Позиція поліції та ВО "Свободи", щодо конфлікту депутата Башти з патрульними. Є повне відео

Позиція поліції та ВО "Свободи", щодо конфлікту депутата Башти з патрульними. Є повне відео

Тілесні ушкодження, порваний формений одяг, побита рація та мобільний телефон – такі наслідки після спілкування патрульних з місцевим мешканцем. Чоловік, який напав на правоохоронців – депутат Тернопільської обласної ради Олександр Башта.

Йому інкримінують статтю 345 частина 2 ККУ – умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків.

Конфлікт між народним обранцем та правоохоронцями виник 21 листопада на вулиці Замковій. За словами патрульних, о 16:50 вони отримали повідомлення про порушення правил дорожнього руху водієм таксі. Через вісім хвилин екіпаж прибув на місце виклику, але таксиста, який припаркувався з порушенням, там уже не було.

Патрульних поліцейських дочекався сам заявник і як тільки вони до нього підійшли, він почав поводитися агресивно. За словами сержанта поліції Ігоря Лукачика, він не знав, що чоловік, який телефонував на “102″ – є депутатом. Не відомо було поліцейському й те, що чоловік пересувається на інвалідному візку. Після того, як Ігор запропонував незнайомцю вийти з авто, конфлікт загострився.

Відео дня

- Він висмикнув у мене рацію. Я з напарниками намагався відібрати радіостанцію і тримали його за руки, бо він агресивно поводився, матюкався, кричав, що зараз нас буде бити. Він пообіцяв повернути обладнання. Ми його відпустили і він наносить мені удар в область обличчя.

Поки поліцейський оговтувався від несподіваного удару, дебошир уже схопив його напарницю за волосся та почав тягнути до землі.

- Наніс удар мені в брову  та затиснув пальцем ліву повіку ока, – пригадує інспектор роти Юлія Карпенко. – Він наніс удар мені в голову, зірвав шапку, схопив за волосся і різко потягнув за волосся до землі.

Після цього чоловік перекинувся з візком на землю та вирвав у дівчини нагрудний жетон.

- Коли тернополянин впав на землю, то почав кричати, що поліція його б’є, люди рятуйте. Хоча його ніхто не бив і ми постійно наголошували припинити конфлікт та поводитися спокійно, – розповідає Ігор Лукачик.

Поки депутат обласної ради дебоширив, кричав та поводився агресивно, спілкуючись з працівниками патрульної поліції, його двоє знайомих стояли поруч та за усім спостерігали. Ніхто з них не намагався заспокоїти чоловіка, лише подали візок та просили його не бити.

За словами начальника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола, розслідування за цим фактом проводить Тернопільський відділ поліції, тривають судово-медичні експертизи, збирається вся доказова база, аби чітко кваліфікувати правопорушення, а винних притягнути до відповідальності.

- Стаття 43 Закону України “Про поліцію” щодо застосування заходів поліцейського примусу передбачає, що до осіб з обмеженими можливостями поліцейський не має права застосовувати фізичну силу, спецзасоби, зброю, окрім окремих випадків – озброєного нападу або групового нападу.

Керівник поліції стверджує, що патрульні в даній ситуації поводилися тактовно і не застосовували ні сили, ні кайданок, ні інших спецзасобів до тернополянина.

- Депутат обласної ради, який вчинив цей не гідний вчинок вчора, вже неодноразово вступав в конфлікти з поліцією. Ми будуємо правову державу і хочемо, щоб всі учасники нашого суспільства дотримувалися законів, були толерантними до правоохоронців, – каже Олександр Богомол.

Соцмережами поширюються слухи про те, що відео, яке працівники поліції виклали в мережу, монтоване. Аби зняти будь-які питання, ми продемонструємо відеоматеріал повністю.

Позиція ВО "Свободи" щодо цього інциденту.

21 листопада 2017 року депутат Тернопільської обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Башта, перебуваючи у Тернополі на вул. Замковій поряд із будівлею Пенсійного фонду України в Тернопільській області, зафіксувавши факт порушення правил дорожнього руху (розміщення автомобіля служби таксі на місці стоянки автомобілів для інвалідів), повідомив про це працівників Національної поліції за телефоном 102. Він залишився на місці події для очікування працівників патрульної поліції, а також фіксації цього правопорушення та його усунення. Однак працівники патрульної поліції, які прибули за викликом, замість оформлення відповідного факту правопорушення, вступили в словесну перепалку й у брутальній формі та з претензіями розпочали спілкування із заявником (3 секунда оприлюдненого відео), поводили себе грубо, порушуючи норми Закону України "Про Національну поліцію" та, замість виконання службових обов'язків, наказали Олександру Башті, який вже 26 років пересувається в інвалідному візку, вийти(!) з автомобіля (10 секунда відео), чого він природньо не може зробити, а після цього (50 секунда відео) ‒ вирішили викликати слідчо-оперативну групу, додавши: "Нехай забирає і оформляє"… Таким чином, "доблесним" тернопільським поліціянтам вистачило однієї хвилини, щоби продемонструвати усю свою "професійність" і "ефективність" реформи поліції.

