За несплату податку за нерухомість податківці арештують майно

За несплату податку за нерухомість податківці арештують майно

Тернополянам необхідно встигнути до 28 серпня заплатити податок на нерухомість, інакше їх чекає: штраф, суд та арешт майна. Хто не отримав повідомлення про сплату податку, повинен прийти особисто в ДФС та дізнатися інформацію. Але є й такі тернополяни, хто свідомо не сплачують зазначений податок.

Мешканцям області уже надіслано платіжки для сплати податку на «зайві» квадратні метри житла. Про це нещодавно повідомили у Головному управлінні ДФС. Проте, як кажуть наші читачі, - не всі їх отримали. 

-    В новинах я чула, що за несплату будуть нараховувати пеню, - розповідає терноплянка Марія Рудницька. - Наразі я від податкової жодного рахунка не отримувала. Чесно кажучи, не знаю, що робити. Іти до них не дуже хочеться та й сусід відмовляє. Каже, що не варто з ними починати, бо тоді як вчепляться, то не буде з ними спокою. Але і не дуже хочеться, щоб за півроку до мене прийшла повістка в суд про сплату якогось боргу.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів в рамках реформування податкової системи України змінило систему оподаткування нерухомості та стягування податку з усіх житлових будинків та квартир.‭ ‬Зокрема,‭ ‬минулого року встановили нову ставку податку на нерухоме майно,‭ ‬яка не повинна була перевищувати‭ ‬3%‭ ‬від мінімальної зарплати за‭ ‬квадратний метр нерухомості‭. 

Відео дня

Цього року ставку податку знизили до 1,5% від мінімальної зарплати. Термін сплати податку визначено законом протягом 60 днів із моменту отримання повідомлення від Головного управління Державної фіскальної служби області (далі ДФС - прим. ред.). Оплатити рахунок необхідно з 1 липня по 28 серпня. Тих тернополян, які не встигнуть заплатити податок на нерухомість чекає: штраф, суд та арешт майна. Усі розрахунки проводять інспектори податкової. Використовують різні бази даних, в тому числі БТІ.

Коли платіжка вручена

Що робити тернополянам, які не отримують платіжок, роз’яснює тернопільський юрист Роман Руснак.

-    Зараз багато питань виникає з тим, що деякі власники нерухомого майна просто не отримали повідомлення з платіжками і не знають про те, що потрібно сплачувати такий податок, - коментує юрист. - На мою думку, причиною є те, що ще є багато нерухомого майна, яке ще було зареєстроване до 2013 року і не внесене до бази Єдиного державного реєстру. Багато правоустановчих документів зберігаються в архівах бюро технічної інвентаризації (далі БТІ - прим. ред) в паперовій формі. Але це все питання часу.

На думку Романа Руснака, якщо людина не отримала повідомлення і вагається чи варто їй спачувати податок чи ні, то в такому випадку раціонально самостійно звернутися до органу ДФС за місцем проживання і дізнатися інформацію по собі.
Відповідно до абз. 2 п. 58.3 ПКУ - платіжка вважається вручена, якщо її вручено особисто чи її законному представникові, або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого її місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення, коментує юрист Роман Руснак. В свою чергу, абз. 4 п. 58.3 ПКУ встановлено: якщо вручити податкове повідомлення-рішення неможливо через помилку, допущену контролюючим органом, податкове повідомлення-рішення вважається таким, що не вручено платнику податків. 

Хто сплачуватиме податок за нерухомість

Конкретні ставки податку і площу нерухомості, за яку не потрібно платити, визначає кожна місцева рада, до бюджету якої власне потраплятимуть кошти від сплати податку, роз'яснюють у ДФС. 

-    Точно не платитимуть податку ті громадяни, які мають квартиру площею до 60 кв. м чи будинок із прибудовами площею до 120 кв. м, - додають там. - Тим же, хто має більше квадратних метрів, нарахують податок на надлишкову площу.

До слова, якщо сім’я має і будинок, і кватиру, то вони платитимуть податок, коли їх загальна площа перевищує 180 кв. м. У випадку, якщо квартира здається в оренду, то податок нарахують на всю її площу. До прикладу, за 40 кв. м надлишкової площі при податковій ставці 1% доведеться заплатити 551 грн 20 коп. При цьому податок сплачується раз на рік. 

-    Варто зауважити, що окрім житлових будинків при розрахунках площі враховуватимуть і прибудови до будинків, і квартири, і кімнати в комуналках, і будинки на дачах, - наголошуєть в ДФС. - Також у Податковому кодексі зазначено, що податками обкладають і гаражі, і сараї, і погреби, і літні кухні тощо. 

Враховуючи це, виходить, що майже кожен сільський мешканець має надлишкову площу, за яку доведеться заплатити. Щоправда, чи будете ви платити податок за прибудови, залежить від сільської ради, адже саме вона це вирішує і встановлює розмір оплати. 

До слова, у Тернопільській області більшість місцевих рад вирішили оподаткувати лише житлову нерухомість, а на господарчі будівлі встановили нульову плату. Як повідомили у міськраді Тернополя, рішенням ради № 7/15/26 від 02.06.17 встановлено ставку податку для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у розмірі 1 % від розміру мінімальної заробітної плати за кв. м бази оподаткування. 

Сусідні області встановили дещо меншу ставку податку. Зокрема, Чернівецька міськрада встановила 0,1%, Івано-Франківська, Хмельницька та Рівеньскій міськради – 0,5% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. бази оподаткування. Як повідомили нам у міськраді Львова, для фізичних осіб на квартири тамтешня мерія встановила ставку 0,5% від мінімалки, а житлові будинки 1%. 

Пільговики не сплачують податку

Є й такі випадки, коли за “надлишкові” квадратні метри не потрібно платити. 

-    Це стосується тих, хто має нерухомість у Чорнобильській зоні відчуження, проживає у гуртожитках або має аварійне житло, - кажуть в ДФС. - Не оподатковуватиметься майно сиріт та одиноких матерів чи батьків, які виховують дитину-інваліда. Також не потрібно платити податки на будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств; будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності; об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їхні підприємств.

Є нововведення і для власників великого житла. Тим, хто володіє квартирами площею понад 300 кв. м і будинками площею понад 500 кв. м мають додатково заплатити 25 тисяч гривень.

За несплату податків - штрафуватимуть

Якщо власник нерухомості не сплачує податок в зазначений термін,‭ ‬тоді з нього стягується штраф, зауважують в Головному управлінні ДФС. Зокрема, якщо громадянин сплачує платіжку у вересні, йому доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо в жовтні – сума штрафу сягне 20%. 

-    Після закінчення встановлених строків погашення,‭ ‬на суму податку та штрафних платежів нараховується пеня, - додають там. - Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу. Якщо податок не сплачують тривалий час, майно продають за рішенням суду. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність.

Також податківці кажуть, що враховуючи те, що мінімальна зарплата зросла удвічі, на наступний рік податок зросте також удвічі. До прикладу, за 40 “зайвих” квадратів цього року прийде платіжка на 551,2 грн, а вже наступного року - на 960 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Леся

    всі нормальні ради дали  по 0.5% ,а Тернопіль має найбільшу зарплату по Україні.Нам 1%.Наїдяться наші депутати і вельмишановний мер коли небудь чи все мало,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up