Варена ковбаса на три чверті може бути зроблена з води

Варена ковбаса на три чверті може бути зроблена з води

Якщо в ковбасі є ароматизатор "м’ясо", цінність такого виробу має викликати сумнів.

Емульгатори і стабілізатори додають до ковбаси для підтримки певної консистенції.

– У ковбасі вищого сорту таких добавок бути не повинно, – пояснює інженер відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. – Бо там є лише натуральне м’ясо, чорний чи білий перець, мускатний горіх, сіль чи цукор, глюкоза, нітрит натрію, в окремих видах ковбачи може бути часник, кмин. У нижчих сортах допускають різні добавки. Коли дають багато фаршу чи м’ясної маси, то додають багато барвників. У кращому разі використовують натуральний червоний барвник “рис ферментований”. А є і синтетичні барвники, які не корисні для організму. При цьому повинні бути висновки сангігієнічної експертизи про їхню безпеку.

У нижчі сорти ковбаси додають карагінани – речовини, які втримують високу вологість, щоб, простіше кажучи, з ковбаси не текла вода. Також додають фосфати, які, зрештою, дозволені для всіх сортів ковбаси. А ще - різні смакові композиції. Якщо в ковбасі є ароматизатор "м’ясо", цінність такого виробу має викликати сумнів.

Відео дня

Ковбасні вироби - це низькокалорійний продукт, особливо варені, бо левова частка виробу – це вода.

– Зі 100 г ковбаси вищого сорту 70 г – це вода, а 30 г – м’ясо. А нижчі сорти у цих 30 грамах мають ще й інші складники, – зазначає Орися Дмитренко. – Стандарт дозволяє велику масову частку води у варених ковбасах – 70-75%. Напівкопчені вироби можуть мати менше вологи - 50-55%, хоча у “Дрогобицькій” із шинкою допускається 64% води. Найнижчу кількість вологи мають сирокопчені і сиров’ялені ковбаси.

Тепер легко зрозуміти, чому сиров’ялені і сирокопчені ковбаси зберігаються довше і чому найменше зберігається варена ковбаса. Адже кількість вологи суттєво впливає на термін зберігання. Найгірша ситуація - з шинкою, бо вміст вологи у ній не регулюється жодними стандартами.

– Часто бачимо, що ціна шинки на ринку не співрозмірна з ціною сирого м’яса. А продавці, аргументуючи високу вартість шинки, радять зважати на ціну сирого м’яса. Але споживачі мають знати, як виробляють шинку, – зазначає Орися Дмитренко. – Технологія передбачає, що м’ясо обробляють на спеціальному обладнанні – ін’єкторах. М’ясо насичують рідиною, до якої входять добавки, що будуть утримувати її всередині. Далі м’ясо “масажують”, тоді в’яжуть і вудять. Нормативні документи на копченості не регламентують вмісту вологи, тож цим користуються виробники.

До речі, великий вміст води у шинці легко перевірити, заморозивши її, а потім розморозивши. Вона втрачає форму, і нарізати її гарно для подачі на стіл важко. Тому перед купівлею шинки варто спробувати її на смак — якщо вона дуже ніжна, це означає, що в ній багато води.

Скільки води у ковбасі

Варені ковбаси можуть мати вологи (не більше ніж):

Напівкопчені ковбаси (не більше ніж):

 

Варено-копчені ковбаси (не більше ніж):

 

Сиров’ялені та сирокопчені ковбаси незалежно від сорту (не більше ніж):

 

Шинка

- вищий сорт – 70%

- І, ІІ сорт – 74%

- ІІІ сорт, а також сосиски, сардельки і м’ясні хліби – 75%

 

- вищий сорт – 50%

- І сорт – 53%

- ІІ сорт – 55%

 

- вищий сорт – 48%

- І сорт – 50%

 

Сирокопчені – 38%

Сиров’ялені – 40%

 

У виробництві шинки вміст вологи не регулюють жодні нормативні акти. Тобто води там може бути стільки, скільки захоче виробник.

 

* За інф. інженера відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орисі Дмитренко

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег

    Це дійсно правда. Шинку в любому магазині нормальною не купиш, вона вся водяниста. Щоб була нормальна шинка треба купляти м'ясо і самостійно вудити. Але потрібно розуміти що справжня шинка не може коштувати так як коштує м'ясо. При вуджені шинки половина об'єму і ваги втрачається, знаю з власного досвіду. Тому якщо м'ясо зараз на ринку коштує 85-90 грн. за 1 кг., то навіть по собівартості м'яса вартість шинки виходить 170-180 грн. за кг. Добавте сюди ще дрова для вудження, оплата працівника хто буде вудити, тоді націнку магазину за продаж, податки, зарплата продавців і т.д. Ціна в кращому випадку на справжню не водянисту шинку буде не менше 250 грн. за 1 кг.
  • Людмила Лукіян

    вода це ще не страшно і можна сказати. добре. а ось вміст всіляких наповнювачів. стабілізаторів дійсно лякає.краще кусок м"яса купити. і то теба знати яке і де.

    Анонім reply Людмила Лукіян

    Людмила Лукіян ,якщо для тебе водяна ковбаса, водяна свинина, водяна яловичина це нормально , то їж воду і запивай її водою

    Анонім reply Людмила Лукіян

    Людмила Лукіян  ,якщо для тебе  водяна ковбаса , водяна свинина ,водяна яловичина  це нормально ,то їж воду і запивай її водою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up