Як ведуть бізнес родини Степана Барни та його заступників

Як ведуть бізнес родини Степана Барни та його заступників

51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати держпосади обіцяють чиновникам у разі внесення неправдивих відомостей в е-декларацію 2015 року.

Цикл публікацій із перевірками достовірності декларацій тернопільських чиновників продовжує редакція “RIA плюс” разом з системою YouControl

У попередніх випусках ми проаналізували декларації вісьмох нардепів. Тепер аналізуємо старі декларації за 2014 р. та нові е-декларації за 2015 р. очільника ОДА Степана Барни та його заступників: Івана Крисака, Юрія Юрика, Олега Валова та Ігоря Вонса.

Голова ОДА не вказав фірми

Степан Барна, як і його брат Олег Барна, подав дві е-декларації за 2015 р. У першій, щоправда, губернатор не вказав майже 1 млн грн готівки. Також у новій е-декларації за 2015 р. Степан Барна не вказав того, що його дружина Тетяна Барна є співзасновником ПП “Фірма “ФАМА”. Згідно з “Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” підприємство зареєстроване ще у грудні 2007 р. Пані Тетяна веде господарську діяльність з Галиною Юрик - дружиною заступника очільника ОДА Юрія Юрика.

Відео дня

Також очільник нашої області у тій же е-декларації не зазначив, що є керівником ВМГО "Молодіжний союз" та співзасновником МГО "Інститут національного відродження ім. Ігоря Герети".

У 2014 р. дохід сім’ї Барни склав 83 505 грн, а у 2015 р. - 154 555 грн. Проте, незважаючи на невеликі річні доходи, сім’я пана Барни зуміла накопичити у різних валютах 936 000 грн готівки та 140 250 грн на банківських рахунках (за курсом 26 грн/дол. та 29 грн/євро).

Нам не вдалося поспілкуватися з головою Тернопільскої ОДА Степаном Барною стосовно підприємства “Фірма “ФАМА”. Оскільки, як нас повідомили у ОДА він у відрядженні. Висловити свою позицію очільник області зможе звернувшись у редакцію.

Колекціонує землю

Перший заступник голови ОДА Іван Крисак, як видно з декларації, любить рідну землю. Адже у його власності є аж 16 земельних ділянок у с. Ангелівка, Тернопільського району. Окрім цього, у власності сім’ї є контрольний пакет акцій ТДВ "Ангелівка". Також дружина чиновника є керівником агропромислової фірми "Весна" у цьому ж селі. Відповідно до “Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”, донедавна дружина посадовця була співзасновником та керівником виробничого кооперативу "Ремонтник" у тій же Ангелівці. Сьогодні кооператив перебуває у стані припинення діяльності, однак попри це може здійснювати свою діяльність аж до ліквідації, яка ще так і не настала.

У зазначеному селі пані Галина здійснювала ще одну господарську діяльність, а саме була керівником та засновником ТОВ "Пегас”, яке сьогодні ліквідоване.

У 2014 р. доходи сім’ї пана Крисака становили 150 846 грн, а у 2015 р. - 186 065 грн. Сім’я пана Крисака у 2015 році також зуміла накопичити готівкою в гривнях і доларах 722000 грн (за курсом 26 грн/дол.). Незважаючи на те, що пан Крисак є знаним господарем і у своєму володінні має землі колишнього радгоспу “Ангелівка”, у нього задекларований доволі скромний автопарк: ВАЗ-21099 2000 р. та Daewoo Matiz 2008 р.

Судова тяганина

Як свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень, прокуратура Тернопільського району відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання Іваном Крисако своїм службовим становищем. Адже він, перебуваючи на посаді першого заступника голови Тернопільської ОДА, займався підприємницькою діяльністю. Зокрема представляв інтереси ПАТ “Ангелівка” на засіданні виконавчого комітету Романівської сільської ради Тернопільського району щодо присвоєння адреси гідроспоруди греблі «Ставок». Ставок розташований у селі Ангелівка Тернопільського району та перебуває на балансі ПАТ “Ангелівка”. Його підписантом та керівником є дружина пана Крисака — Галина.

Некомерційна комерція

Наступний чиновник, е-декларацію якого ми аналізуємо, - рідний брат нардепа Тараса Юрика, один із заступників Степана Барни, Юрій Юрик.

