Суд у справі вбивства Віталія Гнатишина: адвокат не прийшов. Обвинувачений Терендех просив перенести засідання

Суд у справі вбивства Віталія Гнатишина: адвокат не прийшов. Обвинувачений Терендех просив перенести засідання

Чергове судове засідання у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина біля нічого клубу Allure мало відбутись 30 серпня у міськрайонному суді. Проте не прийшов один із адвокатів обвинуваченого Сергія Терендеха. Той попросив не розглядати справу без свого захисника. А адвокат іншого обвинуваченого - Володимира Біляшевича, подав клопотання. 

Попереднє судове засідання у справі вбивства Віталія Гнатишина мало відбутися 8 серпня. На нього не привезли обвинуваченого Сергія Терендеха, бо той хворий, тому зв'язок із ним був через відеоконференцію. Не прийшов на суд і один із його адвокатів Юрій Демкович. Обвинувачений попросив засідання перенести. Проте на засідання 30 серпня адвокат теж не прийшов. До того ж, попередньо суд про це він не повідомив: немає ні довідки про стан його здоров’я, ні інших документів чи клопотань, які б вказували на причину його відсутності. Обвинувачений Терендех знову клопотав про перенесення засідання. Один із захисників сторони потерпілих Павло Варода був проти задоволення клопотання, оскільки захист сторони обвинуваченого здійснює ще один адвокат - Володимир Твердохліб, який на засіданні був присутнім, відтак порушення прав на захист особи не буде.

- Ми підтримуємо думку адвоката, бо захисник Демкович не з’являється без поважних причин, - заявили батьки загиблого у суді. - Це означає, що пан Демкович зриває судове засідання. Протягом усього часу, що триває розгляд справи, нам понищили авто. Ще мають хату спалити? Це не дитячий садік. Людина має відповідати. Ну як не попередити, що тебе не буде на засіданні?

Попри заперечення баткьів загиблого Сергій Терендех таки не хотів, щоб справу продовжували розглядати без одного із його захисників. Мама загиблого Віталія пані Галина емоційно відреагувала на таке клопотання: “Терендех, ти сядеш по повній”. Той відповів, що і так вже сидить. 

Відео дня

- На попередньому засіданні адвокат Демкович дійсно повідомив про те, що він у хворобливому стані і не може бути присутнім, - коментує один із захисників сторони потерпілих Павло Варода. - Оскільки обвинувачений Терендех хоче, щоб адвокат Демкович приймав участь у судовому засіданні, то суд клопотання задовольнив і розгляд справи перенесли. Сьогодні ж, 30 серпня, адвокат Демкович не з’явився знову, повідомивши, що з ним не була узгоджена дата судового засідання. 

Але на попередньому засіданні 8 серпня Юрія Демковича із зали судових засідань у режимі телефонного дзвінка повідомили про дату та годину наступного засідання.

- Зараз у матеріалах справи відсутнє належне повідомлення про його оповіщення, тому суд переніс засідання, - каже пан Варода. - Наступне засідання буде 2 вересня і надіємось, що в цей день захисник Терендеха уже з’явиться і розгляд справи продовжать. 

"Має право на хворобу"

Другий захисник Сергія Терендеха Володимир Твердохліб про ситуацію із паном Демковичем каже, що захисник має право на якусь хворобу, але також має право і обов’язок з’явитися до суду.

- Не встановивши обставин, ми не можемо сказати, що він ігнорує засідання, - каже Володимир Твердохліб. - Я, як адвокат, який вступив у процес уже тоді, коли дослідженні матеріали - не можу це коментувати. Є стаття 384 Кримінального процесуального кодексу України, яка чітко регламентує, як повинен поступити суд. Прийде адвокат - суд потребує документи, пояснення, а тоді вже приймати якісь міри. Стосовно того, що сторона потерпілих заперечує перенесення засідання. Мої співчуття, як адвоката тому, що загинула молода людина. Що стосується інших аргументів, вони не є достовірними і суперечать чинному законодавству.

Бо особа, згідно із сучасним КПК, може мати до п’яти адвокатів. І, якщо один із них не з’являється, а підсудний просить без нього не розглядати справу, то суд має задовольнити таке клопотання. Бо, як пояснює захисник, в іншому випадку - це порушення права на захист. 

Журналіст запитала у захисника і про стан здоров’я його підзахисного Сергія Терендеха, адже практично через засідання з ним відеозв’язок із СІЗО, а суд отримує довідки про те, що той хворий. Адвокат відповів, що обвинувачений цілком має право не виїжджати із слідчого ізолятора і приймати участь в засіданнях через відеоконференцію. А щодо стану здоров’я, то відповів, що не може коментувати.

- Якщо той, хто дає ці довідки каже, що обвинувачений не може виїжджати за станом здоров’я, то значить так і є, - каже захисник. - Бо людина сидить рік під арештом. І сумнівно чи правильно це все зроблено. Я зачитував своє заперечення на шести аркушах. І не погоджуюсь із обвинувальним актом. 

Подав клопотання

Перед тим, як призначити дату наступного засідання, суд заслухав адвоката іншого обвинуваченого Володимира Біляшевича Максима Майку. Той подав клопотання.

