В Україні з'явилась нова монета номіналом 5 гривень. Як вона виглядає (ФОТО)

В Україні з'явилась нова монета номіналом 5 гривень. Як вона виглядає (ФОТО)

Нова монета номіналом 5 гривень з'явилась в Україні і присвячена вона маякам України.

Як кажуть у Національному банку, пам'ятна монета "Маяки України" вагою 16,54 г ввійшла в обіг з 22 липня 2021 року.

Монета присвячена засобам навігаційного обладнання – маякам. В Україні, яка розташована на перетині торгових шляхів Східної Європи і Середземноморського басейну та має понад 2 500 км морського узбережжя, налічуються десятки маяків, кожен із яких має власне ім’я, історію та форму. Маяки не лише виконують функцію забезпечення судноплавства, а також є надбанням національної культурної спадщини України.

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, написи: УКРАЇНА (під гербом), 2021 (праворуч від герба); у центрі – композиція: на тлі стилізованих хвиль – фрагмент карти України, на береговій лінії якої крапками позначені маяки; номінал монети – 5/ГРИВЕНЬ (унизу на дзеркальному тлі); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від карти).

Відео дня

 

​​​​​​​

 

На реверсі монети розміщено: у центрі на тлі лімба компаса – зображення рози вітрів, що символізує правильний вибір шляху та щасливе його завершення, навколо якої на тлі стилізованих хвиль зображено маяки та їхні назви: Станіслав-/Аджигольський задній (угорі ліворуч), Зміїний (ліворуч), Євпаторійський (унизу ліворуч), Меганомський (унизу), Іллінський (унизу праворуч), Бирючий (праворуч); угорі – чайки та напис Маяки/України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Тетяна Мокрій

    +
  • Igor Step

    знову біла?
  • Читач94

    Крим Це Україна Слава Україні Героям України Вічна Слава!!

keyboard_arrow_up