«В 5-й ранку дзвонили до Кокотюхи, що нам потрібна Пасха»

«В 5-й ранку дзвонили до Кокотюхи, що нам потрібна Пасха»

Як знімали кіно «Червоний» розповіли у Тернополі режисер стрічки Заза Буадзе, продюсери Андрій Сурко та Володимир Філіппов та виконавець головної роли Данила Червоного актор Микола Береза

В основі фільму за мотивами роману Андрія Кокотюхи «Червоний» - реальні події.

- Було таке Норильське повстання, в якому брали участь вояки УПА, литовські браття, інші національності. Ми робимо акцент на упівцях, - розповідає продюсер стрічки Володимир Філіппов, - Вони були засуджені як радянські громадяни, але вважали себе військовополоненими. І в таборах вони зберігали великі осередки військових частин. Це дало можливість зламати систему ГУЛАГу. Це повстання - знакова подія в історії – воно багато чого змінило в історії, і в своєму крайньому прояві можна сказати зруйнувало СРСР. ГУЛАГ не витримав прагнення свободи, яке показали українці.

На роль головного героя Данила Червоного режисер вибрав львівського актора Миколу Березу.

Відео дня

- Я шукав свого героя серед акторів, побачив його фотографію, - розповів режисер - . Він мене зацікавив. Потім побачив відео, на якому він читає Шевченка. Мені здалося, що це він. Запросив його в Київ. Ми зустрілися. І після першої зустрічі я зрозумів, що це він. Більше на роль Данила ми нікого не пробували. І дякую продюсеру, який повірив мені. Я своєю вірою "заразив" його. І потім, коли зробили грим, костюм, створили образ, стало зрозуміло, що це саме він.

 

Весна в Кривому Розі минула недаремно

- Кіно "Червоний" зняли за мотивами третьої частини роману Андрія Кокотюхи, так званої Табірної, - розповідає Микола Береза. - Історія напружена, драматична. І ми не боїмося спойлерити, що наша історія закінчується щасливо. Наш герой не помирає. Українець перемагає, і ми на цьому наголошуємо і будемо наголошувати. Бо одне з гасел нашого фільму - боротьба, яка триває досі. І нам важливо, щоб цю боротьбу ми вигравали кожен на своєму місці. Я сподіваюся, що цей фільм стане достойним вкладом в наше кіно. Якщо він хоча б трішки надихне глядачів, це буде для мене, як актора, якась така внутрішня думка, що напевне ці три місяці весни в Кривому Розі минули недаремно. Для мене точно цей час минув недаремно, бо це були захоплюючі зйомки, процес часами нелегкий. Я завжди про ці моменти забуваю, а в Тернопоі чи не вперше скажу про найважчі моменти. Ми починали знімати на локації, яка має символічну назву «Провал СРСР», де є чудовий терикон, на який нам довелося підніматися. Дублів було багато. Терикон справді був високий, абсолютно не похилий. Деякі актори, перепрошую за такі подробиці, ледве легені не випльовували, але нічого, знімалися. Початок був такий бравий, та і решта процесу теж нічого.

Актор розповів, чиї приклади допомагали йому налаштуватися на роль.

- Мені в процесі підготовки завжди щастило, - розповідає актор Микола Береза. - Крім першоджерел, роману Кокотюхи, на знімальний майданчик до нас приїхав внук Євгена Грицяка, одного з організаторів Норильського повстання. В себе у Львові дізнавався багато, бо маю можливість черпати деталі від нашого упівця Олеся Гуменюка, який був в Норильську. Але тим не менше, актори завжди по-різному налаштовуються на роль. Було так і з ролю Червоного. Тому в процесі зйомок саме достатньо було згадати наших лицарів, які зараз тримають фронт на сході України. Мені випадало в Маріуполь їздити і бачитися з бійцями тут. І бувало, що от ми їдемо туди з театром підтримувати бійців, а насправді ми їдемо туди набиратися того духу. І це одна з хитростей акторських, що достатньо було просто згадати про них.

 

«Нам терміново потрібна Пасха»

Процес роботи над фільмом був живим, сценарій увесь час допрацьовували, змінювали зявлялися нові сцени, який не було в книзі. До слова сценаристом стрічки є автор роману Андрій Кокотюха.

- Ми знімали навесні. І був такий момент – реально напередодні Пасхи, - розповідає Заза Буадзе. - І вже під ранок ми їдемо зі зйомок в готель. А мені не давало спокою це відчуття Паски. Пасха, Пасха, Пасха. Ми багато говорили про Пасху. І я сказав продюсерам, що нам потрібна Пасха в картині. Володя в 5-й чи в 6-й ранку дзвонить до Кокотюхи. Мовляв, Андрій, терміново приїжджай, нам терміново потрібна Пасха. Андрій приїхав, і після розмови написав увесь блок, який став кульмінацією фільму. Тож багато чого в картині народжувалося такого, чого немає в романі. Це живий процес, і я задоволений що все вдалося, бо ми все робили від серця.

 

Музику написав учень Моріконе

Автор музики у фільму італієць – Франко Еко.

- Йому 34 роки, він улюблений учень великого Еніо Моріконе, - розповів Заза Буадзе. - Наведу такий приклад: в останньому фільмі Тарантіно Моріконе - композитор. А перед цією картиною він почав роботу над іншим фільмом. Так ось - він довірив дописати музику для того фільму, що не встигав зробити сам, лише Франко. Для «Червоного» Франко написав музику, яка звучала в моїй голові. Але так як я не композитор, то не міг її написати. Це зробив Франко. За що я йому безмірно вдячний. До речі, Франко буде на київській прем'єрі “Червоного».

 

Актори будуть новими зірками кіно

Кастинги були по всій Україні. 80% - це дебюти в кіно. Лише небагато з них раніше мали досвід роботи перед камерою.

- Тільки Миколу Березу зразу затвердили на роль і Ворона також (актора Олега Стефана -  прим. Ред.). Вони, до речі, з одного театру – львівського театру імені Курбаса. А інших ми довго шукали, - розповів режисер. - В результаті склалася команда з семи міст. Вони, як кажуть, широко відомі у вузьких театральних колах. Олександр Мавріц – зірка ужгородського театру. Олег Шульга – прима-актор маленього театру в Дніпрі. Всі вони з малих театрів. Але ви самі бачите, якого діапазону і потенціалу ці актори. Їх усіх в тім'ячко Бог поцілував. Це - великі актори. Я абсолютно впевнений, що це нова плеяда українських кінозірок.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Великодні гостинці для військових збирають у Тернополі: що й куди приносити? 18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких», там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільському районі врятували 650 тварин Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up