На "Ї" до Тернополя приїдуть Жадан, Андрухович, Забужко, Дереш, Іздрик. Програма фестивалю

На "Ї" до Тернополя приїдуть Жадан, Андрухович, Забужко, Дереш, Іздрик. Програма фестивалю
  • Шостий "Мистецький фестиваль "Ї" відбудеться 4-6 травня в обласному драмтеатрі ім. Т. Шевченка. 
  • Вже традиційно програма фестивалю передбачатиме декілька сцен: літературну, музичну, лекційну, художню та кіно-театральну. Участь у фестивалі «Ї» візьмуть митці з України, Білорусі, Норвегії та інших країн.

«Мистецький фестиваль «Ї» – триденна подія, яка протягом останніх шести років об'єднує відомих українських та зарубіжних письменників, музикантів, художників та кінорежисерів з метою популяризації та розвитку української арт-культури. Фестиваль уже здобув визнання серед кількох тисяч мистецьких поціновувачів та посів чільне місце серед культурних подій національного масштабу.

Коротка історія

У 2012 році з’явилася ідея організувати мистецьку подію у Тернополі, яку тоді назвали «Фестиваль сучасної української літератури та музики». У лютому 2013 року, він об’єднав 23 літераторів, митців та музикантів з різних регіонів, які провели літературні читання, презентували книги та поетичні збірки в поєднанні з музикою місцевих гуртів.  Цей рік і став початком історії першого фестивалю «Ї». Але на цьому організатори не зупинилися і з кожним наступним масштаби тільки зростали! Дебют мистецько-літературного фестивалю у Тернополі залишив після себе чимало нових планів та ідей. Відтак уже в 2014 році з’явилася улюблена «Ї» у його назві. Нон-стоп програму вперше доповнили виставки художніх картин, фотографій та короткометражне кіно. 2015 – рік виходу фестивалю «Ї» на міжнародний рівень. у Тернополі вкотре зібралися не лише українські письменники та митці, але й іноземні учасники з Польщі та Білорусі. За масштабами відвідувачів, туристів та запрошених учасників IV фестиваль «Ї» у 2016 року став безсумнівним лідером. Свій перший ювілей фестиваль «Ї» гучно відсвяткував у 2017 році. Того року він здивував відвідувачів новими театральними сценами та мистецькими прем’єрами.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

На 6-му «Мистецькому фестивалі «Ї» уже оголошені такі учасники:

Музична сцена: Дмитро Лазуткін та Борис Севастьянов з їхнім спільним музичним проектом "ARTERIЯ", KADNAY, «Жадан і Собаки», LUMIERE, «Карна» (акустика), Христина Халімонова, «Фіолет».

Літературна сцена: Любко Дереш, Іван Байдак, Олександр Ірванець, Андрей Хадановіч (Білорусь), Оксана Забужко, Олег Коцарев, Макс Кідрук, Артем Полежака, Світлана Поваляєва, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Ерлінг Кіттельсен (Норвегія), Мар'яна Савка, Маріанна Кіяновська, Юрій Іздрик, Владислав Івченко, Юрій Винничук, Андрій Кокотюха, Ганна Осадко, Тарас Прохасько, Андрій Курков, Сергій Лазо, Юрій Завадський, Вікторія Амеліна, Олександр Фразе-Фразенко та інші.

Кіно-театральна сцена: спектакль «Альберт, або найвища форма страти» (за однойменним твором Юрія Андруховича) та показ стрічки «Червоний».

Також фестиваль – платформа для розвитку молодих літераторів та музикантів. Тож кожного року організатори оголошують конкурсний відбір на молодіжну літературну та музичну сцену і найкращим надають можливість виступу на фестивалі.  В рамках заходу традиційно передбачений конкурс відеопоезії «МонОкль», мета якого  розвивати сучасну українську літературу та надавати можливості для розвитку молодим митцям.

Довідка

Квитки за посиланням: https://kasa.in.ua/misteckij-festival-i або м. Тернопіль, ЦУМ, 1 поверх, відділ «Коніка».

Фестиваль у соцмережах:

Facebook https://www.facebook.com/festji/

Instagram https://www.instagram.com/fest_ji/

Telegram https://t.me/festJi

Офіційний сайт фестивалю http://festji.com/

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а Тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up