Вище ми зазначали, що дружини Юрика та Барни ведуть спільну господарську діяльність. Як і Степан Барна, пан Юрик у своїй першій е-декларації не вказав корпоративні права, якими володіє його дружина Галина у ПП "Фірма "Фама". Однак згодом він подає уточнену е-декларацію, в якій чітко зазначає, що його дружина має 25% у зазначеній фірмі. Але доходів від діяльності цього підприємства сім’я Юриків не отримує. Юрій Юрик в е-декларації також фіксує доходи від ТОВ "Протекшн-Груп" у розмірі 61 024 грн у розділі “Заробітна плата, отримана за основним місцем роботи”.

До слова, у попередній публікації "За що та як живуть тернопільські нардепи" ми зазначали, що ТОВ "Протекшн-Груп" об’єднує сім’ї нардепа Заставного та Юрика. Зв’язок простежується через батьків нардепів - Йосипа Заставного та Зіновія Юрика, які є співзасновниками цього підприємства. Окрім цього, як ми вже писали, пан Заставний у е-декларації фіксує доходи від зазначеної фірми у розмірі 120 000 грн.

Також у новій е-декларації заступник очільника ОДА не вказав жодної приналежності до будь-яких організацій. Проте, за даними системи “Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”, Юрій Юрик - керівник Благодійного фонду "Ідея і чин України”. Станом на сьогодні організація не перебуває в процесі припинення діяльності, однак свідоцтво про її державну реєстрацію недійсне.

Не надали фінансову звітність

Існує ще одна організація, яка об’єднує пана Заставного та братів Юриків, - ГО “Тернопільський обласний фонд регіональних інвестиційних досліджень”. Однак, за рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду, організація з 22 серпня - 2011 у стані припинення діяльності. Причина такого рішення суду - порушення чинного законодавства - неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності.

Також, за даними “Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”, брати Тарас і Юрій Юрики заснували з братами Олесем і Денисом Сірантами ще одну громадську організацію - “Інститут громадянського суспільства та регіональних ініціатив", якої в е-декларації не вказали. Керівником цієї організації є нардеп Тарас Пастух, який у своїй е-декларації цю організацію зафіксував.
Загалом чиновник Юрик задекларував готівки на суму 850 000 грн. І це при тому, що річний дохід його сім’ї за 2015 рік склав лише 219 192 грн, з них 123 549 грн - соцвиплати. Декларації за 2014 рік пан Юрик не подавав.
“Юрій Юрик почав працювати у ОДА з 2016 року, тому і декларацію він подавав лише за 2015 р., оскільки, згідно з чинним законодавством, у такому випадку декларація за 2014 р. не вимагається”, - прокоментували в ОДА.

Не вказав виробництво сиру

Олег Валов - найскромніший заступник голови Тернопільської ОДА, який в е-декларації зафіксував лише 78 961 грн загального річного доходу. Разом з тим, чиновник в е-документі зазначає чималу суму готівки в розмірі 750 000 грн. При цьому пан Олег не зазначає жодного комерційного підприємства, до якого має стосунок він чи його сім’я.

Втім, офіційні дані з “Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” свідчать про інше. Дружина чиновника пані Марія - співзасновник та директор ТОВ «Екопрод-інвест». Фірма здійснює господарську діяльність з 2012 року у с. Саранчуки, що на Бережанщині. Підприємство спеціалізується на виробництві сирів.

Також, Олег Валов у очолював ПП «Екоінвест». Підприємство займалося вивезенням твердих побутових відходів. Цих даних у новій е-декларації чиновника немає.

Щодо декларації за 2014 р., то у ній особливих відмінностей немає. Доходи сім’ї Валових того ж року були дещо меншими, ніж у 2015 році, і становили 52 106,74 грн.

За розясненнями ми звернулися до Олега Валова.

- Підприємство ТОВ «Екопрод-інвест» зареєстроване та працює ще з 2012 року, - коментує Олег Валов. - Однак лише у 2016 році Марія Валова стала засновником та директором цієї фірми викупивши частку у одного із засновників організації. Щодо ПП «Екоінвест», то до липня я працював директором у привіатній фірмі, згодом перейшов працювати у державну структуру. Доходи у е-декларації я вказав за цілий рік.

Не всі підприємства зазначив

Єдиний, хто відкрито засвідчує свою причетність до бізнесу з команди Степана Барни, є Ігор Вонс. Він обіймає посаду заступника голови - керівника апарату облдержадміністрації.

