Як обвинувачені у вбивстві Віталія Гнатишина біля "Алюру" хотіли уникнути покарання через Верховний суд

Як обвинувачені у вбивстві Віталія Гнатишина біля "Алюру" хотіли уникнути покарання через Верховний суд
  • Найвища судова інстанція в Україні поставила крапку у справі вбивства біля «Алюру». Тепер або Європейський суд, або Терендех і Біляшевич сидітимуть.
  • Батьки убитого Віталія подали ще й цивільний позов до обох, яких визнали винними у смерті їхнього сина. Та вимагають покарати третього фігуранта бійки, який не був ані свідком, ані обвинуваченим у судах. 
  • Що оскаржували як засуджені, так і їхні адвокати – читайте.

У відкритті касаційного провадження за касаційними скаргами на вирок Тернопільського міськрайсуду та ухвалу Тернопільського апеляційного суду відмовили як адвокатам Сергія Терендеха та захиснику Володимира Біляшевича, так і самому Володимиру.

Скарги вище зазначені сторони процесу подавали до найвищої судової інстанції України – Верховного суду.

Подали апеляційні скарги

Нагадаємо, 10 і 7 років ув’язнення отримали двоє обвинувачених у смерті Віталія Гнатишина. Вирок у резонансній справі побиття 20-річного Віталія Гнатишина оголосили у Тернопільському міськрайсуді 11 лютого 2020 р. – через півтора року після загибелі хлопця.

Відео дня

Мама убитого хлопця тоді погодилась, що за інкримінованими статтями вони отримали «по максимуму», але батьки воліли б, аби ті, хто позбавили життя їхнього сина, відбували покарання за умисне вбивство.

Володимир Біляшевич, за рішенням суду, відбуватиме покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Сергій Терендех проведе за ґратами 10 років.  Обоє обвинувачених подавали апеляційні скарги, однак Тернопільський апеляційний суд залишив в силі рішення першої інстанції.

Своє 20-річчя з друзями тернополянин Віталій Гнатишин святкував у нічному клубі. 30 червня 2018-го, коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за кількома статтями Кримінального кодексу. Віталія доправили до міськлікарні №2, де за його життя більше тижня боролись медики. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Є п'ять касаційних скарг до Верховного суду


Адвокати обох засуджених та Володимир Біляшевич подавали касаційні скарги до Верховного суду. 

Скажімо, в одній з касаційних скарг, а всі є майже аналогічними за змістом, захисники просили скасувати оскаржені судові рішення і призначити новий розгляд у суді першої інстанції. На обґрунтування своїх вимог вказували, що викладені у вироку та ухвалі події злочинів не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження.

- Стверджують, що судові рішення  постановлені без урахування всіх обставин справи, а наведені у них висновки про доведеність винуватості ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК, не ґрунтуються на досліджених доказах, - йдеться у матеріалах справи. - Вважають, що його дії слід правильно кваліфікувати за ст. 119 КК, як вбивство через необережність.

На думку захисників, розгляд справи апеляційним судом було здійснено незаконним складом суду. Окрім цього, сторона захисту вважає, що при ухваленні вироку судом першої інстанції не в повному обсязі було враховано положення ст. 65 КК, що потягло за собою невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого ОСОБА_1 через суворість.

Хотіли - "вбивство через необережність" 

- У своїх касаційних скаргах захисники вказують на  неправильну кваліфікацію  судом дій ОСОБА_1 (йдеться про Сергія Терендеха – прим. авт.) за ч. 2 ст. 121 КК, оскільки останній не мав умислу на заподіяння потерпілому ОСОБА_4 тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило його смерть, а тому вважають, що дії засудженого необхідно кваліфікувати за ст. 119 КК, як вбивство через необережність, - йдеться у позовній заяві.

Як убачається з ухвали апеляційного суду, цей суд у своєму рішенні послався на конкретні фактичні дані, що  містяться у кримінальному провадженні та свідчать про правильність висновків суду першої інстанції щодо фактичних обставин справи та кваліфікації дій  засудженого за ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 296 КК.

- При перегляді вироку апеляційний суд ретельно перевірив усі доводи, наведені в апеляційній скарзі захисника засудженого ОСОБА_1 - адвоката Твердохліба Д. М., у тому числі і доводи про неправильну кваліфікацію дій засудженого за ч. 2 ст. 121 КК з тих мотивів, що він не міг передбачити наслідків своїх дій у вигляді смерті потерпілого, на які надав вичерпні відповіді у своєму рішенні та навів конкретні мотиви, з яких визнав ці доводи безпідставними, - йдеться в матеріалах справи.

Зокрема, у своєму рішенні апеляційний суд зазначив, що за встановлених місцевим судом фактичних обставин, дії ОСОБА_1 носили активний характер, і в сукупності з даними про локалізацію та характер утворення тілесного ушкодження у потерпілого (два удари, нанесені кулаками з великою силою у життєво важливий орган - голову), який не очікував цього та одразу втратив свідомість, вказують на наявність в діях засудженого умислу на спричинення потерпілому тяжкого тілесного ушкодження, яке відносно настання смерті характеризується необережною формою вини, зазначено в матеріалах справи.

