П'ять святих джерел на Тернопільщині, куди варто поїхати з сім'єю

П'ять святих джерел на Тернопільщині, куди варто поїхати з сім'єю
  • Тернопільщина багата на святі місця. Тисячі паломників щороку відвідують нашу область, щоб помолитись та набратися сили. 
  • У матеріалі ми зібрали святі джерела Тернопільщини,куди варто поїхати, щоб відпочити душею та вмитися цілющою водою. 

Джерело Святої Анни (Кременецький район)

Місце та історія: На межі Рівненької та Тернопільської областей, недалеко від Свято-Успенської Почаївської Лаври, в селі Онишківці знаходиться цілюще джерело Святої Анни. Вода тут і влітку, і взимку завжди однакової температури +4 градуси. У воду заходять з молитвою «Отче наш» і занурюються три рази. Цілющі властивості джерельної води з Онишковців відомі ще з 16 століття. 

Відео дня

Вода із джерела - лікувальна. Вона бактерицидна, зокрема, згубна для віруса грипу, дуже швидко зупиняє зовнішню кровотечу, за 2-3 хвилини тамує зубний біль, дуже ефективна при ангіні і нежиттю, парадонтозі, за кілька днів усуває кількарічну печію, нормалізує роботу тонкого й товстого кишечника, ефективна при хронічних захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки. Кременева вода може знижувати рівень цукру у крові, виводити пісок з жовчого міхура та нирок, впливати на нормалізацію функції печінки та нирок, поліпшувати обмін речовин, значно поліпшувати загальне почуття.

Джерело «Всецариці» у церкві Св. Покрови м. Чорткова.

Місце та історія: 

Біля храму Св. Покрови у Чорткові є а два чудотворні джерела. Одне б’є ключем давним-давно, а друге з’явилося менше десяти років тому.  Біля храму облаштували купальню. У басейн пустили воду з обох цілющих джерел. Поруч зробили водоспад. Аби люди могли навіть просто посидіти й послухати шум води, який теж благотворно впливає на душевний стан людини, заспокоює. 

Кожної п’ятниці в церкві Св. Покрови відправляється Св. літургія о 900 год, а в 1000 год. – акафіст і молебень біля джерела «Всецариці», за зцілення хворих. Сюди приїжджають священики із прочанами різних конфесій, і з різних куточків України для відправи Богослужіння.

 У Чортківському районі джерельні води є в селах Улашківці, Лисівці, Слобідка лікують хвороби очей.

Ступківське джерело (Тернопільський район)

Історія та місце: У селі Ступки, що за 200 метрів від Підволочиського шосе автошляху Стрий — Тернопіль — Кіровоград — Знам’янка можна відвідати гідрологічну пам’ятку – «Ступківське джерело», з якого тече чиста, холодна і приємна на смак вода. За переказами, коли прочани йшли від Тернополя до Збаража, вони «ступали» до джерела, аби напитись води. Звідси й походить назва сусіднього села Ступки. Місцевість навколо Ступківського джерела облагороджена: доріжки викладені з каменю, а зі штучної гірки з чотирьох кранів витікає вода. Поряд знаходиться каплиця Божої Матері. Недалеко ростуть акації. Територія набула такого вигляду у 2009 році завдяки меценату.

Зарваницький Духовний Центр,  Купіль святої Анни (Теребовлянський район)

Історія та місце:

У невеликому селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини розміщений один з п’ятнадцяти світових духовних Богородичних центрів, визнаних Вселенською католицькою церквою.  Ще в 1867 році Ватикан надав чудотворній зарваницькій іконі Матері Божої паломницький статус, а в наші дні її щорічно відвідують сотні тисяч паломників з усього світу.

Джерело Святої Анни в Зарваниці  освятили в дві тисячі дев’ятому році. Її фасад оздоблений мозаїкою Об’явлення Матері Божої. Мозаїка виконана з тих самих матеріалів, що й подібні композиції, які прикрашають всесвітньо відомі базиліки у Люрді та Фатімі.

Цілюще джерело у селі Чумалі (Збаразький район)

Історія та місце:

Чумалі — село в Україні, у Збаразькому районі Тернопільської області. Розташоване на річці Гнізна, в центрі району. Джерело розсташоване біля церкви Введення в Храм Пресвятої Богородиці.  За словами місцевих мшканців біля джерела  зцілюються люди, тому  біля води  звели капличку.  Люди розповідають, що у радянські часи будували дорогу і  воду засипали камінням. Не залишилося жодного знаку від джерела, але залишилося попередження. Це у 1989 році, зрозумів священик,  який  тоді прийшов до села. Як тільки джерело, розкопали,  у селі закінчилися всі біди.  Вода допомагає людям дотепер. 

А які святі місця знаєте ви? Відповідь залишайте у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • David Starr

    Ті джерела такі святі, як я )
  • Галина Гуменюк-Гачинська

    Ви ще небули внас на Святій Горі в Полупанівці де на високій горі є криниця запрошую
  • Наталка Галас

    Є ще Святе джерело в с. Острів( Тернопільський р-н.) там об'являлася Матінка Божа. Біля джерела споруджено храм, хресна дорога.
  • Галя Демида

    Хто був під час карантину в кременці в джерел і Анни.чи можна туди їхати

    Галя Демида reply Галя Демида

    Щиро дякую за інформацію

    Lesia Galagus reply Галя Демида

    Галя Демида були цієї неділі.. Жодного натяку на карантин..

keyboard_arrow_up