зразу на маму
  • Igor Novak

    Якщо достатньо зарплати,повірте гроші відкладаються без проблем! Людина працює з ранку до вечора ,купує собі їжу майже щодня ,все решта по необхідності ;одяг техніка ,ліки,ком. послуги, транспортний проїзд  (на що зарплати не вистачає катастрофічно !!!! Відпустка 1 раз в рік  . ((( Звичайно,хто палить папироси , найменше  сигарети коштують від 50 грн х30 днів= 1.500-2000грн і любителі пива біля 1.5 00грн ,це вже ===3-4 тис. грн.в місяць. (100євро)
  • Александр Лозохвост

    Я молодій сім'ї  порадив  б почитати цю <a href="https://shepetivka.com.ua/statti/rekla/statti/2477-shcho-soboiu-iavliaiut-mikrokredyty.html">статтю</a>  про кредити, щоб в подружному житті знали, що на кредити краще не  полягатись

  • Pavlo Orestovich

    Тре їхати до пшеків

keyboard_arrow_up