На ринках та у супермаркетах суттєво подорожчала гречка. Крім неї відчутно зросли ціни на цибулю та шампіньйони.
Не продавали майже тиждень
Відпускна ціна на гречку для тернопільських підприємців у червні була 7,30 грн, а сьогодні - 10,50 грн. У держінспекції з контролю за цінами в області говорять, що це стало основною причиною подорожчання продукту в торговій мережі.
Кореспонденти газети “20 хвилин” зауважили, що на вихідних у деяких супермаркетах гречки взагалі не було. Продавці говорили, що її вже розібрали.
У нас взагалі вже тиждень як немає крупи. Коли в суспільстві почалася “гречана паніка”, то давні запаси відразу “розмели”. Та й із нової партії вже нічого не залишилося, - говорить старший касир супермаркету “Київ” Любов Ковальчук.
У середньому ціна на гречку в магазинах коливається від 12 до 16 грн. Продавці говорять, що вона помітно зросла протягом останніх двох тижнів - із 9 до 14 грн.
Але, приміром, у середу в супермаркеті “Сільпо” розфасована гречка коштувала 7,69 грн за 1 кг. Власник магазину відмовився коментувати, чому ціна на продукт тут найнижча в місті.
Ажіотаж минув
На Центральному ринку середня ціна на гречану крупу - 13, 50 грн, з’ясували журналісти газети “20 хвилин”. Дивилися на ціни у більш ніж десяти торгових точках.
Тиждень тому гречки взагалі не було в продажу, розповіла продавець Центрального ринку Марія Грушенко.
Власник говорив, що нема де купити. Серед людей почалася паніка. А коли завезли, то люди брали відразу по два-три пакунки, але зараз ажіотаж минув, - пояснює вона.
Окрім того, реалізатори стверджують, що з подорожчанням гречки ціна зросла і ще на деякі крупи.
Ажіотаж був тоді, коли відбулося різке подорожчання. Зараз більшість покупців заспокоїлися. Сподіваються, що ціна знизиться із закінченням збору цьогорічного врожаю, - розповідає власник торгової точки, що на Центральному ринку, Володимир Мороз.
Натомість, продовжує він, поряд із гречкою подорожчав і рис. За останній тиждень - на 3 грн. Виробники продукції штучно створюють паніку, переконаний пан Мороз.
Подорожчала через неврожай
Гречка подорожчала через неврожай, пояснюють спеціалісти держінспекції з контролю за цінами в області.
На Тернопільщині є лише один виробник гречки - акціонерне товариство “Екор”. Директор пояснив мені, що цьогоріч в області дефіцит на дану зернову культуру. Фірма закупила 138 тонн зерна. Але потрібен час для того, щоб його переробити, - говорить головний державний інспектор Роман Майка.
Він наголошує, що збір урожаю лише розпочали. Складні погодні умови не дозволяли проводити роботи раніше. Коли культуру повністю зберуть, ціна повинна би стабілізуватися, запевняє інспектор.
- Ситуація ускладнюється й тим, що сьогодні досить багато перекупників із інших областей. Більшість же сільськогосподарських угідь належать приватним власникам. Часто вони продають сировину тому, хто платить “живими грошима”. А ми, на жаль, не можемо диктувати їм “свою політику”, - додає пан Майка.
Створюють штучну паніку
Дії виробників - це звичайні маркетингові технології, аналізує психолог Мар'ян Колодій. Вони просто хочуть збути продукцію за вигідною для них ціною.
До виникнення паніки серед населення могли призвести як фізіологічні, так і соціально-психологічні фактори, - говорить психолог. - Втома, депресія, голод, безсоння разом із дефіцитом достовірної інформації викликали високе емоційне напруження та страх.
Вказані явища, як стверджує пан Колодій, породили процеси навіювання, уподібнювання та психологічне зараження. У результаті люди, охоплені панікою, роблять те, що й оточуючі.
Наталія Бурлаку,
097 445 82 67,[email protected]
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 20 від 14 травня 2025
Читати номер