Як збагатіти під час кризи

Як збагатіти під час кризи

Криза може стати сприятливим моментом для заснування власної справи, тому що криза очищає мозок людей від стереотипів та ілюзій, які накопичилися в період зростання добробуту, вважає один з місцевих фінансистів. Аби сьогодні досягти фінансового успіху, тернополянам потрібно бути фінансово грамотним, додає інший експерт

Цикл публікацій про те, як правильно розпоряджатися власними коштами продовжує  “RIA плюс”. Сьогодні місцеві експерти діляться власним досвідом й розповідають, як не лише “втриматись на плаву”, а й збагатитись в період кризи. Зазначені правила та принципи, без сумніву, можуть використовувати тернополяни, у яких рівень доходу один з найнищих в Україні.

Націлюйтесь на збільшення доходу

Аби мати грошові запаси у майбутньому потрібно збільшувати доходи у теперішньому, так вважає підприємець та бізнес-тренер Олена Дейнека.

  • Мені пощастило з освітою – як економіст і управлінець, а також із життєвим вибором – я підприємець.  А тому я  більше схильна на заробіток, дохід, аніж на економію, - розповідає співрозмовниця. - Я не заощаджую на харчуванні, якості  одягу, я живу у комфорті  і мрію у подальшому цей рівень комфорту і якість життя підвищувати. Але в жодному випадку тільки за рахунок заощаджень. Звісно, що у нас є сімейні накопичення, але робимо ми їх не стільки на «чорний день», скільки для майбутніх інвестицій у якість життя, здоров’я, подорожі.

    <

    Відео дня
    /li>

Однак разом з тим, пані Дейнека каже, що вона вміє заощаджувати ресурси, в тому числі і грошові. Проте не на шкоду собі, своїм близьким і підопічним.  

  • Я людина підприємлива, разом із тим – прагматична, - додає вона. -  Попри те, що я купую для себе і родини дорогі речі, що служать довго, я схильна користуватись і дисконтами, розпродажами, «приємними» моментами, коли платиш менше, а купуєш більше.

А для збільшення грошових запасів у майбутньому, Олена Дейнека планує і далі розвивати свою справу, створювати нові джерела надходжень і навчати цьому інших.

Стартовий капітал не обов'язковий

Професор кафедри фінансів ім. С.І. Юрія ТНЕУ Тетяна Кізима розповідає, що для того, щоб “вижити” під час кризи потрібно навчитись заробляти в будь-яких умовах - це, насамперед означає, що людина повинна прагнути мати кілька джерел доходу. Другий момент - це те, що  ми живемо в епоху, коли головним капіталом стають знання, інтелект, інформація, тому сьогодні, щоб стати заможною людиною, не обов’язково володіти якимось майном, грошовим капіталом, головне – це продукувати нові, цікаві, креативні ідеї, те, чого не було до вас.

  • Свідченням таких тенденцій є хоча б те, що в рейтингу найбагатших людей світу, який щороку публікує журнал «Форбс» на лідируючі позиції все частіше виходять люди, які свої статки заробили без особливих стартових капіталів, використавши передусім свій інтелект. Це і наймолодший у світі мільярдер – Марк Цукерберг (30 років), засновник мережі Facebook, це і Ларрі Пейдж (41 рік) та Сергій Брін (40 років), співзасновники пошукової мережі Google, це і Ян Кум (38 років) – (до речі, уродженець України), розробник месенджера WhatsApp, який згодом викупила соцмережа Facebook. Тобто, сьогодні головним активом стають знання і сміливість (щоб застосувати ці знання на практиці), - зауважує професор.

Не бійтесь ризикувати

Потрібно не боятися ризикувати, продовжує пані Кізима, пробувати щось робити і, головне, не боятися втратити, а з кожної фінансової невдачі намагатися винести для себе урок.

  • Досить часто можна почути: «Та, зараз не дуже сприятливий час для якихось активних дій, у тому числі і фінансових. На дворі криза і т.д.». Однак, як би це дивно не прозвучало, криза може стати сприятливим моментом для заснування власної справи, розповідає пані Тетяна.

Також важливо вміти грамотно витрачати гроші, адже зараз стараються задіяти максимальну кількість рецепторів та емоцій людини, які активізують її бажання щось купити. Для цього використовують найрізноманітніші інструменти: від освітлення, запахів і правильно підібраної фонової музики, яка сповільнює рух та затримує споживача в закладі торгівлі, до розміщення товарів на полицях і величини візочків, з якими покупці заходять до торгової зали.

  • Потрібно й вміти заощаджувати. Найбільш правильно - з кожної зарплати обов’язково слід відкладати для себе від 5 до 10% свого доходу. Адже, споживаючи якийсь товар чи послугу, ми платимо продавцю, перукарю, кравчині, ресторатору і т.д. і зовсім забуваємо про себе, не думаючи про своє майбутнє. Тобто, здійснювати заощадження потрібно завжди, - зауважує експерт. - В сучасних умовах важливим об’єктом особистого фінансового менеджменту стають інвестиційні витрати (вкладення заощаджень у різноманітні фінансові інструменти: банківський депозит, цінні папери, золото, твори мистецтва, антикваріат, нерухомість тощо).

Нешанобливо ставитись до грошей небезпечно

Як вказує професор кафедри фінансів ім. С.І. Юрія ТНЕУ Тетяна Кізима, що  парадоксальною ситуацією в Україні є досить відверте нешанобливе ставлення населення до грошей. Інколи людина може влаштувати величезний скандал в магазині через кілька гривень, а на наступний день віднести усі заощадження сім’ї у «фінансову піраміду», керуючись лише порадами друзів або ж телевізійною рекламою.

  • Наші співвітчизники й надалі не читають уважно договори, пов’язані зі споживчим кредитуванням. У підсумку виявляється, що через комісії, які банки можуть брати за все що завгодно (навіть за дострокове погашення кредиту (!)), реальна відсоткова ставка виявляється у півтора-два рази вищою, ніж розраховувала сама людина. Тому навіть без «пірамід» у тернополян існує чимало можливостей своїми невмілими діями створити собі безліч життєвих проблем, - зазначає пані Тетяна.

Першоосновою покращення такої ситуації є ведення особистого (сімейного) бюджету, тобто облік власних доходів і витрат (за певний період часу: тиждень, місяць). Це допомагає реально оцінити свої фінансові можливості і виявити резерви для економії коштів, продовжує експерт. Адже ми інколи доволі бездумно витрачаємо гроші, а потім дивуємося і не можемо пригадати, на що пішла наша остання зарплата.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Діонісій

    про таке треба питати не у теоретиків, а у практиків, які грабують країну !
  • David Starr

    Для чого багатіти?

    тойво reply David Starr

    щоб поїхати в подорож наприклад.а не сидіти біля зомбоящика цілими днями.

    David Starr reply тойво

    Тобі сюди: http://webpen.com.ua/ А так, то поняття "багатства" у всіх різне.

    тойво reply David Starr

    поки що не зовсім зрозуміло,чого мені цей сайт радити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up