Львівський волонтер каже, що в Тернополі його викрали та побили хлопці з "Правого Сектору"

Львівський волонтер каже, що в Тернополі його викрали та побили хлопці з "Правого Сектору"
Волонтера вивезли за Тернопіль, побили та забрали авто з наклеєними номерами ДУКу. Хлопці, які це зробили, волонтер знає особисто і каже, що вони з "Правого Сектору".

Найцікавіше, що трапилося це вдень і в Центрі міста - біля входу до головного офісу “Правого Сектору”.

- В неділю, 6 березня, я був у Тернополі по справах, поїхав машиною, яку передали із Канади на волонтерські потреби. Нею я завжди вожу передачі в зону АТО і цього разу якраз звідти повертався, - розповідає волонтер Сергій Чиж. - Коли припаркував авто на бульварі Шевченка, в машину до мене підсіла знайома. І буквально за декілька хвилин до авто підійшли хлопці, дівчину відпустили, сказали, що вони виконують завдання, а я щоб пересів на пасажирське місце в авто.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Хлопців цих Сергій знає поіменно, бо перетинався із ними перед цим. Та й на відео видно, що вийшли вони із машини із червоно-чорним прапором. Як розповідає волонтер, до нього приставили пістолет "Макарова" із глушником, обшукали і сказали, пересісти на місце пасажира, щоб бачити його. Інші троє хлопців сіли в авто і повезли Сергія десь за місто.

- Дорогою накинули мені на очі не то мішок, не то просто зав’язали їх тканиною, щоб я нічого не бачив. Потім били, хоча я питав, за що, то мені відповідали, що в них наказ мене доставити. Кому? Куди? На це не відповіли нічого. Потім я втратив свідомість. Коли прийшов до тями, побачив, що я десь біля лісу, вийшов на трасу і попутками добрався до Тернополя.

За збігом обставин, в той момент, коли Сергія везли містом, це побачила голова Громадської люстраційної ради Катерина Бойко. Вона одразу ж почала дзвонити до волонтера, але телефон вже був не у нього.

- Тож я подзвонила і в СБУ, і в поліцію, але оскільки патрулів у нас зараз немає і перехопити авто ніхто б не зміг, то набрала ще хлопців з “Автомайдану”, - розповідає Катерина.

Ще півдоби були в місті

І волонтер, і активістка вважають, що саме такі дії допомогли злякати викрадачів. Адже хтозна, чим би закінчилася історія для Сергія, якби зловмисники не побачили, що хтось так активно телефонує на мобільний волонтера. Однак машини він все ж позбувся. Чоловік звернувся в поліцію та швидку. У нього переламані ребра, всі побої зафіксовані.

Як розповідає Катерина Бойко, викрадачі, а з ними і вкрадена машина зафіксовані на фото того ж дня. Є інформація, що в місті вони перебували ще півдня.

- Чому  я не опирався? Чому не заблокував себе в машині? Вони були озброєні, першим ділом відібрали зброю і в мене, хоча я маю дозвіл на її носіння. Не хотів повторення історії в Мукачевому, адже це центр міста, купа людей гуляють із дітьми.Катерина каже, що діяли хлопці професійно. На відео чітко видно, що зі свого авто вони вийшли о 17.08, а в Сергієвому від’їздили з бульвару вже о 17.10.

Дві хвилини! Без зайвого шуму і зайвих рухів - посеред міста, ще в білий день викрали людину, хоча навколо було купа перехожих. На відео видно жебрака, який бачив все від початку до кінця, чому поліція його не знайшла  і не допитала? Щоб вивезти Сергія за місто (а вивезли його до Почапинців) і повернутися, їм знадобилося 40 хвилин раптом, бо є докази, що в місто вони заїхали вже о 17.46 - ви ж в курсі, що в  Тернополі всюди є камери відеонагляду.

Щодо даного випадку порушили дві кримінальні справи: про викрадення людини та викрадення транспортного засобу. Однак Катерина Бойко наполягає ще й на розбійному нападі. Як причину нападу і викрадення висловлюють припущення, що чоловіки кинули оком на Dodge Ram, яким приїхав волонтер. Оскільки машина не так дорога, як рідкісна для України, бо американська. Та й самі “активісти” приїхали на Chevrolet Blazer, з київськими номерами.

