У Тернополі 8 доріг відремонтують, решту «полатають»

У Тернополі 8 доріг відремонтують, решту «полатають»

Крім поточного та капітального ремонту дорожнього покриття, у Тернополі обіцяють облагородити 40 дворів. Хоча в планах було вдвічі більше. Коштів, як завжди, бракує. На капітальний ремонт доріг в місті виділили 44 млн. грн, в ідеалі б треба 2-3 млрд грн.

Про комфортні та безпечні дороги європейського класу тернополяни можуть мріяти і надалі. Кардинальних змін і цього року не буде. Хоча за літній період обіцяють почергово капітально відремонтувати важливі транспортні «розв’язки».

Про те, на яких ділянках доріг з’явиться новесенький та гладесенький асфальт, а які так і залишаться без змін, поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин» у четвер, 24 травня. До речі, повний відеозапис трансляції можна переглянути за посиланням: https://te.20minut.ua/Podii/stan-dorig-u-ternopoli-yaki-polatayut-a-yaki-zalishatsya-bez-zmin, або відсканувавши QR-код.

Гість прямого ефіру – начальник міського управління ЖКГ Олег Соколовський розповів, що в Тернополі є понад 200 км доріг, фактично 90% з них потребують капітального ремонту. На це потрібно мати 2 млрд грн, а в нас такий бюджет міста загалом. Тому розраховувати на те, що ситуація на дорогах в рази покращиться марно.

Відео дня

- Якщо не зробити нормальних комунікацій під дорогою, скільки асфальт не клади, ефекту не буде. Через пориви покриття доведеться зрізати та знову заливати, - пояснює він. – Оскільки можливості одразу зробити всі дороги в Тернополі у нас немає, ми вибираємо ті, які є найбільш важливі для руху пасажирського транспорту. На капітальний  ремонт доріг на 2018 рік виділили лише 44 млн грн, це дуже і дуже мало. На тротуари – 7 млн грн. Щодо поточного ремонту: 5 млн грн виділили на струменевий метод, 15 млн грн – на закриття ям з допомогою звичайних технологій, ще 15 млн – на ресайклінг (знімається верхній старий шар, який вже повністю знищений, основу з домішками і суспензіями перемішують, викладають на зрізані шари, вона застигає, а потім вже кладуть асфальт). Останнім методом ми, приміром, ремонтували дорогу на проспекті Злуки. Ресайклінг набагато дешевший, ніж капітальний ремонт, сподіваємось, що три-п’ять років ця ділянка матиме гарний вигляд та достойну форму. Звісно, стійкість покриття залежатиме від транспортного потоку.

Титульний список ділянок, які цьогоріч відремонтують, затверджений голосуванням депутатів та погоджений на виконкомі міської ради, продовжує співрозмовник. Загалом капітально відремонтують цього року 8 об’єктів. Вулиці перекриватимуть почергово, аби не паралізувати місто.

- Нині робимо вулицю Шашкевича, зробили її дуже швидко, тому за кілька днів рух тут має бути повністю відновлений, - каже він. – Починаємо роботи на Бродівському мості. Обладнуємо там зупинку, ставимо температурний шов на шляхопроводі, кладемо верхній шар асфальту. Перекриття руху, маєм надію, буде недовготривалим – тиждень-два. Також завершили капітальний ремонт на Микулинецькій. До речі, там планували все зробити за місяць, а  виконали за тиждень.

Використання для ремонтів сучасної техніки дозволяє в кілька разів скоротити їх терміни, наполягає пан Соколовський. Державно-будівельні норми зорієнтовані на роботу старими методами, тому така різниця з теоретичної і практичної точки зору.

- Сучасна асфальтовкладальна  – це комп’ютер, це літак. З її допомогою за день можна зробити те, що колись за місяць. І якість виконання робіт набагато краще, - каже він. – Тож на майбутнє ми навіть не будемо працювати із застарілою технікою. Лишень європейськими методами.

 

ДОВІДКА

Запис прямої трансляції відбувався з технічної підтримки компанії MagneticOne.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Kossak Sula
Проведіть розслідування, як занижується висота шару асфальту без втручання в програму машини, яка укладає асфальт. А те, що зекономили, куди йде?. Чому після «оновлення» дороги Тернопіль-Львів проїзна частина стала вужчою?

Олег Соколовський

Ми скрізь використовуємо лише сучасну спецтехніку. І занизити щось там ніяк не вийде. Шар чітко закладений в параметри машини. Буває, що техніка зупиняється, бо, наприклад, неправильно зроблена основа. Так для цього є відділ технічного нагляду міськради. Він і перевіряє, чи правильно покладений шар асфальту, на скільки зберігається структура дороги тощо. Перевірити це на практиці елементарно, досить висвердлити дірку в покритті і результат – на обличчя.

