Заробітки без програшу: у яких країнах тернополянам платять найбільше

Заробітки без програшу: у яких країнах тернополянам платять найбільше

Заробітки за кордоном не втрачають свою популярність серед тернополян. У яку країну поїхати, аби не прогадати та не потрапити в трудове рабство, спробували розібратись журналісти «RIA плюс».

Дефіцит робочих рук в інших країнах стає чудовою нагодою для тернополян, які хочуть покращити свій фінансовий стан. Хоча менталітет, мова та надто жорстке законодавство можуть стати перешкодою в тій чи інші країні. Саме тому редакція сформувала рейтинг лояльних до мігрантів країн, де роботу можна знайти швидко і без труднощів.

Обіцянки-цяцянки в Інтернеті

Якщо проаналізувати ринок вакансій і просто погуглити – робота закордоном,- вимальовується наступна картина: більшість пропозицій з працевлаштування – від наших сусідів-поляків. Їм потрібні будівельники, каменярі, різноробочі, працівники на збір урожаю, сантехніки тощо. Орієнтовний рівень заробітної плати – до 1000-1500 доларів. Словаки найчастіше шукають працівників на виробництво. Зарплата, судячи з оголошень, - від 700 до 100 Євро на місяць. А от у Німеччині, за працю на картонній фабриці, наприклад, пропонують уже 1500-2000 Євро. Будівельникам обіцяють вдвічі більше. Легальну роботу в Ізраїлі є шанс отримати із заробітною платою щонайменше 1000-1500 доларів, але середня зарплата – від 2000 доларів.  Високу заробітну плату пропонують у Фінляндії – понад 2000 Євро. Однак це лишень обіцянки, які не завжди можуть співпадати з реальністю. Умови проживання, розмір податків, мовні труднощі та інші причини – про це потрібно знати перед тим, як погоджуватися на ту чи іншу вакансію.  

Крім того,  ще одна неприємна вірогідність – потрапити в сіті недобросовісних посередників. Є ризик заплатити немалі кошти за оформлення документів і так далі, а натомість отримати «кота в мішку». Як не прогадати з вибором закордонних роботодавців, «RIA плюс» запитала у спеціаліста Асоціації роботодавців у Тернополі Світлани Повар.

Відео дня

За її словами, Польща – найбільш географічно наближена для нас країна, яку для роботи обирають здебільшого новачки. Нині тернополяни активно використовують її, як транзит, що дає змогу поїхати далі в Європу, отримавши польський документ.

- Польща та Україна підписали документ про офіційне працевлаштування там наших співвітчизників. Польський документ  дає можливість вільного перетину інших країн Євросоюзу, хоча і немає як такого дозволу на працю. Хоча теоретично і практично ніхто на це уваг не звертає. Тернополяни їдуть і працюють в наступних країнах: Франція, Голландія, Щвеція, Фінляндія, Чехія, Німеччина. Там можна заробити значно більше, ніж у Польщі, - розповідає вона. – Заробітна плата у Польщі в середньому складає 2000-2500 злотих на місяць. Це ті, що без кваліфікації. Спеціалісти отримують вже 3000-4000 злотих.

Їдуть далі з делегаціями

Тернополяни, котрі прагнуть заробити більше, їдуть далі. Щоб працевлаштуватись в інших країнах, нерідко використовують наступну схему: отримують спеціальні делегації (відрядження) через польську кадрову агенцію.

- Такі агентства укладають контракти з іншими європейськими підприємствами. Поляки оформляють українцям відрядження (делегацію). Таким чином, через польського роботодавця наші люди офіційно їдуть на роботу в іншу країну. Хоча така послуга не є безкоштовною. Орієнтовна вартість делегації – від 200-300 Євро, - пояснює пані Світлана.

Декотрі закордонні роботодавці самі займаються оформленням всіх необхідних документів для українців. Адже на виробництвах там спостерігається серйозний брак робочих рук.

- Наприклад, нині працюю над співпрацею з ірландцями, так вони готові самостійно оплати весь пакет документів для тернополян. Їхні грибні ферми є не лише в Ірландії, а і у Голландії, Фінляндії, Канаді, Німеччині. Вони офіційно викликають українців до праці. Щоправда, є важливий нюанс – робочу візу відкривають на два роки, то протягом цього часу потрібно працювати на даному підприємці. Тому, хто хоче поїхати, просто анульовують документи.

Ті, хто не хочуть бути «прив’язаними» до роботодавців, їдуть в країн ЄС або з польською делегацією, або є ще один старий метод – нелегальні заробітки.

Країни, лояльні до нелегалів

- Такі країни, як Бельгія чи Франція, Швеція та Фінляндія є лояльними до мігрантів. Там не складає труднощів знайти роботу на три місяці. Чоловікам працевлаштуватись простіше, без знання мови можна працювати на будівництві чи іншому виробництві. Достатньо вакансій і для жінок. Але бар’єром є мова. На відміну від французів, німці більш суворіші до мігрантів. Німеччина, Данія та Голландія хочуть офіційності і всіх необхідних документів. Туди можна поїхати з польською робочою візою, делегацією. Такі країни хочуть, аби українці вже мали ІД-картку чи паспорт Євросоюзу. Деякі співвітчизники роблять паспорт у Румунії, наприклад.

Проте нерідко таке нелегальне працевлаштування може бути загрозою для депортації.

Рівень заробітної плати у  всіх країнах Євросоюзу варіюється відповідно до рівня кваліфікації працівника. Спеціалісти завжди отримували більше, ніж різноробочі, говорить Світлана Повар.