- Наскільки мені відомо, то це авто із автопарку Януковича і вже давно в розшуку, як викрадений, - додає Сергій Чиж.

"Правий Сектор" не пустили
На прес-конференції, яку давали постраждалий та його захисники, представників тернопільського “Правого Сектору” не було. Катерина Бойко каже, що з їх сторони не було жодних дій, аби посприяти у тому, щоб знайти викрадачів. Прес-секретар організації Марія Гузьо стверджує, що все навпаки - це їх не пустили на прес-конференцію і до цих пір не показали відео. Її та інших членів "ПС" журналіст 20minut.ua зустріла при вході у готель "Тернопіль", де й відбувалася прес-конференція.

 - Я не розумію, чому нас туди не пустили, не дали висловитись обом сторонам, - коментує прес-секретар “Правого Сектору” Марія Гузьо. - Що ж до авто, яке викрали, то у нас є свідчення, що львівські волонтери досить часто використовували його не за призначенням. Канадські волонтери передали в Україну два авто, але лише одне доїхало в АТО, львів’яни ж кажуть, що в АТО недоцільне авто, яке “з’їдає” 35 літрів на 100 кілометрів. Тому вони самі возять нею допомогу в зону АТО. А будь-які спроби забрати в них це майно, "можуть мати наслідки" - це пряма цитата.Що ж до випадку, що авто у волонтера викрали, то у “Правому Секторі” кажуть, що якщо активісти проти того, щоб волонтери користувалися авто для власних потреб, то це їх справа. А що до силових методів, то відео їм ще ніхто не показував. І прокоментувати, чи це зробив хтось із їхніх, чи ні, вони не можуть.

- Ви ж знаєте, що недавно в організації відбувся розкол, тепер є "Правий Сектор" , а є "ДІЯ" Дмитра Яроша. Тож сказати, що от це саме представники нашої структури, ми не можемо,- продовжує Марія. - До слова, львівський волонтер вже якраз представник іншої сили, яка до "ПС" відношення не має.

Однак те, що зробили це не тернопільські представники “Правого Сектору”  - це факт, додала Катерина Бойко. Вона ж каже, що це хлопці із сусідніх областей.

Заява "Правого Сектору"
9 березня до активістів Тернопільського осередку "Правого сектора" потрапив прес-анонс, у якому голова Люстраційного комітету Тернополя Катерина Бойко та волонтер Сергій Чиж звинувачують "Правий сектор" у нападі на Сергія Чижа з використанням зброї. 10 березня ці особи навіть провели прес-конференцію з цього приводу, під час якої вони заявили, нібито, саме активісти "Правого сектора" примусово вилучили у Сергія Чижа джип Dodge RAM 1500.

Для того, щоб спростувати ці абсурдні брехливі звинувачення та прояснити ситуацію, публікуємо результати власного розслідування.

Протягом року до "Правого сектору" неодноразово звертались волонтери із проханням з'ясувати ситуацію щодо машини марки Dodge RAM 1500, яку минулого року було передано з Канади на потреби Добровольчого Українського Корпусу. Ситуація полягала в тому, що джип Dodge, який придбав ПС Канади, мали відправити на передову, але машину чомусь на фронт передано не було.
Нам стало відомо, що влітку, приблизно 4 серпня, автівку Dodge RAM 1500, сірого кольору, VIN 1D7HA18N32S55529, 2001 року випуску, було доставлено у Польщу, а потім переправлено в Україну зусиллями волонтерських організацій "Вільні люди", "Допоможи фронту" та "Самооборона Миколаївщини". В Україні джип Dodge було передано "Правому сектору-Захід", а саме Андрію Ребцю. Після цього машина зникла.

В той же час, у мережі почали з'являтися повідомлення та фотодокази того, що машина використовується для власних потреб Оленою Живко, яка на той час була голова ГО ПС-Захід, а наразі є керівником виконкому координаційного центру Національного Руху Дмитра Яроша "ДІЯ" Львівщини. З'ясувалось - ця жінка фактично привласнила автівку.

