Рибалять, мандрують, колекціонують. Маловідомі факти з життя тернопільських письменників

Рибалять, мандрують, колекціонують. Маловідомі факти з життя тернопільських письменників
Олександр Вільчинський

З нагоди Всесвітнього дня письменника, який відзначають 3 березня, тернопільські літератори розповіли про маловідомі факти з їхнього життя

Ми провели опитування серед письменників Тернополя й області, щоб дізнатися про маловідомі факти з їхнього життя. Виявилось, що в них є цікаві захоплення, декому сняться пророчі сни, дехто визначає напрямок своїх наступних поїздок творами, які написав, у когось траплялись казуси, пов’язані з іменем, хтось був хуліганом тощо.

Мандрівник, рибалка, доброволець

Відомий письменник і журналіст Олександр Вільчинський чітко поділив для себе рік на чотири періоди.

– Восени літаю (дивіться «Осінь для польотів»), навесні  подорожую (дивіться «Бульвар Сен-Мішель»), влітку ловлю рибу (дивіться «Рибальський детектив»), ну а взимку пишу, – зазначив він. – І, до речі, якраз закінчую новий роман. Щодо подорожей, то часом своїми творами мимохіть  визначаю напрямок майбутніх поїздок. Написав «Останні лови», де йдеться про те, як хлопці, начитавшись Фенімора Купера, граються у звіробоїв, і невдовзі побував в Америці, де лазив по тих же горах Апалачах. Написав «Шерлока Холмса на Форумі видавців» – і полетів до Шотландії, де місяць жив у середньовічному замку.

Відео дня

Пан Олександр полюбляє рибалити. Каже, що змагається сам із собою. Для цього навіть завів у  комп’ютері спеціальну таблицю  із результатами уловів. Щодо польотів  зазначив, що для нього це надто інтимна сфера, про яку воліє мовчати, хоча додав, що не всі приземлення були вдалими. Особисті враження Олександра Вільчинського від перебування в зоні АТО лягли в основу нового роману про війну і кохання. До речі, мало хто знає, що взимку 2016-2017 рр. письменник записався добровольцем і поїхав на Донбас, де служив рядовим бійцем  у складі Першої окремої штурмової роти ДУК ПС, перебував в авдіївській промзоні.

Колекціонують книги і марки

– Життя письменника - це книжки, – вважає тернопільський літератор Петро Сорока. – І все життя я тільки тим і займався, що читав, писав і збирав книжки. Моя книгозбірня нині налічує понад 6 тисяч примірників. В теплу пору року живу в закинутій лісничівці, де пишу «Симфонію Петриківського лісу». Вийшло дві книги. Готується третя.

 

 

Один із наймолодших членів обласної організації НСПУ Юрій Матевощук у дитячому віці ніколи не думав про літературу, а тим більше, про те, ким хотів би стати: письменником, космонавтом чи колгоспником?

- Усі мої товариші хотіли бути футболістами, але оскільки я у футбол грав гірше за них, то ми домовились, що вони стануть великими футболістами, а я спортивним коментатором. Проте наші мрії не збулись, бо друзі після ДЮСШ грають за не надто знамениті обласні та районні команди, а я працюю ведучим на обласному телебаченні.

В дитинстві  Юрій Матевощук колекціонував поштові марки. Згодом виміняв альбом на китайських ліхтарик, який зламав у той же день.

- Після цього мені стало дуже соромно і цей сором тривав багато років, адже батьківський альбом з поштовими марками я фактично втратив через дурість, – зізнається поет. – Тож через 15 років я відновив своє хобі і почав знову збирати поштові марки. Зараз вже маю непогану колекцію – близько 6 альбомів.

Не раз втікав від ДПС

Молодий письменник із Кременця Віктор Янкевич просто обожнював ганяти на автомобілях. Бувало, що не раз втікав від ДПС, за що йому зараз дуже соромно. А ще він ходить у спортзал «тягати залізо» під важкий рок, хоча в житті такої музики не слухає. Минулого року разом з дружиною за шість днів пройшов Чорногірський хребет.

- Я ледь не вмер, але дивлячись, як з усім цим справляється дружина, не міг здатися, – каже  Віктор Янкевич. – Цього року збираюся стрибнути з парашутом. Вже давно шукаю щось таке, що мене по-справжньому налякало б, але поки не знайшов. А ще люблю бігати, скачую якусь українську аудіокнигу, одягаю навушники і кілометрів 10-15 навколо стадіону з моєю собакою Аляскою породи хаскі.

Віктор мріє написати великий любовний роман. Всі пригоди, які пережив у житті, виклав у новий хуліганський роман, останню главу якого саме дописує.

Довідка

Всесвітній день письменника (повна назва — Всесвітній день миру для письменника) відзначають 3 березня за рішенням 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року. ПЕН-клуб був заснований у 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets- поети, essayists – нарисовці, novelists – романісти. Ідея її створення належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Ґолсуорсі. В 1923 році ПЕН-центри були створені у 11 країнах світу. Сьогодні вони діють у 130. У деяких країнах це свято називається просто «День письменника» і є приводом для вшанування літературних діячів, які проявили себе.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up