Відпустка за кордоном: як дешевше

Відпустка за кордоном: як дешевше

Подорожувати закордон навесні дешевше. Літню відпустку необхідно планувати за два-три місяці. У Німеччині краще купувати одяг, а у Литві - сир та алкоголь.

Вже традиційно у тернополян з березня по серпень – період відпусток. Аби зекономити, розпочинати планувати подорожі у різні країни світу необхідно заздалегідь, переконують місцеві фахівці сфери туризму. Крім того, коли приймуть безвіз, можна буде зекономити на візах.

Відпочинок на Червоному морі

Родина Романко з Тернополя намагається щороку навесні провести до 10 днів відпустки на Червоному морі у Єгипті.

Відео дня

-Зазвичай до літньої відпустки дотягти важко, - розповіла тернополянка Інна Романко. – Та й малюк часто хворіє. Тому шукаємо тур в березні - на початку квітня.

Ціни у цей час не кусаються, якщо ретельно пошукати та мати надійного турагента – можна знайти непоганий варіант. На пляжі під час відпочинку родина цікавилась вартістю оплаченого туру іншими відпочивальниками. Виявилось, що за тими самими умовами Романки сплатили маже на 700 доларів менше, аніж українці з інших міст.

Родина вже відпочивала у Єгипті цієї весни. Серед «мінусів» хіба трохи прохолодне море – вище 23 градусів вода не прогрівалась. Натомість температура повітря комфортна – до 30 градусів вище нуля.

-Ми завжди обираємо відпочинок у п’ятизірковому готелі і «все включено», - каже пані Інна. – У таких випадках не будуть турбувати побутові проблеми. І наврядчи вам вдасться зекономити, якщо виберете меншу «зірковість». Скажімо, у багатьох «четвірках» потрібно купувати питну воду. Адже з кранів вона не придатна не лише для пиття, а й щоб толком зуби почистити. А в Єгипті це задоволення не з дешевих – близько 1,5 долара за пляшку. От тепер і порахуйте – скільки вам доведеться витрачати на сім’ю лише на воду. 

Серед «плюсів» Романки відзначають ще й невелику кількість відпочивальників навесні. Зазвичай, сезон відпочинку у готелях відкривають у другій половині квітня. До цього періоду людей мало. Не потрібно вистоювати в чергах в ресторані та бігти зранку на пляж, аби зайняти лежак.

Не соромтесь запитувати

Тернополяни наголошують, що переліт зі Львова хоча й значно економить час, але в результаті тур вийде на доларів 200-300 дорожчим і на кілька днів коротшим, аніж якщо летіти з Києва. В останньому випадку ви маєте більшу кількість днів за менші гроші, однак варто заздалегідь подбати про трансфер до Києва. 

-От якраз головним мінусом нашого відпочинку виявились добирання до Києва і в зворотному напрямку, - розповіла жінка. – З певних причин ми не могли дістатись до столиці автомобілем. Тому обрали потяг. Це був жах, особливо дорога додому. Літак приземлився о 23.00. За годину ми вже пройшли всі процедури і дістались до залізничного вокзалу. Проте перший потяг у напрямку Тернополя виїжджав о 6.50. А от, скажімо, у московському напрямку потяги вирушали кожні 15-20 хвилин. Складалось враження, що ми на Курському вокзалі у Москві, а не у Києві.

Тому добре зважуйте всі за і проти трансферу до аеропорту і назад, наголошують відпочивальники. А ще – не соромтесь задавати питання турагенту. Тоді неприємних сюрпризів суттєво поменшає. А відпочинок буде вдалим.

Як раціонально подорожувати у ЄС

-Ми багато подорожуємо із чоловіком, особливо Європою, а тому вже навчились поводитись раціональніше, - розповідає бізнес-тренер Олена Дейнека. Раціональність в подорожах обумовлюється швидше наявністю значної кількості можливостей, які відкриваються і самим європейцям, так і подорожуючим. Передусім, потрібно вирішити, чи ви відвідуєте європейську країну самі чи у товаристві.

Так склалось, що родина Дейнек багато разів відвідували різні європейські країни власним авто і брали із собою друзів. Такий підхід суттєво заощаджує кошти, зауважує пані Олена, а також ви можете самостійно планувати маршрут свого пересування.

-Не потрібно боятись купувати пальне  закордоном – воно таки відчутно якісніше, ніж у нас, - наголошує співрозмовниця. - Також сьогодні відкриваються численні можливості замовлення бюджетного розміщення у готелях. Крім традиційного ресурсу booking.com є ще інші професійні, які дозволяють підібрати та оплатити самому з України чи з будь-якої іншої точки планети варіанти розміщення.

