Кілька шматків тканини, нитки, качан і вийде лялька-мотанка!

Кілька шматків тканини, нитки, качан і вийде лялька-мотанка!
  • Хочете створити оберіг власноруч, знайти цікаве заняття для дітей чи зробити цікавий подарунок подругам – тоді вам обов’язково треба навчитися робити ляльку мотанку
  • Як зробити найдавніший та найпростіший варіант ляльки на кукурудзяному качані вчила тернополянок майстер народної ляльки, член національної спілки майстрів народного мистецтва України Алла Шушкевич.

 

 

 

Безкоштовний майстер-клас відбувся у етно-центрі при бібліотеці №4 для дорослих на бульв. Данила Галицького.
- Лялька-мотанка здавна виконувала роль родинного оберегу та зв’язку між поколіннями, - розповідає Алла Шушкевич. – Народна лялька проста, однак символічна. Бавлячись із нею, дитина може фантазувати, виділяти особливості характеру. У такій ляльці немає агресії. Процес створення такої ляльки врівноважує нервову систему і покращує настрій.

Previous Next

Алла Шушкевич - вчитель трудового навчання у школі №11. У її доробку народних ляльок стільки, що й не перелічити. Жінка часто бере участь у етно-фестивалях, виставках. А її ляльки можна побачити у чотирьох каталогах «Кращий твір року», який видає Національна спілка майстрів народного мистецтва України. Зацікавилася пані Алла ляльками-мотанками у 2011 році, коли змінилася шкільна програма із трудового навчання. Тоді жінка разом зі своїми учнями зробила перші народні ляльки. Причому на уроках майстриня вчить дітей не лише як зробити ляльку, а й як її одягнути, тому знайомить з українським національним строєм.

Відео дня

- У Києві при музеї Гончара організовували проект «Твоя лялька хоче стати відомою». Ми з десятикласниками зробили ляльки і їхні фото відіслали на цей проект, - розповідає Алла Шушкевич. - Нам написали, щоб ми прислали ляльки на виставку. Це була перша всеукраїнська виставка традиційної народної ляльки. Коли я туди приїхала, потрапила в середовище творчих людей, захопилася і продовжила свою роботу над ляльками.  Потім був львівський фестиваль етно-лялька, в якому я беру участь кожного року.

Previous Next

Сьогодні учні Алли Шушкевич із задоволенням виготовляють ляльки-мотанки, свої вміння жінка передала і внучці 11-річній Ані. Дівчинка є учасницею всеукраїнських конкурсів народної ляльки. Під час майстер-класу майстриня навчила тернополянок як робити ляльку мотанку на качані.  

- Кукурудзяний качан для виготовлення ляльки використовують для того, щоб лялька мала тіло, - каже пані Алла. - Хоча виготовляли ляльки, які мали просто голівку. Але лялька на качані стійкіша.

Які матеріали потрібні:

- біла м’яка тканина, яку прали не один раз - три шматки 30х30 см
- шматок щільної тканини довжиною 60 см, шириною 8 см. для змотування голівки;
- шматок кольорового ситцю для спіднички приблизно 50х15 см.; 
- шматок кольорового ситцю для хустинки 25х25см; 
- міцні білі нитки №10 для зв’язування ляльки;
- нитки «ірис» двох кольорів для намотування солярного хреста на обличчі ляльки;
- нитки для в’язання, щоб зробити лялі косу;
- кукурудзяний качан
- гачок для в’язання, ножиці.

Що треба робити? 

Previous Next

- Смужку тугого полотна скручуємо у циліндрик

- Готовий рулон загортаємо у білу хустинку та робимо голівку майбутньої ляльки

 - Качан загортаємо у білу тканину та примотуємо до нього голівку

-  На голівці намотують сонячний знак або обережний хрест. Це одна із найскладніших деталей ляльки і приміром, діти можуть робити ляльку без цього елементу

- До качана примотуємо ниткою руки, зроблені з тканини, в яку загорнутий шматок поралону   

- Тепер ляльку можна одягати. Це може бути спідниця або платтячко. Якщо спідниця – то до качана потрібно примотати нижню білу сорочку, вона має бути довша за качан. Якщо є бажання можна прикріпити на голівку косу виплетену з ниток або хустинку

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up