Хочемо відзначити "оперативність" тернопільських поліцейських, яким було достатньо трохи більше двох годин для оперативного оформлення "численних побоїв" своїх працівників та монтування відео з нагрудної камери одного з поліцейських та поширення фальшивої інформації в мережі Інтернет. Звертаємо увагу, що з оприлюдненого відео видалено кілька фрагментів, а саме фіксацію інциденту в період часу (розміщено справа вгорі зображення) між 16год.59хв.16с. та 16год.59хв.54с. (на відео на 55 секунді), 17год.00хв.22с. та 17год.01хв.23с. (на відео на 1 хв 24 секунді), а також події до початку оприлюдненого відео та кінець інциденту, який так і не висвітлено. Інформуємо про те, що з оприлюдненого відео видалено застосування жінкою-поліцейським сльозогінного газу до людини в інвалідному візку, після чого відбулося повалення інваліда І групи трьома поліцейськими на землю, із заламуванням рук і спробою одягнути наручники. Безперечно, що застосування спецзасобів та фізичного спливу працівниками патрульної поліції до Олександра Башти, який і викликав їх для припинення протиправних дій та порушення законності, викликало у нього емоційну реакції та самозахист від свавілля правоохоронців.

Для нас залишається відкритими низка питань. Чому правоохоронці змонтували відео інциденту у вигідному для них світлі, а не показали відео повністю? Чи збережене відео з нагрудних камер трьох працівників патрульної служби (учасників інциденту), чи вже знищене? З якою метою було оприлюднені змонтовані фрагменти відео інциденту в мережі Інтернет і чи не з метою приховання реальних обставин та маніпулювання громадською думкою? Чи розпочато службове розслідування щодо порушення працівниками патрульної служби ст. 43, 44, 45 Закону України "Про національну поліцію"?

Оскільки, відповідно до ст. 15 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади в разі виявлення порушення прав та законних інтересів громадян або інших порушень законності має право вимагати припинення порушень, а в необхідних випадках звернутися до правоохоронних органів із вимогою вжити заходів щодо припинення порушень законності. А в разі невжиття відповідних заходів керівники правоохоронних органів, до яких звернувся депутат місцевої ради, постають перед адміністративною або кримінальною відповідальністю, встановленою законом.

На даний час юридична служба фракції ВО "Свобода" в Тернопільській області вирішує питання щодо звернення в правоохоронні органи із заявою про внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань повідомлення про злочин:

- по ч.1 статті 351 ККУ ‒ Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради. Санкція статті ‒ штраф від ста до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років;

- по ч.2 статті 365 ККУ ‒ Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу. Санкція статті ‒ позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • S S

    Поліція "імпотентна". Неодноразово звертався, щодо того що ПАРКУВАЛЬНИКИ заставляють паркувати машини по вул.Оболоня м.Тернопіль не паралельно узбіччю, як того вимагає знак, а під кутом. Легкові автомобілі "вилазять" за межі "синьої лініїі" та своїм задом "висуваються" на зустрічну смугу. А буси і джипи, які довші то взагалі слін немає ...

    S S reply S S

    S S reply S S

    Саме цікаво, що і з ліва і справа вільне місце, але коли я запаркувався нормально, паркувальник каже, що за цінність машини він не відповідає, навіть гроші відмовився у мене брати. Коли викликав наряд, то він приїхав почекав власників припаркованих автомобілів, які звичайно, що не прийшли і патрульна машина через хвилин 15-20-ть поїхала
  • Сергій Чернець

    Ненавиджу "Свободу", БПП,депутатів.Однак в даній ситуації  не праві поліцаї. Хамське відношення починається вже зі слів- не кричіть. виходьте з машини.Так ніби пан прийшов до наймита! мусора!!! ви працюєте на людей,і у них отримуєте зарплату! Сюжети на тв вразили- поліцаї отримали травми середньої важкості , що не мішає їм розказувати перед камерами як вони героічно втрьох напали на інваліда особливо поліцюха з ЧМТ!!!! Можливо поліцаї прозвітують скільки водіїв оштрафовано за стоянку на місцях для інвалідів???? Жодного!!! Воювати навіть втрьох проти здорових мужиків страшно???Злочинність у Тернополі знову процвітає саме через те що так звані поліцаї не мають ні фізичної підготовки ні знань ні виховання . Ще й сцикуни- поліція рятуйте поліцая!!!Ганьба таким охоронцям правопорядку! ще й змонтувати ролик так щоб показати що поліцаїв бють!

    потрібно лікаря що поставив брехливий діагноз притягнути до кримінальної відповідальності,, мусорів за неправдиві свідчення,, що в них вкрали телефон  теж ,за монтаж ролика тобто підробку доказів до відповідальності!. Якщо Башта побив поліцаїв і є синці переломи- в тюрму!
  • Роман

  • Оля Білинська

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up