І знову все спочатку: в апеляційному суді починають новий розгляд у справі вбивства тату-майстрині (ОНОВЛЕНО)

І знову все спочатку: в апеляційному суді починають новий розгляд у справі вбивства тату-майстрині (ОНОВЛЕНО)
  • Авдокати Горбатюка планували просити рішення судів і першої інстанції, й апеляції скасувати, а справу закрити. Але... вони вже не є адвокатами засудженого
  • Горбатюк зараз перебуває в одній з колоній Західної України і брав участь у засіданні в режимі відеоконференції. 
  • Чи наполягатиме на довічному ув'язненні мати вбитої тату-майстрині Тетяни Подвашецької, читайте. 

27 жовтня починається новий розгляд справи в Тернопільському апеляційному суді. Нещодавно Верховний суд скасував ухвалу Тернопільського апеляційного суду у справі вбивства 27-річної тату- майстрині Тетяни Подвашецької, обвинуватили в якому Андрія Горбатюка.

Суди тривають понад два роки

Нагадаємо, суди у справі вбивства тернопільської тату-майстрині Тетяни Подвашецької тривали із початку осені 2019-го року. Тернопільський міськрайсуд засудив Андрія Горбатюка до довічного ув'язнення, справа пішла в апеляцію. І вже судді цієї інстанції засудили Горбатюка до 15 років позбавлення волі. Родичі тату-майстрині одразу після почутої ухвали суду говорили про те, що подаватимуть касаційну заяву до Верховного суду України. 

Відео дня

27-річну тату-майстриню Тетяну Подвашецьку вбили у квартирі на вулиці Курбаса, 9 16 квітня 2019 р. Того ж дня підозрювати у вбивстві почали 25-річного Андрія Горбатюка. Чоловіка затримали у Львові. 

Підозрюваний після одного із засідань сказав, що шкодує про те, що трапилося. Згодом у ГУ Нацполіції повідомляли, що підозрюваний перебуває у психоневрологічній лікарні у Скаржинцях Хмельницької області, йому у закритому відділені проводять стаціонарну психіатрично-психологічну експертизу для осіб, які перебувають під вартою. На початку жовтня повідомили, що чоловік осудний, матеріали передали у суд. 

Рідні Тетяни ще у суді першої інстанції вимагали для Горбатюка довічного позбавлення волі, хоча навіть прокурор у справі просив покарання у виді 15 років позбавлення волі. Проте Андрій Горбатюк заперечував свою причетність до вбивства.

10 лютого 2021-го року Тернопільський апеляційний суд змінив вирок першої інстанції, пом’якшивши обвинуваченому покарання до 15 років позбавлення волі.

Тепер справу Горбатюка мають повернути на новий розгляд в апеляцію.

У Верховному суді інтереси Андрія Горбатюка представляли його захисники Петро Грода і Тарас Боднарчук.

  • В Касаційній інстанції ми просили обидва вироки, — і першої інстанції, і апеляційної скасувати, а справу закрити, — повідомив «20 хвилин» один з адвокатів Горбатюка Тарас Боднарчук. — Верховний суд повернув справу на новий апеляційний розгляд.

Коли ухвала апеляції набрала законної сили, Андрія Горбатюка етапували в одну з колоній на Західній Україні (нам відоме місце – прим. авт).

Чого хоче мати убитої Тетяни?

Чи добиватимуться родичі загиблої Тетяни під час нового слухання в апеляції знову довічного ув’язнення для Андрія Горбатюка, це поки що невідомо. Ми зв’язались з мамою убитої жінки.

  • Я впевнена, що Бог покаже — зло має бути покаране, — такою була реакція мами Тетяни Подвашецької Світлани Грапко на рішення Верховного суду. — Щоб Бог управив так, як вважає за потрібне тут, на землі, — по справедливості. Тоді пом'якшення, яке було в апеляції, — це означає ще не вечір, час покаже.

Мати убитої Тетяни, що і в тюрмі Андрій продовжував «бавитися» з наркотиками і всім, чим займався на волі.

  • Бог дав час на виправлення і терпіння йому змінитись у кращий бік і повернути своє життя, — каже Світлана Грапко. — Але його душа сама зробила свій вибір добровільно, що і як він робить. Так і кожен із нас. Ми маємо свій вибір: бути свобідними і жити простим життям з невеликими грошима, чи добровольно віддати свою душу для заробляння великих грошей і подорожування.

Один з адвокатів потерпілої сторони, Володимир Рубінський, погодився надати коментар для «20 хвилин» (адвокатів у потерпілої двоє – це Володимир Рубінський та Василь Притула – прим. авт.).

  • У Верховному суді ми просили скасувати рішення апеляційної інстанції у зв’язку з його м’якістю. Інша сторона теж надсилала скаргу, де просила справу закрити. Наші вимоги прийняті до уваги і задоволені – справа знов йде в апеляцію, — каже Володимир Рубінський.

Справа повернулась до Тернопільського апеляційного суду. Там утворили нову колегію і призначили нове судове засідання — з врахуванням доводів, озвучених Верховним судом. А судді апеляційної інстанції зобов’язані врахувати, якщо у справі є певні порушення. І, простою мовою, виправити їх при прийнятті нового рішення.

27 жовтня засідання в апеляційному суді тривало хвилин 15. Як виявилось, засуджений не підписав угоду з авдокатами, і вони відтепер не можуть представляти його інтереси в суді. Почувши думку всіх учасників процесу, головуючий у справі виніс рішення перенести засідання на 14 листопада. За цей час, аби дотриматись права на захист засудженого, призначити йому державного захисника і дати час ознайомитись з матеріалами справи.

Андрій Горбатюк подав клопотання, аби брати участь у засіданнях в режимі відеоконференції. Суддя задовольнив клопотання засудженого. 

Наступне засідання у справі заплановано на 14 листопада.  

«20 хвилин» й надалі стежитиме за цією справою і повідомлятиме про все читачів.

 

Читайте також:
Мріяла про сім'ю та двох дітей: друзі і рідні вбитої тату-майстрині розповіли, якою вона була

Найстрашніші вбивства на Тернопільщині за останні 5 років. Як покарали винних?

Родина вбитої тату-майстрині просить для обвинуваченого довічне ув’язнення

Для нас це втрата, яка не перестає боліти: черговий суд у справі вбивства тату-майстрині. Що відомо?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up