Як обрати бюджетний електрообігрівач та на що звернути увагу

Як обрати бюджетний електрообігрівач та на що звернути увагу
  • Багато тернополян почали готуватись до зими. Не кожен може облаштувати індивідуальне опалення в своєму домі чи квартирі. Тому електричним та газовим котлам шукають дешевшу альтернативу.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, які електричні обігрівачі кращі та безпечніші.

В різних магазинах можна придбати бюджетні електрообігрівачі. Вони відрізняються розмірами, типом нагрівного елементу, потужністю, способом встановлення та рядом інших параметрів. Хоча існує велика кількість різних варіантів, обрати підходящий можна без проблем.   

Переваги та недоліки тепловентиляторів

Один з найдешевших обігрівачів – тепловентилятор, або, як його прозвали в народі, «дуйчик». Він працює по принципу звичайного фену. Всередині корпусу знаходиться вентилятор та кілька нагрівних елементів. Зазвичай це спеціальні пружини, які розігріваються від струму.

Ціни на такі вентилятори в магазинах побутової техніки починаються в середньому від 400 гривень. Найдорожчі моделі, які вдалося знайти, коштують близько 900 гривень.

Відео дня

Як розповів продавець-консультант в одному з магазинів побутової техніки, тепловентилятори краще використовувати в невеликих кімнатах.

- Вентилятори недорогі і компактні, але вони шумні, – розповідає продавець-консультант Віктор. – Вони мають зазвичай 3 – 4 режими. Більшість мають і режим, при якому просто працює вентилятор без нагрівання пружин.

На ринку також можна придбати тепловентилятор. «Дуйчик» там може коштувати навіть 200 гривень. Саме такі користуються великою популярністю серед студентів, які проживають в гуртожитках.

- У моїй кімнаті живе ще троє студентів, які на зимові канікули їдуть додому, а я лишаюсь, бо маю роботу у Тернополі, – розповідає студент ТНТУ Олександр. – Хоча опалення є, в кімнаті холодно. Довелось придбати тепловентилятор. Придбав на базарі за 250 гривень. Але він дуже сушить повітря і шумить. Працює нормально, але увімкненим я його без нагляду не лишаю.

Як радять продавці в магазинах, якщо ви помітили, що тепловентилятор почав дивно пахнути, надто шуміти або вийшов з ладу – не можна самотужки його ремонтувати, бо це небезпечно. Краще повернути його в магазин по гарантійному талоні.

Електроконвектори

В багатьох магазинах можна зустріти електроконвектори. Їх корпус зазвичай виконаний з металу. Всередині знаходиться нагрівний елемент. Холодне повітря потрапляє всередину, нагрівається і виходить у верхній частині конвектора.

Як кажуть продавці, конвектор значно кращий ніж тепловентилятор, адже розповсюдження тепла відбувається безшумно. Можна виставити потрібну температуру, яка буде підтримуватися пристроєм. Після увімкнення він деякий час працює «на повну», а потім вимикається і лише підтримує задану температуру. Електроконвектор можна закріпити на стіну або встановити на підлогу.

- Щоб визначити необхідну потужність, потрібно знати площу вашої кімнати, – розповідає продавець Віктор. Кожен конвектор має свою потужність. Наприклад – 2500 Вт. Потрібно розділити потужність на 100 і ми отримаємо площу, яку він зможе обігрівати – 25 метрів квадратних. Конвектор потужністю 1000 Вт зможе нормально обігрівати кімнату площею 10 метрів квадратних і так далі.

Вартість конвектора не надто вища від тепловентилятора. Ціни на них починаються від 500 гривень. Найдорожчі, виконані в скляному корпусі, коштують близько 2000 гривень.

Чи безпечні інфрачервоні обігрівачі

Ще один розповсюджений тип обігрівачів – інфрачервоні. Їх можна зустріти на ринку та в будь-якому магазині побутової техніки.

- Інфрачервоні обігрівачі починають виконувати свою функцію одразу після увімкнення, – каже продавець пан Олег. – Вони є безпечними для здоров’я і більш вигідні ніж інші види обігрівачів. За способом кріплення є підвісні, зі спеціальною підставкою та такі, що встановлюють на підлогу.

Якщо ви обираєте модель інфрачервоного обігрівача, яку можна переносити, зверніть увагу, чи є на підставці спеціальна кнопка-запобіжник. Обігрівач працює тільки тоді, коли стоїть на ніжці вертикально. Якщо він випадково впаде – лампи одразу вимкнуться. Навіть недорогі обігрівачі мають такий запобіжник.

Інфрачервоні обігрівачі коштують в середньому від 800 до 1500 гривень в магазинах побутової техніки. На ринку можна знайти такі дешевше – за 600 гривень.

Особливості масляних обігрівачів

Найбільш дорогий тип обігрівачів – масляні. Ціни на них складають від 1,5 до 2 тис. гривень. Вони нагадують звичайну батарею. Обігрівач має кілька температурних режимів. Він підігріває температуру в кімнаті до потрібної.

Потужність обігрівача можна обрати по тому ж принципу, що і потужність конвектора. Треба розділити зазначену потужність на 100. Також продавці розповідають, що підвісних масляних обігрівачів немає. Хоча вони і виглядають як звичайна батарея, їх не можна ставити близько до стіни, оскільки вони почнуть перегріватися. Також, хоча масляні обігрівачі мають нагрівний елемент закритого типу, вони сушать повітря. А от пил такі обігрівачі не спалюють, на відміну від електроконвекторів та теплових вентиляторів, де нагрівний елемент відкритий.

В середньому, обігрівач буде коштувати до 2000 гривень. Ми визначили приблизну вартість електрообігрівачів в магазинах техніки: 

Тип обігрівача

Вартість

Тепловентилятори

350 – 900 грн

Інфрачервоні обігрівачі

800 – 1400 грн

Електроконвектори

500 – 2000 грн

Масляні обігрівачі

1500 – 2000 грн

Як безпечно користуватися обігрівачами

Якщо ви вирішили встановити у себе в будинку електрообігрівач, варто пам’ятати про правила експлуатації. Обігрівач не можна залишатися без нагляду. Також потрібно обмежити доступ маленьких дітей та хатніх тварин він пристроїв. На ніч бажано вимикати тепловентилятори, інфрачервоні обігрівачі та електроконвектори. Лише масляні обігрівачі можна лишати без нагляду.

Не всі обігрівачі можна встановлювати у місцях з підвищеною вологістю. Так забороняється встановлювати більшість приладів у ванній кімнаті, де є ризик потрапляння бризку води на прилад. Також водяний пар може стати причиною поломки або навіть короткого замикання.

Опитування

Чи користуєтесь ви електрообігрівачем?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Коля

    ну і чого це можна лишати на ніч масляний обігрівач? обігрівач це річ з великою потіжністю, а наші розетки, як правило гамняні, тому імовірність замикання/займання завди не нульва.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up