В е-документі декларант фіксує причетність своєї сім’ї до семи підприємств, зокрема: ПП "КОЛУМБУС", ТОВ "КОЛУМБУС.НЕТ", ТОВ "КОЛУМБУС.ЮНЕТ", ТОВ “МЕНС”, ПП “КОЛІСАР”, ПП “ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ КОЛУМБУС-ПЛЮС”, ТОВ “БІТТЕР НЕТ”. Однак пан Ігор не зазначає причетності його сім’ї до іншого підприємства з подібною назвою ТОВ "БІТТЕРНЕТ”.

На перший погляд ТОВ “БІТТЕР НЕТ” та ТОВ "БІТТЕРНЕТ" - одне підприємство. Однак дані “Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” свідчать, що це два різні діючі підприємства, засновані у різний час і мають різні коди ЄДРПОУ. Зокрема перше підприємство засноване у 2014 р., інше - у 2000 р. Окрім цих підприємств, існує ще й третє - ТОВ "БІТТЕР.НЕТ", засноване у 2016 р. Співзасновником та власником цих підприємств, згідно з ресурсу Мінюсту, є дружина чиновника пані Мар’яна. Прокоментувати ситуацію ми попросили пана Ігоря.

- Моя дружина справді має відношення до “БІТТЕРНЕТ”, “БІТТЕР НЕТ” та БІТТЕР.НЕТ” однак частки двох останніх вона викупила лише цього року. Відповідно ці підприємства я і не зазначав у е-декларації, - зазначив Ігор Вонс.

Фірма на Кіпрі

За даними проекту рішення Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення від 12 травня 2016 року, в Нацраду 28 січня 2016 року надійшла заява від ПП “КОЛУМБУС”, Тернопіль щодо переоформлення ліцензії провайдера програмної послуги у зв’язку із зміною директора ПП “КОЛУМБУС” (був: Ігор Вонс, став: Віталій Левчук, Наталія Зазуля, - прим. ред.) та її власників (були: Компанії з обмеженою відповідальністю “Колісар Ентерпрайзиз Лімітед”, Кіпр Ігор Вонс, стали: Компанії з обмеженою відповідальністю “Колісар Ентерпрайзиз Лімітед”, Кіпр Мар’яна Конкольовська - дружина Ігоря Вонса).

Як розуміти це повідомлення проекту Нацради і чи має стосунок сім’я чиновника до кіпрської компанії ми запитали у Ігоря Вонса.

- Ні я, ні моя дружина ніколи не були співвласниками та директорами кіпрської компанії “Колісар Ентерпрайзиз Лімітед”, - наголошує Ігор Вонс. - Я маю лише відношення до тернопільського підприємства “КОЛІСАР”, що і зазначив у е-декларації. Більше того, я до травня 2015 року був директором ПП “Колумбус”, після мене підприємство очолив пан Левчук, згодом пані Зазуля. Щодо е-декларації за 2015 рік, то усі доходи вказалі виключно за три місяці, які я пропарцював на держпосаді.

Крім того, як свідчать дані з ресурсу YouControl "КОЛІСАР ЕНТЕРПРАЙЗІЗ ЛІМІТЕД" є засновником та власником ряду підприємств, зокрема: ТОВ "ПРОПЕТІ", ТОВ "ПРОПЕТІ ІНВЕСТ", ТОВ "МЕРЕЖА ЛАНЕТ", ТОВ "МАКСНЕТ, ТОВ "ХОМНЕТ", ТОВ "МАКСНЕТ ТЕЛЕКОМ", ТОВ "ІМПУЛЬС" та усім відомого оператора кабельних мереж у Тернополі ПП "КОЛУМБУС".

У декларації - жодного авто

У 2015 р. сім'я Ігоря Вонса отримала лише 58 296 грн. Готівкових коштів чиновник фіксує на суму майже 2 000 000 грн. Так само, як і Юрій Юрик, Ігор Вонс не має декларації за 2014 р., оскільки почав працювати в ОДА лише у 2016 р. Окрім цього, торік пан Вонс на рахунки різних небанківських організацій вніс 415 801 грн. У декларації він не фіксує жодного авто.

Підсумовуючи, можна зазначити, що керівники з ОДА, незважаючи на свою чесність та скромність, яку вони демонструють назагал, спробували приховати комерційну діяльність за іменами та прізвищами своїх близьких людей. Можна припустити, що, зафіксувавши в е-декларації великі готівкові кошти, чиновники намагаються легалізувати доходи від цих підприємств.

Ми продовжуємо аналізувати декларації тернопільських чиновників. Продовження - у наступних публікаціях „RIA плюс»
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Микола Болещук

    НАБУ ЦЕ ВСЕ ПРОВІРИТЬ((((((
  • Діонісій

    багаті - багатіють, а бідні - бідніють.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up