Багато свідків підтвердили, що Олена Живко постійно використовує джип Dodge RAM 1500, який призначався для бійців-добровольців, як власний транспорт. Її бачили на цьому джипі на різних офіційних та неофіційних заходах, зокрема на Львівщині та Тернопільщині біля барів, ресторанів та клубів. Також з'ясувалось, що особистим водієм Олени Живко є Сергій Чиж, який сьогодні брав участь у прес-конференції та старанно вдавав із себе жертву.

Насправді, волонтери з Канади та України намагались багато разів достукатись до совісті людей Олени Живко та її оточення. Наприклад, Любомир Панькевич, який допомагав у транспортуванні джипу Dodge для бійців ДУК через кордон, поцікавився - чому автівка досі не знаходиться на передовій. На це з координаційного центру НР ДІЯ прийшла відповідь, що (цитуємо, орфографія та стилістика збережена): "залишати на сході цю машину, яка вживає 35 літрів на 100 км по місту було б беззмістовним. Якщо у вас є якісь претензії, будьте мужчиною, прийдіть у львівський штаб Дмитра Яроша, ми з задоволенням поспілкуємось щодо цього авто, а виписувати в фейзбуці нісенітниці - залиште віртуальним хом'ячкам". Далі в хід пішли погрози на адресу волонтера. "При будь якій спробі забрати майно, що вам не належить, можуть бути певні наслідки. Робіть свою справу, і не залазьте рильцями в чужі коритця" - написали в особистих повідомленнях Любомиру Панькевичу.

Зазначимо, що дуже сумнівно виглядають ці активісти, які розглядають волонтерську та громадську діяльність у якості годівниці.

Ми не знаємо чим керуються Сергій Чиж та Катерина Бойко, поширюючи брехливу інформацію щодо ситуації навколо джипу, але не виключаємо, що ці дії є спробою дискредитації НВР "Правий сектор" - з одного боку, та приховування фактів розкрадання гуманітарної допомоги групою осіб на чолі з Оленою Живко - з іншого.

Наголошуємо, наразі нам невідомо ким і за яких обставин у водія Олени Живко - Сергія Чижа - було вилучено авто, але ми сподіваємось, що на цей раз джип Dodge RAM 1500 буде використано за призначенням і він нарешті потрапить до тих, хто ризикує своїм життям, захищаючи Україну.
Центральний Штаб НВР ПС

Національна поліція в Тернопільській області
В Нацполіцї кажуть, що даний факт підтвердився. Правоохоронці, опитавши свідків, відкрили два кримінальних провадження за статтею 146 ККУ - Незаконне позбавлення волі або викрадення людини та 289 ККУ - Незаконне заволодіння транспортним засобом.
 
Сам потерпілий у заяві вказав, що його вивезли за межі обласного центру, побили та викрали автівку. В останній знаходився пристрій для відстрілу гумовими кулями  «ФОРТ-14Р», мобільний телефон, бронежилет 5 класу захисту та тактичні окуляри. 
 
На даний час особи, причетні до інциденту, встановлені. Проводяться слідчі дії з метою повного та об'єктивного розслідування кримінального провадження. Про його результати буде повідомлено згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    ЗАЯВА ЦЕНТРАЛЬНОГО ШТАБУ НВР ПС ЩОДО АВТОМОБІЛЯ ДЛЯ БІЙЦІВ ДУК ПС

    http://pravyysektor.info/news/news/1729/zayava-centralnogo-stabu-nvr-ps-schodo-dzhipu-dlya-bijciv-duk-ps.html

  • Petro Zadwornyak

    Люди в Канаді не для того гроші збирали ,щоб  якась львівська "панянка" возила задницю
  • Анонім

    І хто ж гірше...

    ***, які вирішили, що повнорозмірний пікап-позашляховик підходить для катання по діловим зустрічам волонтерів вуличками Львова-Тернополя, або довставки вантажів на схід з вантажопідйомністю 1т, а розхід 35л...

    ***, які вирішують справи методом "віджати і закопати" і це в мирній частині країни...
  • Piter Savka

    Добре зробили. Нех....  тим Львівянам їздити сюда підс...ти Надала. Хай на свого Садового подивляться

    Анонім reply Piter Savka

    Piter Shalavka   завжди залишає тупі коментарі ,ти взагалі звідки ?

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up