- У європейських країнах чоловік-спеціаліст спокійно заробляє1500-2500 Євро, різноробочі – 1300-1500 Євро. За пару тижнів роботи робітник без кваліфікації намагається швидко опанувати професію, аби вийти на вищий рівень заробітку. З жінками теж проблем немає, дуже часто їх кличуть на збір урожаю – винограду, цибулі, картоплі, моркви, брюсельської капусти, салату. У середньому дівчата отримують по 8 Євро за годину. Якщо робочий день триває 10 годин, то можна заробити приблизно 80 Євро. Помножити на 6-7 днів на тиждень, от і виходить в межах 500 Євро, - розповідає вона.

Упродовж кількох останніх часів усе більшою популярністю серед тернополян користується Канада, чоловік на будівництві там заробляє за місяць приблизно 8000-10000 канадських доларів. Жінкам, котрі мають спеціальність, платять приблизно так само. Якщо перевести, це виходить 6000-8000 американських доларів. Для різноробочих зарплата менша – у межах 2500-3000 доларів.

У бараку чи гуртожитку?

Роботи є вдосталь. Але все ж спеціаліст Асоціації роботодавців радить добре моніторити інформацію перед поїздкою.

- Потрібно зібрати максимум даних про роботодавця, ознайомитися з відгуками реальних людей про умови роботи. У деяких випадках умови проживання можуть бути надто скромними, а праця – дуже важкою. Тоді люди практично втікають назад. А є роботодавці, котрі забезпечують хорошими умовами проживання, навіть дають якесь мінімальне харчування впродовж робочого дня. Здебільшого селять у гуртожитках, душ і кухня є. Людські умови є, звісно, що це не буде п’ятизірковий готель, - наголошує фахівець.

Трапляються непоодинокі випадки, коли заявлені умови не відповідають дійсності. Недостовірну інформацію можуть надавати самі посередники ще в Україні. Тому тернополяни повинні зібрати максимум інформації не тільки про роботодавця, а й того посередника, через якого збирається працевлаштовуватись за кордоном.

Ті, хто їдуть за кордон із друзями чи рідними, мають можливість самостійно орендувати житло. Місячна ціна різниться в залежності від країни.

- У Парижі оренда однокімнатної квартири невеличкої площі вартує 700 Євро, У Польщі житло дешевше – починаючи від 100-150 Євро, Німеччина – від 250 Євро, у Чехії – також в межах 200 Євро.

Важливе медичне страхування

Аби почуватися безпечно в чужій країні, заздалегідь варто подбати і про медичне страхування. Адже витрати на лікування поза межами України можуть бути колосальними.

- Здебільшого, аби зекономити, тернополяни оформляють дешевшу страховку, яка потрібна лише для перетину кордону. ЇЇ вартість – у межах 160 грн. Щоб реально отримати допомогу в разі нещасного випадку чи травми, краще взяти дешевше медичну страховку, вартує вона від 500 грн/3 міс. Роботодавці, котрі офіційно роблять для українців робочі візи, автоматично дають страховку для убезпечення від різних нещасних випадків, - продовжує пані Світлана.

 

ТОП-країн за рівнем заробітної плати:

Польща – від 420 Євро

Найпопулярніші вакансії для українців в Польщі:

  • будівництво (муляри, штукатури, різноробочі);
  • сфера послуг (перукарі, майстри манікюру, продавці, візажисти, офіціанти);
  • промисловість (пакувальники);
  • сільськогоспадарьска галузь (сезонні працівники, трактористи, інженери для обслуговування техніки, збирачі овочів і фруктів);
  • медицина;
  • освіта;
  • IT-сфера;
  • транспортні перевезення (далекобійники, водії);
  • догляд за дітьми і людьми похилого віку (няні, доглядальниці).

Фінляндія – від 1000 Євро

Найпопулярніші вакансії:

  • сезонний збір ягід, грибів і картоплі – така робота актуальна від двох тижнів до кількох місяців;
  • сільськогосподарський сектор, робота на фермах.

Португалія – 1200 Євро

Найпопулярніші вакансії:

  • сезонні робітники;
  • наукові співробітники;
  • лікарі;
  • юристи.

Франція – від 1600 Євро

Популярні вакансії:

- лікарі;

- далекобійники;

- працівники сфери обслуговування;

- будівництво.

Німеччина – від 1900 Євро

Найбільш популярні вакансії:

- IT-фахівець;

- графічний дизайнер;

- інженер;

- учитель;

- соціальний працівник;

- кухар.

Канада – від 2000 Євро

Найбільш популярні вакансії:

  • різноробочі;
  • сфера обслуговування;
  • робота на фермах;
  • лікарі.

Ізраїль – від 2300 Євро

Популярні вакансії:

  • вчителі;
  • няні;
  • гувернантки.

Арабські емірати – від 2900 Євро

Найбільш популярні вакансії:

- сфера обслуговування.

ДОВІДКА

Перелік – на основі аналізу ринку вакансій в Україні. Вказані цифри заробітної плати можуть відрізнятися від тих, що є на тепершній день.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • ihor babey

    Свистуни тай годі! Пропонують те чого не існує! Одурюють людей аби привернути до себе увагу!
  • Міша Локоть

    Петро ти просто зірка
  • Міша Локоть

    😀😎😂
  • Vasja Fetsyo

    Petro Kozlo ти вже інтерв`ю даєш? 😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up