Про що співали легендарні рокери

Про що співали легендарні рокери

Понад сто поетичних текстів рок-композицій таких гігантів, як Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Queen та інших переклали українською мовою медіа-експерти Олег Пастухов та Андрій Куликов.

Рок-культура зі своїми музичними композиціями, текстами пісень, антуражем і міфами давно стала невід’ємною частиною естетичного світу. Пронизані ритмом мелодії розповідали про кохання і водночас піднімали вкрай важливі теми суспільного життя, давали вихід відомим хвилям молодіжних бунтів.

Не знаючи аглійську мову, важко зрозуміти про що ж співали знаментиті рокери. Це спонукало українських медіа-експертів Олега Пастухова та Андрія Куликова взятися за переклад. В результаті у 2016 році світ побачила книга «Бог дав рок-н-ролл тобі», яку 8 серпня репрезентували у галереї «Бункермуз». Тернополянам її представив один із авторів Олег Пастухов. Інший співавтор – відомий журналіст, ведучий «Свободи слова» Андрій Куліков приїхати не зміг.

Переклали 140 композицій

Відео дня

Перекладами легендарних рок-композицій Олег Пастухов займався давно. Одного разу він з’ясував, що Андрій Куликовов теж працює в цьому напрямку.  

– Після того, як Григорій Бурбеза запостив у «Фейсбуці» рок-п’єсу «Вечеря вже готова»  гурту «Дженесіс», я сказав, що переклав її на українську мову, – розповів Олег Пастухов. – Він попросив надіслати цей переклад, потім ще кілька і, врешті, запропонував видати книжку. Тому ідея була Григорія Бурбези.

Спонсора шукали довгих 5 років. На той час в Олега Пастухова було готово 120 речей, в Андрія Куликова близько 20. Проте у збірник увійшли лише 109 перекладів.

– Для нас це виключно освітній проект, – зазначив перекладач. –  Люди, які читають цю книжку, кажуть, що ніколи не думали, що в улюблених піснях йдеться саме про це. 

Українські тексти можна співати

Книжка «Бог дав рок-н-ролл тобі» не задумувалась як антологія. Перекладачі просто підбирали речі, які були на слуху. Це просто хіти, які багато рок-фанів знають напам’ять. Спочатку планували подавати англійський, а потім український текст композицій, але з технічних причин, та щоб уникнути проблем із порушенням авторського права, у виданні розмістили лише ключові уривки англійських текстів.

– Дуже важливо, що ми зробили ці переклади таким чином, щоб їх можна було співати, – каже Олег Пастухов. – До речі, це вже робить київський гурт «Кам’яний гість», що має два диски переспівів. Сподіваюсь, що читачі нашої книжки відкриють для себе різнобарвність образів, інтелектуальність і неабияку художню цінність рок-поезії.

Прочитав перекладені тексти

На презентації Олег Пастухов прочитав декілька своїх перекладів. Почав з легендарних композицій «Бітлз», бо саме з цього колективу вийшли всі рокери.

- На мелодію пісні Because («Тому що») Джона Леннона надихнула дружина, яка грала «Місячну сонату» Бетховена, – зазначив лінгвіст. – Потім Пол Маккартні написав слова. І композиція стала відомою на весь світ

Всі вважають, що композицію гурту «Квін» The show must go on («Хай шоу триває») створив Фреді Меркюрі, але це не так. Для нього цю пісню написав гітарист «Квін» Браян Мей, а Фреді її лише виконав, вже будучи дуже хворим.

- Монстри хард-року «Лед Зеппелін» створили хрестоматійну річ  Stairway to heaven («Сходи на небо»), – зазначив Олег Пастухов. – Дуже дивний текст, як і більшість речей цього гурту. Вони нелогічні і незрозумілі, але це поезія. Всі тексти цього колективу асоціативного плану.

Перекладач ознайомив присутніх зі змістом пісень Стінга  Fragile («Ніжні і слабкі»), гурту «Іглз» –«Готель «Каліфорнія», «Юрай Гіп» – «Липневий ранок».

- «Діп Перпл» створили дуже дивну композицію «Дитина в часі», – пояснив Олег Пастухов. – Текст дуже короткий, але сама композиція досить довга. Музиканти «Пінк Флойд» присвятили свій альбом «Подушка з вітрами»  попередньому вокалісту, в якого були проблеми з наркотиками.

Важко передати гру слів

Також автор книги зізнався, що перекладати англійські тексти – справа не з легких.

- Рок-композиції дуже важко перекладати, особливо прості речі, – сказав він. – Англійська поезія незвичайна. Деякі пісні я починав перекладати, але згодом відкладав, бо там йде гра слів і такі речі, які зрозумілі лише англійцям.

На закінчення Олег Пастухов поділився планами на майбутнє і сказав, що, ймовірно,  вийде і друга частина видання, оскільки пісень, які хочеться подарувати людям, є досить багато.

Книжка «Бог дав рок-н-ролл тобі» коштує 50 грн. Її можна замовити за тел.: 0954981198, 0984981198 або на https://www.facebook.com/Rockua4/?fref=ts.

 

Стінг, альбом Nothing like the sun(1988), пісня Fragile («Ніжні і слабкі»)

Кров потече, з’днавши з тілом сталь,

Застигне в променях вечірніх, мов кришталь,

Криваві плями змиє дощ рясний,

Та пам’ять назавжди захопить погляд твій.

І, може, цей останній крок,

Неначе вирок і страшний урок –

Жорстокість ні до чого і нікуди не веде,

І ті, на кого світять злі зірки,

Теж знатимуть, які ми ніжні і слабкі.

Буде довго крапать дощ,

Як сльози зірок, зірок золотих,

Ніби каже нам цей дощ, –

Які ми ніжні, ніжні і слабкі.

Переклад Олега Пастухова

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up