За маски вже не штрафують. А за які порушення карантину можна «влетіти» на 17 тисяч гривень?

За маски вже не штрафують. А за які порушення карантину можна «влетіти» на 17 тисяч гривень?
  • Карантин в Україні, як і карантинні правила, ніхто не відміняв.
  • За недотримання основних —  платіть 17 000 або 34 000 грн.
  • Цікаво, за що саме штрафують громадян і підприємців області? Чи можна уникнути покарання? Розповідаємо.

 

Журналісти «20 хвилин» проаналізували, чи штрафують суди пересічних громадян за карантинні порушення. Гострим є питання штрафів для бізнесу за недотримання карантинних норм, особливо малого. Чи реально обійтися «легким переляком» і як домогтися правди у суді, радить адвокат.

Речник Нацполіції області Сергій Крета поінформував «20 хвилин», що, відповідно до змін Кабміну, поліцейські вже не складають протоколи за неносіння масок у людних місцях. Однак з 1 січня 2022 року за порушення ч.1 ст.44-3 КупАП «Порушення правил щодо карантину людей» поліцейські склали 101 адмінпротокол.

Громадяни — ковід порушники

Чи прощають суди порушення карантинних правил громадянам?

Відео дня

1. Постанова Тернопільського міськрайсуду від 10 січня 2022 року у справі №607/21856/21.

Обставини справи 

Особа перебувала на вулиці без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство, спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні. 

Що вирішив суд?

Суд вказав, що обов`язок людини носити при собі документи, прямо суперечить Конституції України, є обмеженням конституційних прав і свобод громадян, а тому не встановив склад адмінправопорушення за ч.1 ст.44-3 КупАП. Справу закрив за відсутністю у діях чоловіка складу адмінправопорушення.

І таких позицій у судах області чимало.

2. Постанова Тернопільського міськрайсуду від 7 грудня 2021 року у справі №607/20696/21.

Обставини справи

В особи підтвердився «COVID-19» і вона самовільно залишила місце самоізоляції (обсервації).

Що вирішив суд?

Суд не знайшов у діях особи складу адміністративного правопорушення, у зв'язку з чим закрив провадження у справі.  Вказав на недоліки у протоколі про адмінправопорушення і на невідповідності в адресах особи, яку притягали до відповідальності. 

3. Постанова Тернопільського міськрайсуду від 29 грудня 2021 року у справі №607/19773/21.

Обставини справи

Громадянин їхав маршрутним таксі із сполученням «Тернопіль — Червоноград» в напрямку м. Броди Львівської області, без наявного негативного тесту на COVID-19, або документа, що підтверджує одну дозу вакцинації чи міжнародного, внутрішнього чи іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію. Тим самим порушив вимоги п.п. 23 п. 2-2 постанови Кабінету Міністрів України №1236 від 09 грудня 2020 року

Що вирішив суд?

Суд прийшов до переконання про те, що в діях чоловіка складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, нема. У зв'язку з цим, суд закрив провадження у справі. 

Як бачимо, суди лояльно ставляться до правопорушників і не стягують з них «космічні» суми штрафів. Хоча поодинокі випадки, коли суд визнавав винними простих громадян у вчиненні адмінправопорушення за тією чи іншою частиною  ст.44-3 КупАП, є. Доходить навіть до апеляції. 

За що штрафують підприємців

Знайшли випадки, коли осіб не виправдав навіть суд. Більшість таких — підприємці. 

1. Постанова Тернопільського міськрайсуду від 30 листопада 2021 року у справі №607/20244/21.

Обставини справи

Фізична особа-підприємець допустив приймання відвідувачів у своєму  магазині за відсутності у продавця  підтверджуючих документів про здійснення її вакцинування проти COVID-19 або про наявність протипоказань до вакцинації.

Що вирішив суд?

Суд визнав ФОПа винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.44-3 КупАП. Наклав на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в сумі 17 000 грн. 

Але це не кінець. ФОП подав апеляційну скаргу.

Так, Тернопільський апеляційний суд скасував постанову суду першої інстанції. На підставі ст.22 КупАП звільнив ФОПа від адміністративної відповідальності за малозначністю вчиненого і  обмежився лише усним зауваженням.   

2. Постанова Тернопільського міськрайонного суду від 10 січня 2022 року у справі №607/21254/21.

Обставини справи

Водій здійснював регулярне перевезення пасажирів автобусом «Богдан» на приміському маршруті «Тернопіль — В.Лука» у кількості 43 пасажирів, що більше, ніж кількість місць для сидіння, яка передбачена технічною характеристикою транспортного засобу.