- Спершу хочу зазначити, що захист Біляшевича наполягає на найшвидшому розгляді результатів кримінального провадження, - каже Максим Майка. - Водночас, як показує практика, кримінальний процес є тривалим: потрібно забезпечити явку багатьох осіб, дослідити докази та інші матеріали. Тому розгляд злочину, який відноситься до тяжких злочинів, затягується на рік і більше. 

Як каже адвокат, сторона захисту Біляшевича абсолютно незацікавлена відкладати судове засідання.

-  Щодо мого підзахисного застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, - продовжує пан Майка. - Тому у випадку, якщо суд, ймовірно, прийме позитивне рішення і буде виправдувальний вирок, тоді ми зацікавлені, щоб він був якомога швидше. Якщо ж буде обвинувальний вирок, то строк, поки розглядається кримінальне провадження, йому не зараховується у період відбування покарань.

Щодо клопотань, які подав Максим Майка, то захисник пояснює, що стосуються вони визнання доказів недопустимими та призначення ряду додаткових експертиз. Частину клопотань суд розглянув, частину - поки ні.

- Сьогодні (30 серпня - прим. ред) я подав клопотання про проведення почеркознавчої експертизи - пояснює пан Майка. - І в минулому судовому засіданні було клопотання про долучення нових доказів у зв’язку з тим, що до матеріалів кримінального провадження сторона обвинувачення долучила заяву про надання згоди на огляд розважального комплексу Allure. Стороні захисту та іншим особам і судовому процесі нецікаво чи була особа, яка надавала таку згоду, офіційно чи неофіційно оформлена. 

Як зазначає захисник, здобуті ним докази, відповіді на адвокатські запити про те, що приміщення, в якому проводили огляд та, на думку сторони обвинувачення, вилучили предмет подібний на вогнепальну зброю, носіння якої інкриміновано Біляшевичу, належить сторонній особі-підприємцю, яку не допитували в судовому засіданні та не складала заяву про надання дозволу на проведення огляду приміщення. Крім того, під час допиту свідка, яка, на думку сторони обвинувачення, складала таке клопотання, зазначила, що такої заяви вона не підписувала. 

До слова, наступна стадія процесу - допит обвинувачених, але через неодноразові заявлення клопотань зі сторони захисту: визнання недопустими доказів, призначення повторних експертиз. Сторона потерпілих вважає, що таким чином розгляд справи хочуть затягнути. Як каже один із захисників сторони потерпілих, вони намагаються пришвидшити розгляд справи,  але водночас розуміють, що поспіх може призвести до порушень, тому не хочуть, щоб суд ухвалив рішення, яке надалі можуть скасувати вищі інстанції. 

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  - умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Допит свідків у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина розпочали 28 січня.  Усього заявлено 17 свідків. Про допит дев'яти читайте тут. та  тут. Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. Відтоді участь у кількох судових засіданнях Сергій Терендех брав із СІЗО, через відеозв'язок. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить. На засіданні 5 березня опитали трьох свідків: працівників нічного клубу. Відео  тут. Тоді ж адвокат обвинуваченого Терендеха просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. Під час засідання 26 березня допитали чотирьох медиків: зі швидкої та лікарні. Відео тут. Тоді ж обвинувачений Біляшевич та його адвокат просили про домашній арешт лиш у нічний час. Обвинувачений хоче влаштуватися на роботу. Суд клопотання відхилив. На засідання 16 квітня Сергія Терендеха уже привезли з СІЗО. Тоді ж мали допитати ще трьох свідків, був лиш один: чоловік, який разом із швагром побачив у ніч бійки Віталія Гнатишина на землі. Мама загиблого хлопця подякувала свідкові за те, що намагався врятувати її сина. На тому ж засіданні адвокат Біляшевича Максим Майка подав клопотання, щоб допитати в суді експертів щодо дій його підзахисного. 2 травня в суді допитали чоловіка, який в ніч трагедії разом із швагром побачив Віталія Гнатишина на землі біля нічного клубу Allure. Тоді ж допитали і двох експертів. Один із них проводив балістичну експертизу пістолета, який вилучили у обвинуваченого Біляшевича. Інший проводив судмедекспертизу одного із постраждалих друзів загиблого.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Тася

    Вбивці молодого чоловіка Віталія Гнатишина повинні сидіти , як кулаками махати  то герої , а тепер сидіть і некашляйте . Адвокати вам недопоможуть
    Біляшевича як організатора на лаву підсудних , справу передати у Київ .
  • Алекс

    Адвокат робить свою роботу
  • Розумник

    Який адвокат береться відмазувати таке гамно?лише адвокат гамно.гамно відмазує гамно.фу  які кончені живуть серед нормальних людей
  • Тася

    Чому Бляшевич не не сидить поруч  з Трендихом що за  театр двух акторів ,
    адвокати  придумали відмазку  типа вони не приділах , так  цей жирний Біляш евич  ініціатор  бійки втягнув цього  Трендиха  там на лобі ж написано розума ,,0,, , Біляшевич  , винуватий  також і не менше можливо й більше подивіться відео цієї події , а адвокати  нехай придумують іншу версію ця  що зараз  фігня.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up