У тернополянина з машини вкрали 22 тисячі гривень

У тернополянина з машини вкрали 22 тисячі гривень

Правоохоронці застерігають мешканців області не залишати цінні речі в салоні автомобілів.

Із заявою до працівників Тернопільського РУП звернувся мешканець міста. Чоловік розповів, що припаркував іномарку на одній із вулиць обласного центру. Вікно не зачинив, чим й скористалися невідомі. Як наслідок, заявник втратив близько 22 тисяч гривень та особисті документи, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області.

Від автомобільного злодія потерпів й мешканець Кременця. Він повідомив, що із салону автомобіля зник гаманець з готівкою.

У ході розшукових заходів працівники територіального підрозділу встановили, що до протиправного причетний 30-річний мешканець одного із місцевих сіл. Підозрюваний вперше попадає в поле зору правоохоронців.

Відео дня

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці закликають мешканців області не залишати цінних речей у салоні автомобіля. Найчастіше зловмисники викрадають автомагнітоли, ноутбуки, сумки, барсетки, документи.

Окрім цього, поліцейські зазначають, що зловмисники потрапляють в салон автівок за допомогою спеціального приладу – автограбера. Він сканує її сигнал і потім відчиняє машину, посилаючи «підробку». Оскільки все відбувається вдень і в людному місці, перехожі не звертають на це увагу.

Сигнал з пульта сигналізації можна перехопити простим пристроєм. Якщо система сигналізації більш продумана, то зачиняється і відчиняється машина різними сигналами, і одного сканування буде недостатньо. Але й тут зловмисники знаходять вихід. Вони на своїй машині «падають на хвіст» жертві і чекають, поки вона не зачинить і не відчинить машину знов. Таким чином за наступним разом можна знімати автівку з сигналізації.

Найефективніший метод захисту від такого способу крадіжки – це використання діалогової (двосторонньої) системи. Вона нагадує схему «свій-чужий», коли за визначеним алгоритмом основний блок сигналізації ставить брелоку «питання» у вигляді коду, а той його розшифровує і відправляє сигнал назад. Система звіряє його з правильною «відповіддю» і відчиняє машину. Проте і такий підхід не дає 100% надійності. 

Суттєво підвищити безпеку автомобіля можуть різноманітні системи фізичного захисту. А щоб постійно знати, що відбувається з автомобілем, можна використовувати сигналізацію з GSM-модулем. Цей пристрій по стільниковому зв’язку передає на смартфон господаря інформацію стосовно спрацювання сигналізації, відчинення дверей чи багажника, увімкнення двигуна, спрацювання датчика удару.

Якщо ваш автомобіль все ж таки обікрали – не торкайтесь транспортного засобу і в жодному разі не сідайте за кермо. Одразу телефонуйте на лінію «102». Оглядаючи пошкодження автомобіля або наявність особистих речей – ви можете знищити речові докази і мінімізуєте шанси встановити злочинця.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up