Що вирішив суд?

Суд прийшов до висновку, що доказів факту наявності складу адмінправопорушення у діях водія, не вдосталь. Тому провадження в адміністративній справі відносно  за ч.1 ст. 44-3 КупАП закрили у зв`язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. 

3. Постанова Тернопільського міськрайсуду від 7 грудня 2021 року у справі №607/20574/21. 

Обставини справи

ФОП не нанесла маркування у своєму магазині для перебування у черзі до каси з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1, 5 м. 

Що вирішив суд?

Суд вирішив визнати винною особу у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 44-3 КУпАП, однак, через малозначність справи закрити її та звільнити особу від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням. 

Коментар юриста

Що робити, коли поліцейські складають на вас адмінпротокол за те чи інше порушення карантинних правил?

Адвокат Іван Бочан радить, найперше попросіть забезпечити вас професійною правничою допомогою. 

— Так, у постанові Касаційного адміністративного суду Верховного суду у справі №524/9827/16-а від 18.02.2020 року підтверджено незаконність постанови інспектора патрульної поліції. Ця справа у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Але можна провести аналогію щодо порушення правил щодо карантину людей. Коли поліцейським не вжито жодних дій щодо надання вам можливості реалізувати законне право на отримання правової допомоги, є всі підстави вважати, що його постанова — незаконна. Але ви маєте обов'язково про це попросити: “Прошу забезпечити мене правовою допомогою”,  — зауважує фахівець.
 

Юридична довідка: 

Після оформлення протоколу та доданих до нього матеріалів, протокол направляють до суду, у якому й буде розглядатись справа про адміністративне правопорушення.

При розгляді справи в суді повинно бути з'ясовано, чи правильно складено протокол про адміністративне правопорушення та чи можна за допомогою такого протоколу та доданих до нього матеріалів справи встановити наявність у діях особи складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП.

Відповідно до ст. 251 КУпАП обов`язок щодо збирання доказів покладається на осіб, які склали протокол. Такими доказами можуть бути: пояснення свідків, фото та відеоматеріали, та інші докази, які підтверджують факт вчинення особою адміністративного правопорушення.

Відсутність у протоколі про адміністративне правопорушення достатніх доказів для підтвердження факту вчинення правопорушення, позбавляють права притягнути особу до адміністративної відповідальності.

Суд також позбавлений права самостійно збирати докази у справі про адміністративне правопорушення. А, отже, згідно зі ст.62 Конституції України відсутність та неповнота доказів можуть трактуватись на користь особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Якщо вас притягують до адмінвідповідальності щодо порушення карантинних правил, ви маєте повне право подати до суду клопотання про закриття провадження у справі, посилаючись на недоліки протоколу і неповноту доказів. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Роман Кінаш

    відповідно до змін Кабміну, поліцейські вже не складають протоколи за неносіння масок у людних місцях. Однак з 1 січня 2022 року за порушення ч.1 ст.44-3 КупАП «Порушення правил щодо карантину людей» поліцейські склали 101 адмінпротокол.

    Так виписують протоколи чи ні? Як можна два протиріччя в один абзац запхати?
    Давайте тоді взагалі ніде не носити маски, у нас же люди всі здорові, самі собі діагноз ставлять, нехай помирають. Всі, хто хотів вакцинуватись - вакцинувалися. Я не проти, нехай стається колапс для медичної системи, люди ж просять про смерть, як їм відмовити

    Марія reply Роман Кінаш

    Протоколів за неносіння масок, як повідомив речник Нацполіції області не складають.

    А ось за інші порушення, визначені у ст.44-3 КУпАП – так. Як передбачено статтею 44-3 КУпАП, до відповідальності громадяни можуть бути притягнуті за:

    порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства,

    порушення рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.
  • Фрай Фай

    У Англії відміняють сертифікати вакцинації,нарешті зрозуміли що вакцинація лише погіршує ситуацію! З 27 січня відміняють    будь-які перевірки наявності ковід-сертифікатів в Англії,лишень якщо якісь організації самі добровільно захочуть перевіряти своїх підлеглих,а від 20 січня не будуть вимагати одягати маски,можуть лишень рекомендувати,але люди які відмовляються їх одягати не будуть підпадати під кримінальну відповідальність,заявив Борис Джонсон.

    Ігор Ігор reply Фрай Фай

    Людмила Мацюк для чого?

    Людмила Мацюк reply Фрай Фай

    Фрай Фай їдьте до Англії, якщо вам важко одягнути маску
  • Ігор Ігор

    Карантин законний і введений в законний спосіб???

keyboard_arrow_up