Також важливо навчитись вивчати умови надання готелями сервісу, адже подорожуючим на авто надається безкоштовний паркінг. А готелі, які працюють у бізнес-форматі, дають на вихідні суттєву знижку.

Де і що вигідніше купувати в ЄС

Відомо, що покупки зараз вигідно здійснювати за кордоном, разом із тим важливо дізнатись, що вигідно купувати в тій чи іншій країні. Тому доцільно перед поїздкою посидіти на відповідних форумах та подивитись, чим славиться та чи інша країна. Так, відвідуючи минулого року Литву, Олена Дейнека дізналась, що країна славиться своїми сирами та окремими алкогольними напоями, такими як настоянки на місцевих травах.

-У Німеччині вигідно купувати одяг, взуття та навіть аксесуари – у великих торговельних центрах періодично проводяться численні акції, - зауважує тернополянка.

Так, пані Олена завдяки своїй спостережливості та комунікативності виявила, що великі універсальні магазини, що розташовані майже у кожному значному німецькому місті доволі часто роблять суттєві розпродажі у визначені дні. А у період тотальних розпродажів, в тому числі і в середині літа, вигідно купувати речі навіть у статусних магазинах.

Харчі, побутову хімію до недавнього часу доцільно було везти з Польщі, продовжує співрозмовниця. З Італії зараз масово передають ліки та медичні препарати. Також взяти до уваги тернополянам радить пані Дейнека те, що у всіх країнах ЄС можна зробити комплексні покупки і повернути від 8 до 16 % через систему TAX FREE або на кордоні, або вже потім через відповідну банківську установу в Україні. Правда, наперед дізнавайтесь у крамницях, чи вони обслуговують покупців за цією системою.

Туреччина буде дорожча

- Останнім часом у весняний період тернополяни полюбляють їздити у Голландію, Францію, Чехію, Угорщину та Австрію, - розповідає менеджер з туризму однієї з турфірм міста Вікторія Плекан. - Зазвичай у літній період місцеві туристи надають перевагу Туреччині, Єгипту, Іспанії, Греції та Кіпру. На мою думку, безвіз сприятиме розвитку туризму тернополян у країни ЄС. Після того, як європарламентарі приймуть остаточне рішення про введення безвізового режиму з країнами ЄС, туристи не будуть обтяжені чергами за візами та різними додатковими як часовими, так і грошовими витратами.

З європейських країн пані Плекан радить тернополянам відвідати Чехію, Голландію, Францію, Іспанію, Італію та Чорногорію. Є багато відпочинкових турів, програма яких поєднує відпочинок на морі. Такі подорожі - дуже практичні, продовжує вона, оскільки мандрівники бачать не лише архітектуру різних країн, а й відпочивають на морі. Для того, аби поїздка була вдала, фахівець радить планувати її заздалегідь.

-Щоб зекономити на поїздці, необхідно замовляти її за декілька місяців наперед, оскільки так значно дешевше, - наголошує Вікторія Плекан. -  Цього року очікується наплив російських туристів у Туреччину, відповідно ціни будуть чималі. Тому краще планувати поїздку в цю країну у березні-квітні.

Через наплив російських туристів у Туреччину, «палаючих» путівок може цього року і не бути. Окрім цього, путівки в Єгипет будуть цього літа дорожчі, ніж у Туреччину. Вигідно їхати у Болгарію, тому що до кінця травня існує знижка на раннє бронювання до 30%. Болгарія минулого та позаминулого року була досить дорогою.

Пам'ятка туристу про безвіз з ЄС (за інформацією МЗС України)

●Безвіз розповсюджується лише на короткострокові поїздки. Він надає право на перебування в ЄС протягом 90 днів у проміжку 180 днів. Тобто право перебувати в країнах ЄС кожні півроку по 90 днів.

●Для безвізової поїздки потрібно оформити біометричний паспорт.

●Щодо безвізу мова йде здебільшого про ділові чи туристичні поїздки.

●Для безвізового перетину кордону з країнами ЄС кожна особа, включаючи дітей незалежно від віку, повинна мати окремий паспорт. Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

●Дія безвізу розповсюджується на країни, які підписали Шенгенську угоду. Це 22 з 28 країн-членів ЄС. Окрім Великій Британії та Ірландії, які не підписали Шенгенську угоду. Однак, тернополяни матимемуть право їздити до країн, які не є членами ЄС, але до угоди долучились, а саме: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія. Безвіз розповсюджується на країни ЄС, які не входять у Шенгенську зону, але зобов'язалися підтримувати Шенгенське законодавство: Румунія, Болгарія, Хорватія.

* за інформацією МЗС України

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up