Як отримати компенсацію за платне навчання

Як отримати компенсацію за платне навчання

Аби отримати податкову знижку, платнику податків потрібно надати необхідні документи до відділення податкової інспекції за місцем реєстрації та написати заяву.

Не секрет, що здобути вищу освіту - задоволення не з дешевих. Місцеві студенти кажуть, що сума за роки навчання набігає чимала. В середньому, за чотири роки бакалаврату та майже півтора роки магістратури на стаціонарі доведеться офіціно заплатити близько 110 тис грн.

- Таку суму без допомоги батьків майже нереально сплатити, - розповідає студент одного з університетів міста Роман Бойко. - Проживання в гуртожитку платне, харчування також не безкоштовно, підручники також купуємо за власний кошт. Якщо врахувати усі ці поточні витрати, то загальні витрати на навчання сягнуть позахмарних сум.

Держава компенсує витрати

Та частину коштів за навчання можна повернути, кажуть в ГУ ДФС у Тернопільській обрласті (далі ДФС, - прим. ред.). Зокрема студентам-контрактникам, які навчаються у вищих навчальних закладах, держава може компенсувати певну суму грошей завдяки так званій податковій знижці. Ця знижка діє і для тих, хто здобуває другу вищу освіту. Зокрема, отримати знижку на освіту може сам студент, якщо він офіційно працевлаштований, також податкову знижку можуть отримати близькі студента, звичайно якщо вони оплачують за навчання дитини. Компенсацію отримати можна за попередній рік навчання.

Відео дня

- Податкову знижку надають, якщо фізичною особою протягом звітного року понесені витрати, пов’язані зі сплатою за навчання у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, - кажуть там. - Дана норма поширюється як на самих платників податку, так і на їх родичів першого ступеня споріднення. 

Як отримати податкову знижку

Для отримання податкової знижки за результатами 2016 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2017 року, оскільки право на податкову знижку на наступні роки не переносять, зауважують в ДФС.

Аби отримати компенсацію такого роду платнику податків необхідно: взяти контракт на навчання, чеки про оплату за рік, довідку про доходи з місця роботи і заповнити декларацію про доходи. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. Усі документи надати до відділення податкової інспекції за місцем реєстрації та написати заяву.

Не всі можуть отримати компенсацію

Разом з тиму ДФС кажуть, що є кілька обмежень для надання податкової знижки. Зокрема її надають: виключно фізичним особам - резидентам України; якщо людина витратила гроші на придбання товарів, робіт або послуг саме у резидента.

Крім того, розмір знижки з окремих видів має обмеження, продовжують в ДФС. Зокрема витрати, понесені на навчання у вищих і професійно-технічних навчальних закладах у 2016 році, не повинні перевищувати розмір доходу, встановленого для застосування податкової соціальної пільги, у розрахунку на кожний повний або неповний місяць навчання (у 2016 році – 1930 грн у розрахунку за місяць). 

- Також встановлено обмеження, що загальна сума понесених витрат не повинна перевищувати загальну суму зарплати людини за цей же рік, - зауважують там. -  Крім того, право на податкову знижку не поширюється  на інші доходи, наприклад, доходи від підприємницької діяльності. 

Після отримання декларації, здійснюється перерахунок утриманого податку на доходи фізичних осіб та визначається сума, що підлягає поверненню. Кошти з бюджету повертаються протягом 60 днів поштовим переказом або на банківський рахунок заявника. 

Як розрахувати податкову знижку за навчання

Алгоритм нарахування податкової знижки розраховується на основі зібраних документів, коментує заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Андрій Руцький. 

- Припустимо, що, батько студента у 2016 році витратив на навчання сина (члена сім’ї першого ступеня споріднення, - прим. ред.) 10 тис. грн, - каже пан Руцький. - Крім цього, за 2016 рік батько отримав 100 тис. грн зарплати, з якої утримано 18 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб (18% від отриманого доходу, - прим. ред.). Податкова соціальна пільга до заробітної плати батька не застосовувалася.

Відповідно розрахунки будуть наступні, продовжує податківець. Перше що потрібно - визначити базу оподаткування: 100000 – 10000 = 90000 грн. Після чого визначаємо суму податку на доходи фізичних осіб із цієї бази: 90000 х 18% = 16200 грн. Тоді  визначаємо суму податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню, шляхом різниці між фактично утриманим податком та податком, який слід утримати внаслідок застосування податкової знижки: 18000 – 16200 = 1800 грн.  

- Таким чином, сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню внаслідок застосування платником права на податкову знижку, складає 1800 грн, - каже податківець.

Податкова пільга не лише для навчання

Податкова знижка надається не лише на навчання у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, зазначають в ДФС, а й за благодійність, за відсотки по іпотечному кредитуванні, за витрати на переобладнання машин під біопаливо. Окрім цього, тернополяни можуть отримати за витрати на отримання доступного житла, проте лише за державними програмами тощо. 

До слова, у відділі організації роботи ДФС кажуть, що лише від початку цього року тернополянами їм подано більше 4186 декларацій про майновий стан та доходи від громадян області, які відобразили 40,2 млн грн витрат і відповідно заявили до повернення суми податку з доходів фізичних осіб у зв’язку з реалізацією ними права на податкову знижку (минулого року 2016 осіб задекларували 43 млн грн, - прим. ред.). 

Зокрема, 3718 декларацій, а це 88,8% від загальної кількості, стосувалися отримання податкової знижки в зв’язку з понесеними витратами на навчання, 77 – у зв’язку зі сплатою відсотків за іпотечними кредитами, 367 – зі сплатою страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя, 6 – із витратами по оплаті допоміжних репродуктивних технологій та усиновленню дітей, 15 – у зв’язку з переобладнанням транспортних засобів, 2 – які понесли витрати на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла. 

- За наслідками перерахунків цим громадянам начислено до повернення 6,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб, з яких 6,2 млн грн податку або 93% від визначеної суми вже повернено, - кажуть в ДФС.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up