Заможних українців під час коронакризи стало вдвічі менше

Заможних українців під час коронакризи стало вдвічі менше

У червні лише 12% українців могли дозволити собі купити коштовні речі, як от телевізор чи холодильник, або взагалі, що завгодно можуть дозволити собі. В квітні таких було 20,5%.

За період карантину фіксується зниження добробуту населення, хоча при цьому принаймні поки що немає переходу до абсолютної бідності. Про це свідчить результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

З середини березня 2020 року в Україні був запроваджений карантин, що, за припущеннями експертів, політиків, звичайних громадян, могло позначатися на зайнятості населення і їхніх доходах. КМІС проводив у другій половині квітня і в кінці травня-на початку червня свої регулярні опитування (Омнібус) і, зокрема, вивчалося питання, як респонденти оцінюють добробут своєї родини.

Людей запитували  «Яке з цих тверджень найточніше відповідає фінансовому становищу Вашої сім’ї?» з можливими варіантами:

Відео дня

1 – Нам не вистачає грошей навіть на їжу

2 – Нам вистачає грошей на їжу, але купувати одяг вже важко

3 – Нам вистачає грошей на їжу, одяг і ми можемо дещо відкладати, але цього не вистачає, щоб купувати дорогі речі (такі як холодильник або телевізор)

4 – Ми можемо дозволити собі купувати деякі коштовні речі (такі як телевізор або холодильник)

5 – Ми можемо дозволити собі купити все, що захочемо.

Це запитання КМІС регулярно ставить своїм респондентам з 1994 року.

Якщо в кінці квітня можна було зарахувати до умовно заможних верств (відповіді 4-5, можуть дозволити собі купувати деякі коштовні речі, як телевізор чи холодильник, або взагалі, що завгодно можуть дозволити собі) 20.5% респондентів, то на початку червня – уже 12%, йдеться у пресрелізі про результати опитування. 

Натомість, з 30% до 36% зросла частка респондентів з умовно середнім рівнем добробуту (можуть дещо відкладати, але не можуть дозволити покупку таких речей, як телевізор чи холодильник) і з 34% до 37% – з низьким рівнем добробуту (вистачає грошей на їжу, але купувати одяг уже важко).

Водночас, рівень абсолютної бідності – тих, кому не вистачає грошей на їжу – практично не змінився – 11.5% наприкінці квітня проти 12% на початку червня.

Таким чином, за цей період фіксується зниження добробуту населення, хоча при цьому принаймні поки що немає переходу до абсолютної бідності, робить висновок заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Зазначимо, що КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів з 24 травня по 4 червня 2020 року. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 4000 інтерв'ю.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 1,7% для показників близьких до 50%, 1,5% — для показників близьких до 25%, 1% — для показників близьких до 10%, 0,8% — для показників близьких до 5%, 0,4% — для показників близьких до 1%.

А яке з тверджень діаграми відповідає оцінці фінансового стану вашої сім'ї? Відповіді пишіть у коментарях.

 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Никанор Иванович

    Все реформы - это только бубачка.
    до него нам было плохо.
    очень плохо.
    была эпоха бидности та брэхни.
    мы кушали по пол-пельменя, нас грабили бырыхи, нам запрещали смотреть сватов и квартал.
    но пришел бубачка
    и воссияло солнце! - бубачка все реформировал.
    нам стало хорошо.
    бубачка забрал у нас позорные пол-пельменя (теперь вообще ни хера нет).
    бубачка закончил эпоху бидности (началась нищета) та брэхни (бубачка говорит только правду - и мы верим каждому его слову).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up