Що пишуть про великодні свята на різних берегах Збруча

Що пишуть про великодні свята на різних берегах Збруча

Колективну збірку «Великдень через Збруч» презентували у Тернополі. Вона символічна, має свою глибину і виховний підтекст. «Родзинкою» видання є рецепти великодніх страв.

Особливу збірку оповідань від восьми письменників, які живуть на різних берегах ріки Соборності, представили у тернопільській книгарні «Буква» упорядник Лора Підгірна та співавтор Ольга Саліпа.

Книжка «Великдень через Збруч» – це логічне продовження збірки «Різдво через Збруч», яка стала досить успішною. За версією видавництва «КМ-БУКС», ця книжка була в топах зимового продажу, обігнавши Джоан Роулінг та інших популярних авторів.

Відео дня

Оповідання об’єднує Великдень

Свої оповідання до збірки «Великдень через Збруч» подали Віоліна Ситнік (м. Кам’янець-Подільський), Оксана Саліпа (м. Хмельницький), Тетяна Граб (м. Ярмолинці), Ерко Красовський (м. Івано-Франківськ), Оксана Почапська (м. Кам’янець-Подільський), Аліна Акуленко (м. Київ), Ярослава Матічин (м. Львів). Упорядником видання є письменниця з Кам’янця-Подільського Лора Підгірна. Вона ж авторка двох оповідань – «Не нам, Господи, не нам…» і «Від долі не втечеш…».

  • Всі оповідання об’єднує Великдень, – каже Лора Підгірна. – Події відбуваються на обох берегах Збруча в різні часові проміжки і, навіть, в різні епохи. За більшість оповідань із цієї збірки, якщо б вона вийшла у Росії, можна було б сісти до тюрми. Тут є твори, пов’язані з українською історією, нашими патріотами. Ці оповідання змушують замислитися над питанням: а що для тебе є Україна, честь, спадщина? У збірці піднімаються теми від духовних і до побутових.

Як і в попередньому виданні, в кінці якого вміщений «Різвяний Стравопис», у цьогорічному є «Великодній Стравопис через Збруч».

  • Дуже всім рекомендую приготувати ці смаколики, тому що всі рецепти апробовані, – додає упорядник збірки.

Про історію, славу і долю

Лора Підгірна розповіла про свої оповідання «Не нам, Господи, не нам…» і «Від долі не втечеш…». У першому письменниця використала свій улюблений літературний прийом – подала дві різні епохи. Спочатку описала битву 1363 року, після якої брати Олександрі Юрій Коріятовичі захотіли збудувати храм на добру згадку про всіх полеглих воїнів і на честь перемоги. І зробили вони це таємно, не афішуючи власних імен, передавши гроші на будівництво святині ченцям. У другій частині оповідання події відбуваються у 2019 році. Народний депутат Леонід Лизюк, пожертвувавши частину коштів на реставрацію, прагне увіковічнити своє ім’я на важкій кам’яній брилі, котру почепили на стіні храму. Проте стається несподіваний поворот – таблиця падає на землю, а під нею на стіні видно напис про двох безіменних братів, яку всю славу віддають Господу.

  • Друге моє оповідання «Від долі не втечеш» про бабу Ольгу Ожижиху, – каже Лора Підгірна. – Це зворушлива історія, читаючи яку хочеться плакати і співчувати. Головне, що я хотіла донести цим твором, це те, що історія не є пустим місцем, і якщо ми не вивчаємо її уроки, не аналізуємо і не робимо висновків для себе, то вона повторюється вперше у вигляді фарсу, а вдруге – вже як трагедія.

З глибиною і підтекстом

На презентацію у тернопільську книгарню «Буква» завітала ще одна авторка Ольга Саліпа. Вона родом із Гусятина, хоча зараз живе у Хмельницькому. До збірки «Великдень через Збруч» увійшло два її оповідання – «Лаковані черевички» і «То не я».

  • Вони кардинально різні і за змістом, і за настроєм, – каже письменниця. – Перше є більш атмосферним. Мені було приємно його писати, адже там є багато моїх дитячих спогадів. Дія відбувається у моєму рідному Гусятині – містечку на Збручі. Сама історія вигадана, проте спогади реальні. Друге оповідання з більш історичним підтекстом. В його основі – правдиві події. Я спробувала зазирнути в душу людини, яка, можливо, мала вплив на розвиток історії України, але ніхто досі не знає, чи та людина винна в тому, що сталося, чи може вона спокутувати свій гріх перед Великоднем.

На думку Ольги Саліпи, збірка «Великдень через Збруч» є дуже символічною, вона об’єднує українців, які мешкають на різних берегах ріки, і які мають іншу ментальність. Ця книжка має глибокий зміст і виховний підтекст.

  • Тут є твори, над якими треба думати, – додає авторка. – Їх можна екранізувати, або ж розгорнути у повісті чи романи.

До речі, за оповіданням Віоліни Ситнік «Професори теж помиляються», на думку упорядниці збірки, можна зняти містичний трилер. Примітно, що письменниця поєднала українську міфологію із сучасністю.

Актор написав про заробітчанку

Твір Оксани Почапської написаний на реальних фактах. Він розповідає про Голокост, про те, як українська родина врятувала єврейських дітей у час німецької окупації. Оповідання Тетяни Граб «Великий День» дуже тепле, задушевне. Вона змалювала просту жінку з села зі зламаною долею.

  • Аліна Акуленко – майстриня короткої прози, – каже Лора Підгірна. – Вона створила дуже трепетну історію «Неосвячена паска». Несподіванкою для мене стало те, що актор Ерко Красовський талановито написав оповідання про заробітчанку, яке бере за душу. Тому наголошую, що Україна повинна рухатися в Європу не заробітчанами, а як країна. Ще одна авторка Ярослава Матічин зробила героїнею свого твору Марію Магдалину.

На думку упорядника, цінність збірки «Великдень через Зруч» у тому, що вона рухає Україну і розповідає про Великдень.

Обкладинку створив веб-ілюстратор видавництва «КМ-БУКС» Ігор Дунець. За основу взяли різдвяну збірку і переодягнули її відповідно до пори року. Наступна збірка «Покрова через Збруч» вийде восени і буде в червоно-чорних тонах.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up