Суд відправив за грати тестя, який зарізав 28-річного Олега Гайдука

Суд відправив за грати тестя, який зарізав 28-річного Олега Гайдука
  • Трагедія сталась у с. Соколів Бучацького району наприкінці червня. Чоловіки поскандалили, Олег вдарив батька дружини. Той вхопився за ніж.
  • Вдова Олега Марія – онкохвора. Вона залишилась з трьома маленькими дітками на руках.

28-річний Олег Гайдук, батько трьох дітей, загинув від рук тестя Івана. Той у вбивстві зізнався. Днями Монастириський райсуд оголосив вирок літньому чоловікові та відправив його за грати.

Нагадаємо, трагедія сталась наприкінці червня 2019 р. у с. Соколів Бучацького району.

Уперше біда завітала у цю родину після вагітності та народження Тетянки – у Марії виявили важку форму онкології. Жінка за підтримки Олега лікувалась, проходила хіміотерапію та щосили боролась за своє життя.

Відео дня

За Олега тоді у селі розказували, що він чудова людина, приємна, ввічлива, помогти готовий і до всіх привітний. Він родом зі Львівщини, але у Соколові його прийняли, як рідного. А от про його тестя Івана, який встромив Олегові ножа у груди, люди говорити взагалі не хотіли. Додавали лише: «За ним все золоті верби росли»…

Мати Івана плакала і питала: «Що ж ти наробив?»

- Мати Івана, коли його виводили у наручниках, дуже плакала і питала: «Що ж ти наробив?», - пригадує староста, якому серед ночі довелось ще й бути понятим у справі. – Іван тільки голову опустив – і вийшов за поліцейськими.

Хати Марійки та її батьків – на відстані 25 метрів одна від одної. Того фатального вечора Олег прийшов з роботи і сів на ганок покурити. Він працював у «Бучачагрохлібпромі», на фермі. Стомився сильно і присів. За кілька метрів – тесть напідпитку. Зачіпав довго, викрикував, що Олег тут ніхто. Молодий чоловік не витримав вже, коли Іван образив його покійну матір. Кинувся до тестя. Почалась бійка, про це тоді розповіла Марійчина бабуся.

- Дружина Івана Петріва намагалась їх розборонити, - пригадує староста. – Доки стримувала та вмовляла Олега, і не помітила, як Іван похапцем кинувся до кухні, вхопив ніж, вибіг на двір і встромив його в груди Олегу. Певно, від шоку чи від болю Олег розвернувся і пішов в бік свого двору. На доріжці, вкладеній плиткою, досі чималі сліди крові.

Марійка побачила чоловіка у крові, подзвонила на «швидку». Там відповіли, що вони на виїзді, везуть хворого і приїхати зараз не зможуть. Тоді дружина набрала телефон до Олегового товариша, із яким той працював на фермі. Той був за кілька хвилин на подвір’ї. Пораненого поклали до машини і повезли в лікарню в Золотий потік. На жаль, життя чоловіка врятувати медикам не вдалось.

- Серед ночі, близько 4-ої, мені передзвонив дільничний. Я прибіг на місце, був понятим, - пригадує староста Володимир Мацькевич. – У дворі вже була поліція з області, експерти. Працювали до самого ранку. Експерти фіксували сліди крові й дорогою все міряли, у хаті описували. Невдовзі вивели Івана в наручниках. Він не заперечував, що убив зятя саме він.

Вину у суді визнав частково: умислу не мав

Івана звинуватили в умисному вбивстві. Бо Олег за кілька годин помер у лікарні. Смерть потерпілого, як встановили згодом експерти, настала в результаті проникаючих поранень грудей з ушкодженням серця, що супроводжувались масивною внутрішньо грудинною кровотечею та призвели до розвитку гострої крововтрати.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав частково, оскільки вказав, що умислу на позбавлення зятя життя не мав. У суді розповів, що з зятем давно конфліктували. Того вечора на веранді його хати знову посварились. Зять його ударив, від чого Іван упав на пілогу. Проте зять продовжував бити. Дружина Івана намагалась їх розборонити. Іван підвівся, пішов на кузню, взяв ножа і, маючи образу, зі злості наніс потерпілому два удари ножем в область грудей. Куди він дів ніж - не пам`ятає. Стверджував, що бив ножем, бо захищався.

Дружина Олега і донька Івана Марія після вбивства казала, що не пробачить батькові смерть коханого чоловіка. Жінка навіть спочатку не цікавилась, як просувається слідство. І тим паче не переймалась долею батька. Але в суді  просила обвинуваченого суворо не карати.

Згідно з зданим висновку судово-психіатричного експерта комунального некомерційного підприємства "Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня», в Івана виявили ознаки розладів психіки і поведінки внаслідок вживання алкоголю, що не досягають рівня психозу чи вираженого недоумства, тому він міг усвідомлювати свої дії і керувати ними. І що він не потребує застосування до нього примусових заходів медичного характеру.

Вирішуючи питання про призначення покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відноситься до особливо тяжких злочинів, особу обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується негативно, на обліку в лікаря психіатра не перебуває, однак перебуває на обліку лікаря нарколога, думку доньки, яка просила суворо не карати батька. До обставин, що пом`якшують покарання, суд відносить часткове визнання вини та активне сприяння розкриттю злочину. Обставинами, що обтяжують покарання суд визнає вчинення злочину у стані алкогольного сп`яніння.

  • Визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1ст. 115 КК України, і призначити йому покарання у виді 8 років позбавлення волі, - таким був вирок суду. - Строк відбуття покарання рахувати з моменту його затримання, тобто з 25 червня 2019 року.

Цей строк зарахують у вирок з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі, що становить 1 рік 6 місяців 4 дні.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Монастириський районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Жанна Пономаренко

    І кому батько зробив лихо,більшe своій доньки...хвора,щe і дітeй троe на іі плeчи...чим думав...а кажуть на сeлі,що допомогав зять добрe дружині...жах тай і годі...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up