Долі переселенців зібрали у «Валізу»

Долі переселенців зібрали у «Валізу»

Найдраматичніші історії 10 переселенців, котрі успішно реалізували себе, переїхавши в інші міста, працівники 12 тернопільських бібліотек оформили в унікальний арт-бук «Валіза».

Особливу книжку, котра існує лише в єдиному екземплярі, – арт-бук «Валіза» представили в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей під час підсумкового круглого столу «Ми і влада: подальша співпраця». Даний захід організували в рамках завершення проекту «Файне єднає», який тривав із жовтня 2017 р. до червня 2018 р.. За цей час для успішної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеву громаду та сприяння їх адаптації в нових умовах провели понад 130 різноманітних заходів. Як розповіла керівник проекту «Файне єднає», заступник директора Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Чайківська, переселенці отримали правову й психологічну допомогу, мандрували Тернопіллям, садили дерева, брали участь у майстер-класах тощо.

Валіза з особливим «багажем»

У «Валізі» вміщений «багаж» найдраматичніших історій переселенців, котрі успішно реалізували себе у нових містах проживання. Над оздобленням рукотворної книги працювали найкращі тернопільські майстри, а віршовані рядки до кожної зі сторінок належать перу відомої поетеси, а за сумісництвом бібліотекаря Любові Малецької.

Відео дня

Арт-бук репрезентували директор Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи Світлана Козелко та заступник керівника проекту «Файне єднає», переселенка з Луганська Яна Шкуратова.

–             Ми довго думали над тим, яким би мав бути цей арт-бук, – каже Світлана Козелко. – Врешті зійшлись на тому, що це буде валіза. Адже в той складний момент переселенці зібрали свої речі у валізи і поїхали в інші міста. Ми хотіли створити книгу успіху цих людей.

За словами пані Світлани, тернополянам є чого повчитися у переселенців, адже ті не нарікають на життєві обставини, а шукають можливості для самореалізації на новому місці. Тому 10 історій внутрішньо переміщених осіб – це спосіб показати іншим, як можна бути успішним попри всі труднощі.

Кришку «Валізи» оформила тернопільська майстриня Галина Шляхта у техніці декупаж. На малюнку зобразила зруйновані церкви, будинки, обгорілі танки й БТРи, людей з похиленими головами й сумками в руках.


Книгу побачать 10 міст

Арт-бук вже представили в Києві та Житомирі. 20 липня його репрезентували у Луцьку. Відтак унікальну книгу повезуть в інші міста, де зараз живуть герої відібраних історій. У вересні «Валізу» репрезентують у Львові на Форумі видавців.

–             Представляючи цей арт-бук в інших містах, я побачила, що люди не знають, що це таке, – каже Яна Шкуратова. – Я теж колись не знала, але довідавшись, що в Тернополі є чимала колекція таких унікальних книг – понад 60, захотілось поповнити її ще однією – про переселенців. Адже у 2014 році ми зібрали у валізу все своє життя і поїхали в різні міста, де розпочали нове життя.

Відкривши валізу, на внутрішньому боці кришки жінка демонструє малюнок, на якому перлина Тернополя – став і напис «Нове життя в новому місті».

Аби створити цей арт-бук, оголосили конкурс успішних історій інтеграції переселенців у місцеві громади. В результаті обрали десять найяскравіших есе, в яких переселенці розповідають про своє нове життя у нових містах.

Сторінки у вигляді будинків

–             Ми довго думали про дизайн цих історій-сторінок, – каже Світлана Козелко. – Вирішили оформити їх у вигляді будинку. Відтак історії прочитали і відчули наші тернопільські майстрині, бібліотекарі, читачі.

Історію переселенки з Алчевська Вікторії, яка зараз мешкає в Житомирі, передали працівники Тернопільської центральної бібліотеки завдяки малюнку-аплікації з пластиліну, зобразивши школу вивчення англійської мови для дітей, яку відкрила в Житомирі ця жінка.

–             Ми дуже пишаємося сторінкою Тернополя, – каже Яна Шкуратова. – Це історія Діани, яка приїхала з Вугледару, є майстринею на всі руки. Сторінка оформлена в техніці батик, бо Діана малює картини на склі, але її роботи не можна вмістити сюди, зважаючи на крихкість цього матеріалу. Тому майстрині – працівники бібліотеки №8 передали всю філігранність завдяки батику.

Ексклюзивне оформлення

Цікавою є сторінка переселенців із с. Валуйська Луганської області, які опинились в Івано-Франківську. Оформляла її Наталія Наливайко в техніці валяння вовною, представляючи бібліотеку №3 для дорослих.

Історію екс-луганчанки Ірини, яка зараз живе в м. Дніпро, де створила громадську організацію «Два береги», передала з допомогою витинанки тернопільська майстриня Галина Дудар від бібліотеки №4 для дорослих. Квітуче дерево з глибоким корінням – таким побачила життя переселенки з Донбасу Ази, котра опинилась у Луцьку, майстриня Олена Панкевич.

Колишня жителька Донецька Тамара опинилась у Борисполі. Там створила громадську організацію «Новий Схід» і активно долучилась до місцевої громади. Сторінку оформила Інна Кватира в техніці аплікації та витинанки.

Історію Світлани з Криму, котра перебралася у Чернігів, оформляли працівники бібліотеки №3 для дітей. Ця жінка нагороджена медаллю «За жертовність» від патріарха Філарета, також її визнали «Жінкою року 2017».

Символом нового життя переселенки з Горлівки, котра тепер живе в Одесі став корабель, який вишила бісером працівниця бібліотеки №7. Тернопільський письменник, художник і карикатурист Микола Дмітрух проілюстрував історію переселенки Лариси, яка мешкала в Макіївці, а зараз є жителькою Кривого Рогу. Працівниця бібліотеки №9 для дорослих Христина Дрозд працювала над створенням сторінки про переселенців із Красного Луча, котрі приїхали в Рівне.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up