 

Анонім

Траса: Тернопіль-Львів. Дійсно відбійники поставлені таким чином, що відсутнє будь-яке додаткове місце на узбіччі, тобто у випадку аварійної ситуації ти попадаєш в тунель з якого немає куди тікати.
Олег Соколовський

За область нічого сказати не можу. Я і сам їхав неодноразово по львівській трасі, бачив ті аварійні відбійники. Чому швидко не відновлюються? Робити це повинні за кошти того, хто спричинив ДТП. Якщо їх швидесенько поставити, то не буде, із кого стягнути гроші.

 

David Starr
А що дамбу вже зробили?

Олег Соколовський

Ще ні. Ремонту тутмає бути проведений за рахунок співфінансування міського та обласного бюджетів. Чекаємо кошти, а це 10 млн грн. Сподіваємось, мине тиждень, і ми зможемо продовжувати тут роботи.

 

Анонім

Що за мода – класти асфальт у калюжі?

Олег Соколовський

Холодний асфальт – той метод, який ми використовуємо після зими. Температурний режим не дозволяє класти постійне покриття. Тому ми засипаємо ями холодним асфальтом, він у своєму складі має воду, тому калюжі ніяк не впливають на його властивості. Сподіватись, що таке покриття буде довготривалим, не потрібно, адже воно є тимчасовим. Щось на кшалт тимчасової пломби.

 

Від редакції

На скільки зріс чи зменшився бюджет на дороги в Тернополі порівняно з попередніми роками?

Олег Соколовський

На жаль, він лишився таким, як і був. А от ціни виросли вдвічі. Ми готові зробити все, якщо будуть гроші. Задурно ніхто працювати не буде. Якщо в мене в кишені гривня, то я в ресторан не іду. Так само і з дорогами…

???

На повороті з «Рогатки» на вул. Живова третій тиждень стоїть знак «об’їзд колодязя», але ніхто нічого там насправді не робить.

Олег Соколовський

У місті дуже велика проблема з люками. Наразі викрали понад 60 дощоприймальних решіток, близько 20 – кришок з люків. На одну решітку потрібно 2 тис. грн. Якщо ми зараз почнемо купувати їх, то не зможемо покласти асфальт. Частину ставимо, знову крадуть. Пошуком зловмисників займається поліція. Нещодавно на гарячому спіймали водія таксі. Якщо хтось з тернополян бачить, що невідомі знімають решітки, повідомте нас чи поліцію, бо скоро пустимо на них весь бюджет, а дороги в місті так і будуть в жахливому стані.

 

Тера

Чому зараз дороги в межах міста знаходяться в значно гіршому стані, ніж дороги, які знаходяться поза межами Тернополя?! Наприклад, в’їзд з боку Львова, тільки в’їжджаємо в м.Тернопіль, зразу попадаємо на ями?!

Олег Соколовський

Ту ділянку не ремонтували капітально, лише позаливали тріщинки. Звісно, що її структура покручена. Вона вся в горбах. На що є кошти, ремонтуємо капітально, на що не маємо, то ліквідуємо ямковість.

 

Оксана Василівна

А що з дворами, коли за них візьмуться?

Олег Соколовський

Щороку ми намагаємось облагородити хоча б 40-50 дворів. Замість асфальту, кладемо бруківку та робимо екопарковки. До слова, бруківка слугує довше, ніж асфальт. До того ж, вона більш екологічна, бо не має випарів. Крім того, бруківку легше зняти, коли, наприклад, потрібно поміняти комунікації, натомість асфальт треба вирізати, і ту ділянку вже закласти проблематичніше. Тим паче, ціна матеріалів однакова.

 

Ольга

Чому ділянку дороги на просп. Злуки ремонтували більше місяця? Чому зрізали асфальт і далі нічого не робили? Продовжили ремонт лише тоді коли почались дощі? Що це за така технологія? Чому не роблять ремонт в нічний час (як за кордоном)?

Олег Соколовський

За роботу в нічний час треба платити людям в три-чотири рази більше. Дорога вийде золотою. Інше питання – у містах взагалі заборонено щось робити вночі. Шум буде настільки високим, що люди просто не зможуть спати. Загалом ми працювали два тижня, зняли асфальт, зробили ресайклінг. Виставили бордюри і накрили. От і все. Технологічний процес мусить пройти.

У зв’язку з децентралізацією влади, кошти залишаються в міському бюджеті, тому ніхто не буде нічого робити в непогоду, як раніше, коли потрібно було терміново освоїти коши, щоб їх не забрали назад.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
  • Герасимчук Ростислав

    Гройсман поїхав, показуха і ремонти скінчились.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up