Не всі чоловіки є захисниками... «Невидимий батальйон» покаже вам правду про жінок на війні

Не всі чоловіки є захисниками... «Невидимий батальйон» покаже вам правду про жінок на війні
Фото з сайту "Невидимий батальйон", мета якого показати всі складнощі, через які проходить жінка на війні – домагання, стереотипи, гендерна нерівність

Про жінок російсько-української війни (з 2014-го) почали говорити лише в останні роки, але були вони там, у самому пеклі подій, ще від її початку.

Ще в 2017 році українські режисерки зняли про відчайдушних фільм, прагнучи показати, що воюють та помирають за Україну не тільки чоловіки.

11 жовтня цього року стрічку під назвою «Невидимий батальйон» продемонстрували і в Тернополі. Зо побачив на показі журналіст «20 хвилин»?

Фільм «Невидимий батальйон» розповідає про шість захисниць України, які не залишилися осторонь і пішли захищати кордони. Однак до 2018 року їх бійчинями не визнавали. Телепрем’єра фільму відбулася ще в 2017 році. Відтоді стрічку показали в понад десяти країнах та понад сотні міст України. 

На показ фільму в Тернополі приїхали голова ГО «Тепло рідних сердець» Леся Стебло, представниці місцевої ГО з Ланівців «Простір активної та сучасної» та ветеранка Катерина Луцик, яка у 18-річному віці поїхала на Схід та воювала пліч-о-пліч з бойовими товаришами.

Відео дня

«Невидимий батальйон» є частиною однойменного проєкту, у рамках якого зняли дві документальних стрічки, назва другої – «Явних проявів немає». У ній йдеться про повернення до мирного життя учасниць російсько-української війни.

Жінки також воюють та гинуть

Ветеранка війни на Сході України Катерина Луцик розповіла, що ідея фільму виникла тоді ж, коли і розпочалася війна, а жінки пліч-о-пліч пішли воювати з чоловіками. Тоді офіційно вони не могли бути оформлені як учасниці війни.

– Їх оформлювали швеями, зв’язківцями, кухарками, але це було вкрай несправедливо, бо жінки також воювали та гинули за свою країну. Тоді виникла ідея показати справжню роль жінки на війні, – каже ветеранка.

Режисерками фільму також були жінки. Пані Луцик вважає, що завдяки «Невидимому батальйону» вдалося досягти змін в законодавстві.

– У 2017-му внесли поправки в законі та дали доступ до 63 бойових посад у ЗСУ та понад 450 цивільних посад, – продовжує ветеранка. – І це дуже важливо, бо протягом всієї війни на Сході загинули 13 жінок, боронячи країну. Багато з них були оформлені як швеї, це дуже несправедливо.

Не всі захисники – чоловіки

Стрічкою «Невидимий батальйон» його творці хочуть показати прагнення до професійної армії, бо ні стать, ні колір очей чи шкіри не повинні мати значення, якщо ти хочеш боронити свою країну.

– Ті ініціативи, що проводяться таким проєктом, є величезною командною роботою,  – каже пані Стебло. – Ми бачимо величезну систему,  що зрушилася з місця, той самий закон про святкування не Дня захисника, а Дня захисника та захисниці. Не всі захисники – чоловіки і не всі чоловіки є захисниками.

Також Леся Стебло розповіла, що останніх кілька років питання гендерної рівності нарешті почали реалізовувати, зокрема, і на найвищих щаблях влади. Цього вдалося добитися завдяки роботі громадських організацій, співпраці з владою та засобами масової інформації.

– Ми наближаємося до тих європейських цінностей, де, перш за все, цінують професіоналізм, незалежно від статі, – підсумувала Леся Стебло.

У нашій області активно запроваджують проєкти, мета яких – донести, наскільки жінка важлива в суспільстві та з якими проблемами вона стикається.

– Ми зрозуміли, що суспільство хоче це почути, – каже голова ГО «Простір активної та сучасної» Тетяна Демчук. – А таких історій у жінок дуже багато. Наші проєкти – це виклики для підсилення ролі жінок в суспільстві.

Подивитися фільм ви можете у вільному доступі на сайті "Невидимий батальйон".

 

А ви вже бачили фільм? Що думаєте про нього? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Не розумію, але поважаю.

keyboard_arrow_up