Чим дивував фестивальний Борщів

Чим дивував фестивальний Борщів

Частували борщем, проводили цікаві майстер-класи, дивували розмаїттям автентичних та сучасних стилізованих борщівських сорочок, піснями, танцями, встановлювали рекорди на ХІ Всеукраїнському фольклорно-мистецькому фестивалі «Борщівська вишиванка» 8-9 вересня у місті Борщів.

Новий рекорд встановили на цьогорічному фестивалі у Борщеві – вишита карта Україна в рамках акції єднання «Україно моя вишивана» проїхала понад 16 000 км, до того ж  її вишивали тисячі людей з різних куточків нашої держави. Саме цю вишивану мапу занесли до Книги рекордів України. Відповідний сертифікат вручили куратору даного проекту Тетяні Дяківнич 9 вересня.

Відео дня

У ці дні відбулась також презентація фотопроекту «Борщівська сорочка з узором ріллі і кров’ю окроплена доля її». Фотобанери із зображенням учасників проекту – місцевих воїнів АТО та їхніх рідних могли оглянути всі охочі. Також майстрині вишили обереги для воїнів АТО з орнаментом борщівської вишивки, які невдовзі відправлять на Схід.

  • Саме почуття вдячності до наших захисників – учасників АТО, їх родин, які своєю молитвою і вірою випросили в Господа їх повернення до дому живими і здоровими надихнуло нас створення такого проекту та виготовлення календаря на 2019 рік, – зазначила голова Борщівської районної державної адміністрації Людмила Юзьків.

В центральній районній бібліотеці відбувся майстер-клас «Мережки та змережування борщівської народної сорочки» за участю лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких, авторів книги «Борщівська народна сорочка» Людмили та Олексія Покусінських. Всі бажаючі взяли участь в детальному обговоренні різних видів змережування борщівської народної сорочки: змережування з додатковими нитками (з однією та двома), «подільська розшивка» (з одинарними і подвійними петлями), мережки: настилом, «покутська мережка» тощо.

У Борщівському обласному краєзнавчому музеї 8 вересня відкрили унікальну виставку фондових матеріалів «Борщівська народна сорочка». Цього разу експозицію доповнили богородичними іконами, які вишиті бісером. Виставка діятиме упродовж місяця.

Традиційно під час фестивалю відбулось відкриття виставок вишиванок сіл району, об’єднаних територіальних громад «Вишиванка, мов пісня, з далеких століть», декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва майстрів Тернопільщини.

А на традиційному фестивалі борщу «Борщ’їв» цього разу господині із 69 сіл району представили понад 50 видів цієї смачної української страви.  

Приємно вразило й етнографічне дефіле «Борщівська скриня», під нащадки колишніх вишивальниць виходять у вбранні з бабусиних скринь, та фольклорно-мистецьке дійство «Чорна борщівська сорочка – роду мого оберіг» за участю обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів району, області та гостей свята.

Тернополяни діляться враженнями про фестиваль.

- Моя основна ціль була відвідати майстер-клас з борщівської вишивки від авторів книжки «Борщівська народна сорочка» Олексія та Людмили Покусінських, - зазначає бізнес-тренер Лариса Овчарук . - Для цього попередньо на нього зареєструвалася. Захоплююсь цими людьми і їх працею. Адже техніка борщівської вишивки була втрачена ще в 20-30 роки XX сторіччя. А вони «розшифрували» ці техніки, випустили книжку «Борщівська народна сорочка», в якій дуже доступно подали технічну частину, так що кожен може опанувати борщівську вишивку, було б тільки бажання.

На фестивалі дуже багато людей було саме в давніх автентичних борщівських сорочках, а також в уже сучасних сорочках, вишитих борщівськими взорами.

- В борщівській сорочці якась особлива енергетика, глибина, сила, тому на фестивалі панувала атмосфера української самобутньої краси, щирості, душевності, - каже Лариса Овчарук. - Було представлено і інші види народної творчості. Частували борщівським борщем. Це один з найколоритніших фестивалів, який відроджує, популяризує те, що залишили нам наші пращури, що збереглось у скринях, але надаль забуте.

 

 

 

 

Світлинами з колоритних вихідних у Борщеві діляться тернополяни у соцмережах.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oxsana Propocova

    Braviissimi.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up