- Також у своїй ухвалі апеляційний суд вказав про наявність прямого причинного зв`язку між заподіяними потерпілому тілесними ушкодженнями і настанням його смерті, що підтверджується висновками судово-медичних експертиз в матеріалах кримінального провадження та беззаперечно свідчать про правильність кваліфікації місцевим судом дій засудженого ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 121 КК, - зазначили судді Верховного суду.

У відкритті касаційного провадження за касаційними скаргами захисників Шніцара А. О. та Сідловської І. Ю. на вирок Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 11 лютого 2020 року та ухвалу Тернопільського апеляційного суду  від 14 травня 2020 року відмовити – так вирішив Верховний суд.

Перевіривши доводи касаційної скарги та надані до неї копії судових рішень, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити.

Повний текст останньої ухвали Верховного суду читайте тут

Батьки Віталія задоволені ухвалою та подали цивільний позов до обох звинувачених у смерті їхньої дитини.

Батьки подали цивільний позов

- Ми подали цивільний позов до Тернопільського міськрайсуду на відшкодування моральної шкоди, - розповіла «20 хвилин» мама убитого хлопця Галина Гнатишин. Суми – мільйонні. Ми не подавали цивільного позову раніше, аби не було впливу чи пом’якшення вироку. А тепер подали. Хочемо, аби нам сплатили як моральну, так і матеріальну шкоду. Хоча надії, що відшкодуються збитки, мало.

Нехай працюють в колонії і далі, коли вийдуть та відшкодовують хоча б гроші. Сина, звісно, не повернути, але тих, хто забрав їхнє життя батьки хочуть покарати по повній.

- Також ми подали скарги на ім’я начальника слідчого відділу щодо третьої особи – у справі він чомусь не фігурував ні як свідок, ні як обвинувачений, - каже Галина Гнатишин. – А під час убивства моєї дитини був. Від самого початку його прикривали. Хоча на відео (з камер спостереження, які є доказами у справі – прим. авт.) він є, його чітко видно і особу можна встановити.

Щодо оскарження у Верховному суді, мати каже, що знали – є скарги. Переживали і чекали рішень Верховного суду.

У реєстрі судових рішень ми знайшли п’ять проваджень, які розглядав Верховний суд і що стосуються вбивства Віталія Гнатишина. Останнє датоване 3 листопада 2020 р.

«Ми взагалі втратили довіру до всіх, які були найближчі…»

Батьки кажуть, що неодноразово їм погрожували, аби припинили добиватись справедливості у суді. На даний час вони спілкуються з єдиним другом Віталика. І гірко додають: «Ми взагалі втратили довіру до всіх, які були найближчі…»

Матері обох засуджених намагались зв’язатись з батьками Віталика. Мати Терендеха телефонувала з Лондона – просила прощення. Із матір’ю Біляшевича також зустрічались – вона просила забрати заяву. Ті – відмовились.

- А де вони були до того? Їм, напевне, щось наобіцяли, що все буде добре, і їхні діти не сидітимуть, - припускають батьки Віталія Гнатишина. – Тому не йшли на контакт. Для них вирок міськрайсуду був шоком.

Обвинувачені у вбивстві теж просили пробачення. Тільки як… Володимир Біляшевич, припускає пані Галина, просив прощення щиро. Стверджував, що молиться за душу Віталика.

Терендех видав батькам, коли питали за що убив, - мовляв, сам винен, під ногами крутився. Двічі у суді буркнув: «Я не хотів, щоб так було. Каюсь». Але каяття не було, запевняє Галина Гнатишин.

- Чоловік на нього дивиться у суді, а він (Терендех – прим. авт.) затиснув кулак і показував з клітки, зціпивши зуби, - пригадала Галина Гнатишин. – Ми не ходимо по вулицях вільно. Весь час в наш бік погрози. Вже й в поліцію писали заяви, що за мною стежать. І машину побили, коли написали заяву і сказали журналістам за третю особу, причетну до смерті Віталика. Реакції нуль.

Коментар

Павло ВАРОДА, адвокат:

 - Верховний суд відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційними скаргами засуджених Терендеха та Біляшевича та їхніх захисників. Оскільки вони не навели переконливих доводів, які ставили би під сумнів законність оспорюваних ними рішень – а саме вироку Тернопільського міськрайонного суду від 11.02 2020 р. та ухвали Тернопільського апеляційного суду від 24 травня 2020 р. Зараз у засуджених залишається право на звернення зі скаргою до Європейського суду з  прав людини. В Україні всі можливості оскарження у судових інстанціях вичерпані. Верховний суд цілковито погодився із законністю та справедливістю призначення покарання засуджених у вбивстві Віталія Гнатишина.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up