Чим дивуватиме Тернопільська обласна філармонія у 81-му концертному сезоні

Чим дивуватиме Тернопільська обласна філармонія у 81-му концертному сезоні
  • Майже 20 концертів покажуть у Тернопільській обласній філармонії, починаючи з 5 вересня і закінчуючи 26 грудня 2019 року.
  • В рамках святкування 80-річчя мистецької установи кожен творчий колектив і виконавець звітуватиме перед публікою сольним концертом.
  • Відкриття 81-го концертного сезону відбудеться 5 вересня о 18.30. До уваги шанувальників музичного мистецтва – концерт академічного симфонічного оркестру обласної філармонії (головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль). Солістка – заслужена артистка України, професор Оксана Рапріта (фортепіано). Вартість квитків – 50, 60, 80, 100 грн.

Починаючи з 1 січня 2019 року, кожен соліст і колектив Тернопільської обласної філармонії має завдання провести сольний концерт в рамках святкування 80-річчя мистецької установи. Більшість цих концертів припала на вересень-грудень.

  • 19 грудня у нас відбудеться великий гала-концерт за участю всіх наших колективів і солістів, – каже директор Тернопільської обласної філармонії народний артист України Ярослав Лемішка. – Всі солісти-вокалісти під час своїх сольних концертів виступатимуть у супроводі нашого академічного симфонічного оркестру.

Художній керівник мистецької установи заслужений артист України Святослав Дунець зазначив, що цей сезон є дуже відповідальним. Артисти підготували кілька приємних сюрпризів.

  • До нас з нагоди відкриття сезону приїжджає одна з найвидатніших піаністок сьогодення – наша землячка, заслужена артистка України, професор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Оксана Рапіта, – каже головний диригент колективу – заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль. – Ми неодноразово грали з нею різні твори, але цього разу вона виконуватиме один із найдовершеніших творів фортепіанної  музики – «Концерт №1. Ре мінор. Опус  15» Йоганеса Брамса. Це один із найтяжчих і найпрезентабельніших творів для будь-якого піаніста.

Відео дня

У другому відділі на тернополян чекатиме сюрприз – пану Мирославу вислали з-за кордону ноти української музики – твір несправедливо забутого композитора Сергія Борткевича. Музикант ще перед Другою світовою війною разом із батьками емігрував до Відня, де отримав музичну освіту і композиторське визнання.

  • Ми виконаємо його увертюру до «Казкової опери» і балетну сюїту «Тисяча і одна ніч», – каже пан Кріль. – До речі, за кордоном Сергія Борткевича називають другим Рахманіновим, порівнюють із Равелем, Дебюссі. Його твори виконували відомі європейські оркестри. Тож це композитор світового значення.  Завдяки Київському товариству ім. С. Борткевича мені вдалося отримати ці рідкісні ноти.

У день відкриття нового концертного сезону глядачі отримуватимуть програмний буклет із анонсами концертів з вересня по грудень, а перед Новим роком – ще один із анонсами на наступне півріччя.

Окрім концертів у Тернополі колективи філармонії братимуть участь у фестивалях, поїдуть на гастролі в різні міста України. Найближчим часом своє мистецтво презентуватимуть тернополянам академічний театр музики, пісні і танцю «Зоряни» (м. Кропивницький), академічний малий симфонічний оркестр (м. Черкаси), академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці».

У творчих планах художнього керівника Тернопільської обласної філармонії головного диригента академічного камерного хору «Brevis» Святослава Дунця – постановка дитячої опери Миколи Лисенка «Коза-Дереза». Це буде спільний проект із головним режисером філармонії Світланою Умриш. Виставу планують показувати для вихованців дитячих садочків та учнів молодших класів. Також ближче до закриття концертного сезону буде прем’єра опери для дорослих, – якої саме наразі не розголошують.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up