У Тернополі чи у сусідів: де та чому дорожче житло. Аналізуємо (ГРАФІКА)

У Тернополі чи у сусідів: де та чому дорожче житло. Аналізуємо (ГРАФІКА)
Графіка: Оксана Нагорна
  • Ми порівняли ціни на новобудови Тернополя із сусідніми областями.
  • Де вигідніше купувати та чи вигідно вкладати важко зароблені гроші у метр квадратний в Тернополі? Чому ціни по регіонах настільки різняться?
  • Як перевірити забудовника перед покупкою житла, щоб мінімізувати свої ризики, з'ясовували наші журналісти.
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

Питання власного житла турбує кожну людину. Особливо у містах, де люди через роботу чи навчання змушені орендувати житлову площу за велику плату. І ця плата зростає з кожним роком через високий попит. 

Не секрет, що Тернопільська область - одна з лідерів за трудовою міграцією населення в Україні. За накопичені кошти заробітчани та їхні діти отримують можливість придбати житло для себе, а багато з них ще й вкладають гроші у нерухомість, як своєрідну інвестицію на майбутнє. 

Ціни на квартири у новобудовах Тернополя

Наскільки житло в Тернополі дорожче чи дешевше, ніж у сусідів? Як пандемія вплинула на вартість нерухомості?  Щоб дати відповідь на питання, ми звернулися до DOM.RIA - спеціалістів українського сайту з продажу та оренди всіх типів нерухомості від приватних осіб, забудовників та агентств нерухомості. Тут щодня аналізують динаміку цін на нерухомість. 

Відео дня

Ціни на новобудови у Тернополі стартують від 9 500 грн до 29 900 грн за кв. м. Отже, середня ціна – 14 695 грн за кв. м. 

Динаміка середніх цін за останній рік у Тернополі, згідно з діаграмою на DOM.RIA, зросла, незважаючи на карантин. Так, найнижчою ціна за кв. м новобудови у місті була у листопаді 2020 року – приблизно 13 400 грн за кв. м,  а найвищою у квітні 2021 року – 14 600 грн за кв. м. У травні вартість – 14 560 грн.

Найдорожчою в розрізі метра квадратного обійдеться однокімнатна квартира, а ось двокімнатна – найвигідніша у цьому плані. Звичайно, якщо хочете багато кімнат, то доведеться викласти і більшу суму.  

Район також грає роль. Поблизу Центру ціни вищі, а віддаленіші райони завжди найдешевші. 

Сайт із каталогами новобудов Україні lun.ua подає нам інформацію про 19 забудовників у Тернополі та області. Обирати є з чого, скажете ви? 

До прикладу, у сусідньому Хмельницькому та області такий список майже вдвічі більший за тернопільський, а у Львові ще більший. Кількість забудовників Івано-Франківська практично зрівнялася зі Львовом.

Чи впливає це на ціну? Вочевидь, впливає. Адже кожен забудовник пропонує розмаїття квартир, розташувань, пропозицій. Логічно: чим більше є з чого вибирати, тим дешевше можна знайти і навпаки. Та й конкуренцію між забудовниками ніхто не відміняв.

Як у сусідів?

Ми також проаналізували, яка вартість новобудов у сусідів. 

Хмельницький: найдешевший

Ціни на новобудови Хмельницького стартують від 8 600 грн до 27 855 грн за кв. м. Середня ціна у Хмельницькому – 14 566 грн за кв. м.

Івано-Франківськ: місто контрастів

Ціни на новобудови Івано-Франківська стартують від 10 393 грн до 30 641 грн за кв. м. Середня ціна у Івано-Франківську – 15 452 грн за кв. м. 

Рівне: стартова вища, максимальна – нижча

Ціни на новобудови Рівного стартують від 11 500 грн до 26 316 грн за кв. м. Середня ціна у Рівному – 16 715 грн за кв. м. 

Чернівці: висока середня ціна

Ціни на новобудови Чернівців - від 11 450 грн до 25 562 грн за кв. м. Середня ціна у Чернівцях – 17 644 грн за кв. м. 

