Варена ковбаса на три чверті може бути зроблена з води

Варена ковбаса на три чверті може бути зроблена з води

Якщо в ковбасі є ароматизатор "м’ясо", цінність такого виробу має викликати сумнів.

Емульгатори і стабілізатори додають до ковбаси для підтримки певної консистенції.

– У ковбасі вищого сорту таких добавок бути не повинно, – пояснює інженер відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. – Бо там є лише натуральне м’ясо, чорний чи білий перець, мускатний горіх, сіль чи цукор, глюкоза, нітрит натрію, в окремих видах ковбачи може бути часник, кмин. У нижчих сортах допускають різні добавки. Коли дають багато фаршу чи м’ясної маси, то додають багато барвників. У кращому разі використовують натуральний червоний барвник “рис ферментований”. А є і синтетичні барвники, які не корисні для організму. При цьому повинні бути висновки сангігієнічної експертизи про їхню безпеку.

У нижчі сорти ковбаси додають карагінани – речовини, які втримують високу вологість, щоб, простіше кажучи, з ковбаси не текла вода. Також додають фосфати, які, зрештою, дозволені для всіх сортів ковбаси. А ще - різні смакові композиції. Якщо в ковбасі є ароматизатор "м’ясо", цінність такого виробу має викликати сумнів.

Ковбасні вироби - це низькокалорійний продукт, особливо варені, бо левова частка виробу – це вода.

– Зі 100 г ковбаси вищого сорту 70 г – це вода, а 30 г – м’ясо. А нижчі сорти у цих 30 грамах мають ще й інші складники, – зазначає Орися Дмитренко. – Стандарт дозволяє велику масову частку води у варених ковбасах – 70-75%. Напівкопчені вироби можуть мати менше вологи - 50-55%, хоча у “Дрогобицькій” із шинкою допускається 64% води. Найнижчу кількість вологи мають сирокопчені і сиров’ялені ковбаси.

Тепер легко зрозуміти, чому сиров’ялені і сирокопчені ковбаси зберігаються довше і чому найменше зберігається варена ковбаса. Адже кількість вологи суттєво впливає на термін зберігання. Найгірша ситуація - з шинкою, бо вміст вологи у ній не регулюється жодними стандартами.

– Часто бачимо, що ціна шинки на ринку не співрозмірна з ціною сирого м’яса. А продавці, аргументуючи високу вартість шинки, радять зважати на ціну сирого м’яса. Але споживачі мають знати, як виробляють шинку, – зазначає Орися Дмитренко. – Технологія передбачає, що м’ясо обробляють на спеціальному обладнанні – ін’єкторах. М’ясо насичують рідиною, до якої входять добавки, що будуть утримувати її всередині. Далі м’ясо “масажують”, тоді в’яжуть і вудять. Нормативні документи на копченості не регламентують вмісту вологи, тож цим користуються виробники.

До речі, великий вміст води у шинці легко перевірити, заморозивши її, а потім розморозивши. Вона втрачає форму, і нарізати її гарно для подачі на стіл важко. Тому перед купівлею шинки варто спробувати її на смак — якщо вона дуже ніжна, це означає, що в ній багато води.

Скільки води у ковбасі

Варені ковбаси можуть мати вологи (не більше ніж):

Напівкопчені ковбаси (не більше ніж):

 

Варено-копчені ковбаси (не більше ніж):

 

Сиров’ялені та сирокопчені ковбаси незалежно від сорту (не більше ніж):

 

Шинка

- вищий сорт – 70%

- І, ІІ сорт – 74%

- ІІІ сорт, а також сосиски, сардельки і м’ясні хліби – 75%

 

- вищий сорт – 50%

- І сорт – 53%

- ІІ сорт – 55%

 

- вищий сорт – 48%

- І сорт – 50%

 

Сирокопчені – 38%

Сиров’ялені – 40%

 

У виробництві шинки вміст вологи не регулюють жодні нормативні акти. Тобто води там може бути стільки, скільки захоче виробник.

 

* За інф. інженера відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орисі Дмитренко

0
0
0
0
Коментарі (4)
  • Олег

    Це дійсно правда. Шинку в любому магазині нормальною не купиш, вона вся водяниста. Щоб була нормальна шинка треба купляти м'ясо і самостійно вудити. Але потрібно розуміти що справжня шинка не може коштувати так як коштує м'ясо. При вуджені шинки половина об'єму і ваги втрачається, знаю з власного досвіду. Тому якщо м'ясо зараз на ринку коштує 85-90 грн. за 1 кг., то навіть по собівартості м'яса вартість шинки виходить 170-180 грн. за кг. Добавте сюди ще дрова для вудження, оплата працівника хто буде вудити, тоді націнку магазину за продаж, податки, зарплата продавців і т.д. Ціна в кращому випадку на справжню не водянисту шинку буде не менше 250 грн. за 1 кг.
  • Людмила Лукіян

    вода це ще не страшно і можна сказати. добре. а ось вміст всіляких наповнювачів. стабілізаторів дійсно лякає.краще кусок м"яса купити. і то теба знати яке і де.

    Анонім reply Людмила Лукіян

    Людмила Лукіян ,якщо для тебе водяна ковбаса, водяна свинина, водяна яловичина це нормально , то їж воду і запивай її водою

    Анонім reply Людмила Лукіян

    Людмила Лукіян  ,якщо для тебе  водяна ковбаса , водяна свинина ,водяна яловичина  це нормально ,то їж воду і запивай її водою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

08:00 Цей день в історії, 18 лютого: почалися активні силові протистояння на Майдані 07:00 Погода у Тернополі на 18 лютого: дрібний сніг, +4 21:00 Чи буде весна з понеділка, розповіла синоптик Наталка Діденко 20:00 Ми перевірили, чи обміняють порвані гривні у тернопільських банках Від читача 17:53 Минулоріч Бережанський лісгосп доукомплектував підрозділи обладнанням для електронного обліку деревини 19:00 На "Кубку Пушкарів" перемогу здобули армреслери з Одеси і Харкова 18:00 Прощання з отцем та зустріч через 50 років. ТОП-5 новин тижня 17:00 Пенсіонерка з Вишнівця не звела рахунки із життям через субсидію, але... 16:42 Що насправді сталося і хто відповідатиме за «теракт» в ефірі проводового радіо 16:00 Тернополяни вибороли путівки у фінал Всеукраїнської флорбольної ліги 15:00 Чому справу вбивства Іринки Мукоїди не розглядають майже півроку 14:00 Психолог Марина Орап розповіла про свою професію, батьківство та боротьбу з раком 13:30 В пожежах на Тернопільщині вже загинуло вдвічі більше людей, ніж торік 13:00 Першим дослідив воєнну округу «Лисоня» 12:00 Депутат Олександр Башта програв суд патрульним 11:20 Читаю, бо це мені подобається 10:52 Радіації нема. Фейкове повідомлення по радіо спростували всі служби (оновлене) 10:30 У фіналі Національного відбору на Євробачення-2019 виступить тернополянка 10:00 Діти знають, як заробляють Сінкевич, Савчук, Когут і Шаблій 09:00 У Тернополі першої допомоги навчили батьків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up