Як покарали 35-річну тернополянку, яка в'їхала на Audi в Катедру: коментар суду

Як покарали 35-річну тернополянку, яка в'їхала на Audi в Катедру: коментар суду

У зв’язку із суспільним інтересом та різне розуміння і трактування ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до Особи І. суд повідомляє наступне.

Нагадаємо, 27 квітня, тернополянці, яка в стані наркотичного сп'яніння в'їхала в Катедру і потрощила церковне майно, обрали міру запобіжного заходу і визначили заставу.

Читайте також Застава – менше 50 тисяч. Суд у справі тернополянки, яка в'їхала в Катедру: подробиці

А 28 квітня суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ухвалено постанову, якою визнано тернополянку винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, за керування транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння, та накладено на неї адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 17 000,00 грн., з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

Відео дня

Про це повідомляє Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Нагадаємо, 23 квітня 2022 року близько 00 год 15 хв, тернополянка, керуючи транспортним засобом чорного кольору Audi A3, пошкодила металеві двері та в’їхала у середину приміщення Архикатедри по вул. Сагайдачного, 14 у м. Тернопіль, чим спричинила пошкодження релігійної споруди.

За вказаних обставин, на підставі повідомлення про вчинення кримінального правопорушення було внесено відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування та розпочато СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області досудове розслідування, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 178 КК України.

Слідчим суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області на підставі клопотання прокурора Тернопільської окружної прокуратури 26.04.2022 було постановлено ухвалу, якою накладено арешт на вилучені під час огляду місця події транспортний засіб, а саме автомобіль марки «Audi», моделі «А3», 2014 року випуску, чорного кольору, брилок із ключами від даного автомобіля, які упаковано у сейф та свідоцтво про реєстрацію даного транспортного засобу, який упаковано у сейф, шляхом заборони їх відчуження, розпорядження та користування.

Крім цього слідчим суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області на підставі клопотання слідчого СВ Тернопільського РУ поліції ГУ НП в Тернопільській області, погодженого прокурором Тернопільської окружної прокуратури 27.04.2022 було постановлено ухвалу, якою застосовано щодо підозрюваної  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 178 КК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів, тобто до 23 год. 59 хв. 23 червня 2022 року. Взявши підозрювану тернополянку під варту в залі суду негайно.

Також визначено заставу в розмірі двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 49 620,00 грн та у разі внесення застави покладено на підозрювану  наступні обов'язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України: прибувати до слідчого, прокурора або суду за кожним їх викликом, вимогою за визначеною ними періодичністю; не відлучатися за межі міста Тернополя без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання; пройти курс лікування від наркотичної залежності; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Органами досудового розслідування на час розгляду клопотання здійснено правову кваліфікацію дій тернополянки за ст. 178 КК України, за якою їй повідомлено про підозру.

Стаття 178 КК України передбачає за пошкодження чи зруйнування релігійної споруди або культового будинку відповідальність, визначену законодавцем штраф від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Отже вказаний злочин є нетяжким відповідно до статті 12 КК України.

Слідчий суддя, під час досудового розслідування, за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором або за клопотанням прокурора може застосувати наступні запобіжні заходи такі як особисте зобов’язання, особиста порука застава, домашній арешт, тримання під вартою.

В міськрайсуді наголошують, що тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом і був застосований слідчим суддею до тернополянки і взято її під варту в залі суду.

При цьому зазначають, що слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов’язаний був визначити розмір застави в межах визначеної ч. 5 ст. 182 КПК України, за вчинення нетяжкого злочину від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто від 2 481 до 49 620 грн. та покласти обов’язки, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України.

В даному випадку слідчим суддею було визначено максимальний розмір застави та покладено, крім вищевказаних обов’язків, обов’язок пройти курс лікування від наркотичної залежності.

У суді наголошують, що не визначення в даному випадку розміру застави є порушенням Конституції України, Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, правових позицій Європейського суду з прав людини, Кримінального процесуального кодексу України.

При цьому зазначають, що застосований запобіжний захід до тернополянки у вигляді триманням під вартою не є судовим рішенням, за яким суд вирішує питання винності особи та призначення остаточного покарання.

На даний час триває досудове розслідування і після його завершення буде вирішуватися питання вини особи і призначення остаточного покарання.

Читайте також У суд піде з лікарні: що ми дізналися про тернополянку, яка під дією наркотиків в’їхала у Катедру

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (85)
  • Володимир баліцький

    Гірше московський вошей - лише українські гниди!
  • Nataliya Shchavurska

    Ганьба проплаченим суддями!!!!!!!
  • Зеновія Янко

    Ганьба суддям!!!!
  • Ivan Kyryliv

    Вот справедливість по Українськи...

keyboard_arrow_up