Львів: найдорожчий

Ціни на новобудови Львова станом на сьогодні стартують від 12 500 грн до 84 469 грн за кв. м. Середня ціна у Львові – 25  467 грн за кв. м. 

Чому ціна різниться

Щодо різності у вартості квадратного метра в різних регіонах, як пояснили нам експерти, найперше формує ціну вартість земельної ділянки, яка знаходиться у певному місті. У Києві – це одна вартість, у Полтаві - інша, у Львові - третя, в Тернополі - четверта. 

Другим фактором, який впливає на різницю ціни в регіонах, – це вартість реклами, маркетингу. У кожному місті, залежно від попиту і пропозиції, цифра так само є різною. Тому і такий великий діапазон цін у кожному з міст. У Києві вартість реклами, маркетингу, землі є набагато вищою, ніж у Тернополі. І у Львові ці фактори також є вищими, ніж у нас, тому і різниця може досягати трьох-чотирьох тисяч гривень на метрі квадратному. Ну і звичайно, важливим фактором є попит та платоспроможність, які у кожному місті – свої.

Саме останній фактор, на думку директорки Агенції нерухомості «Візит» Любові Мойсюк, є визначальним. За її словами, останнім часом у місті знизився попит на купівлю житла. А от ціни на квартири у новобудовах справді виросли. Найкраще продаються одно та двокімнатні квартири. 

Як перевірити забудовника перед купівлею квартири (майнових прав) у новобудові

Знаючи основні правила купівлі квартири від забудовника, ви зможете мінімізувати ризики, а їх дійсно багато: бо фактично купуєте не квартиру, а обіцянку її побудувати.

З чого почати?

Первинний етап

Збираємо інформацію з відкритих реєстрів про забудовника. Для цього:

Зверніть увагу на: 

Перевірте Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search 

Зверніть увагу на: 

Вторинний етап

Перевіряємо законність будівництва (бажано з юристом)

Переконайтеся, що у вашого забудовника є такі дозвільні документи на будівництво:

Аналізуємо умови договору і чи такі взагалі включені до нього:

При закінченні будівництва та введення об'єкта в експлуатацію вам запропонують підписати акт прийому-передачі, аби зареєструвати право власності.

Обов’язково перед підписанням акту прийому-передачі подивіться на новозбудовану квартиру, чи не порушені якісь будівельні норми, чи дотримано умов договору, а у разі порушень вимагайте від забудовника привести квартиру у відповідність до умов договору. Якщо ж ви спочатку підпишете акт-прийому передачі, а потім помітите недоліки у квартирі, які суперечать договору, то вимагати від забудовника ви вже нічого не зможете. Хіба що ці порушення по своїй суті не могли бути видимі неозброєним оком одразу, а випливли у процесі користування квартирою, то їх можна довести, але доведеться йти в суд. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Вова Федак

    Щось хєрово ви рівняли! Рівнялка поломана чи просто думаєте шо всі дурачки?

    Марія reply Вова Федак

    Попрошу культурніше, будь ласка. Чи культура в українців геть «поломана»?

    Ціни аналізували DOM.RIA - спеціалісти з українського продажу та оренди всіх типів нерухомості від приватних осіб, забудовників та агентств нерухомості. Це аналіз цін експертів, а ви – експерт, що так обурюєтесь чи, може, купили квартиру дорожче, а тепер відкрили очі на ціни?
  • Віталій Шаман

    Самі брехливі новини

    Марія reply Віталій Шаман

    "Брехливі", бо не по-вашому)))
  • Anatoliy Mamchur

    В нас нема таких цін. В нас від 18000 грн і вище. Креатор, тернопіль буд, і т.д приватники. Ціни від 700$

    Марія reply Anatoliy Mamchur

    Ви назвали лише дві будівельні фірми. Крім них у Тернополі, як мінімум, ще 17 фірм + приватники. Це аналіз цін всеукраїнського сайту DOM.RIA. Усі ціни на сайті перевірені.
  • Михайло Прлдлппр

    вже вот на качали дерева будуть зрізати, там купа дерев, будуть ліпити по 1000 дол за квадрат новий будинок. Вже бігають там з рулєтками, каналізації підвозять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up