Катували зі страшним збоченням – потерпілий помер. Чому кривдники не в тюрмі?

Катували зі страшним збоченням – потерпілий помер. Чому кривдники не в тюрмі?
  • Ірина пожалілась чоловікові, що поки його не було, гість Валентин, якого жінка сама запросила у гості, намагався її зґвалтувати. Тоді й почались тортури останнього…
  • Подружжя після загибелі Валентина продало хату в Заліщиках і переїхали жити в село, де ще не знали про їхні «подвиги». Чому за катування людини з паралізованою ногою і рукою подружжя не піде до в’язниці?

Різдво у Заліщиках обернулось трагедією. Днями суд поставив крапку в цій історії – на лаві підсудних опинилось місцеве подружжя – Ірина та Олександр Д. Їх обвинуватили  катуванні. Адвокат матері загиблого Валентина пояснив, чому не оскаржуватиме більш ніж лояльний втирок в апеляції. А подружжя тим часом утекло із Заліщиків в одне з сіл району. 

Помер у реанімації через п’ять годин

Нагадаємо, тіло невідомого чоловіка 8 січня 2021 р. близько 7:30 виявили перехожі у Заліщиках. Вони викликали швидку. Потерпілого без свідомості, але зі слідами побоїв, госпіталізували в реанімаційне відділення. Проте врятувати життя 41-річного чоловіка медикам не вдалося. За п'ять годин він помер. Черговий лікар повідомив про випадок правоохоронців. 

– Проведеними оперативно-розшуковими заходами правоохоронці встановили осіб, причетних до травмування чоловіка. Це - подружжя з райцентру, – повідомляли тоді у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

Відео дня

За версією слідства, Валентина в гості запросила саме Ірина. Разом вони випивали, святкуючи Різдво. Слово за слово – і жінка ударила гостя, а коли повернувся чоловік, пожалілась, що той чіплявся до неї та намагався зґвалтувати.

Цей момент видається щонайменше дивним, адже Валентин мав ІІІ групу інвалідності, у нього погано працювали ліві рука й нога. Тому надто спритним чи фізично сильним чоловіка навряд чи можна було назвати. Але розказане дружиною сильно розізлило Олександра. Разом подружжя кілька годин знущалось над Валентином, а потім, побитого і знесиленого, попід руки вивели на мороз. Валентин намагався підвестись і йти дістатись додому, але не зміг. Його вранці знайшли люди…

Що відомо про подружжя

Після проведення судово-медичної експертизи стало відомо, що подружжя не лише било, але й катувало гостя. На тілі експерт виявив множинні травми обличчя, тіла, ніг та рук. Проте причина смерті - переохолодження. Умисне тяжке тілесне ушкодження у ході слідства правоохоронці перекваліфікували в катування. Подружжя у скоєному зізналося. Їм оголосили підозру згідно статті 127 частина 2 ККУ - катування, вчинене групою осіб за попередньою змовою.

– Апеляцію на вирок подружжю ми не подаватимемо – це позиція матері загиблого, – розповів адвокат потерпілої Олег Бурик. – Вони відшкодували матері загиблого шкоду за цивільним позовом. Окрім того, офіційною причиною смерті експерти вказали переохолодження, а не катування.

Надія Миколаївна С., яка одразу після Різдва поховала сина, не жадала серйозного покарання кривдникам. Тому потерпіла в останньому слові не просила карати реальним терміном позбавлення волі та наголосила, що у цьому покладається на думку суду.

Більш ніж лояльний вирок обом ще й можна пояснити офіційною причиною смерті Валентина – переохолодження. Хоча саме побої та кількогодинні знущання не дозволили чоловікові йти. Він просто лежав на морозі і тихо помирав.

Подружжя Д. проживало у Заліщиках на вул. Б. Хмельницького. Ірині 50, її чоловік Олександр на 8 років молодший. Спільних дітей не мають, а син Ірини вже давно виріс і проживає за кордоном. Коли трапилась ця історія, подружжя свою хату у Заліщиках виставило на продаж і переїхало до одного з сіл району.

Сказати, що обоє любителі випити – нічого не сказати. Навіть судові засідання не могли розпочати вчасно та щораз їх доводилось переносити, бо обоє з’являлись до суду під добрячим «градусом». Весь час, доки тривали засідання, свою вину не визнавали. Вже перед самим вироком все змінилось кардинально – і просили пробачення, і плакали і каялись. Наскільки щирим було це каяття – питання залишається відкритим…

Катування на межі зі збоченням: подробиці

А от від того, що коїли з Валентином у Різдвяний вечір – волосся стає дибки.

– Перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, в період часу з 19 години 30 хвилин до 23 години 00 хвилин 7 січня 2021 року подружжя почергово наносили потерпілому численні удари руками та ногами в голову та по інших ділянках тіла, – йдеться в матеріалах справи. – Надалі жінка неодноразово вводила імітацію статевого члена в ротову порожнину потерпілого та справила природні потреби на його обличчя. Її чоловік увесь цей час знаходився поряд, допомагав дружині у вчиненні протиправних дій, утримував потерпілого,  не давав можливості йому підвестись та захистити себе від протиправних посягань.

Свідок, з яким Олександр пішов по гостям, пригадував у суді, як повернулись із законним благовірним додому. Як Ірина поскаржилась чоловікові, що Валентин її бив і намагався зґвалтувати. Чоловік агресивно відреагував на це та наніс удар рукою в область обличчя, від чого той впав на землю. Олександр продовжував бити Валентина ногами. Коли Ірина скинула штани і наставляла до обличчя Валентина задній прохід, змушуючи його цілувати, Валентин пробував опиратись. За це його знову і знову недадно били. Потім Олександр натягнув зверху на голову Валентинові поліетиленовий пакет, а той просив пробачення і благав, щоб його більше не били. Його нарешті лишили у спокої, потягнули попід руки на вулицю…

Експерти довели, що смерть Валентина настала від переохолодження. Але нарахували і десятки травм на тілі, переламані ребра, синці, садна і набряки, які загиблий отримав за кілька годин до настання смерті. Всі ушкодження, вказав судмедексперт, властиві для побиття. А от алкоголю у крові Валентина не виявили. На відміну від його кривдників.

Олександра визнали винним у катуванні та призначили йому покарання у виді 4 років позбавлення волі. Ірину засудили до трьох років тюрми. Однак цим же вироком подружжя

на підставі ст.75 КК України звільнили від відбування покарання, встановивши їм іспитовий строк. Чоловікові 2 роки, дружині – рік. Тобто, обоє отримали «умовний термін». І, якщо протягом цього часу не накоять нічого протизаконного, до в’язниці не потраплять.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Заліщицький районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Юридична довідка

Стаття 127. Катування

1. Катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від нього або іншої особи відомості чи визнання, або з метою покарати його чи іншу особу за дії, скоєні ним або іншою особою чи у скоєнні яких він або інша особа підозрюється, а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up