Що приховують конверти?

Що приховують конверти?

На презентації збірки «Теплі історії в конвертах» співавторки розповіли, як їх ведуть за собою головні герої та як оповідання можуть змінити світосприйняття читачів.

Нову 22 книжку з серії «Теплі історії» репрезентували у тернопільській книгарні «Є» дві співавторки – тернополянка Ірина Мацко і кам’янчанка Віоліна Ситнік. Свої відеозвернення з приводу «Теплих історій в конвертах» представили також упорядник видання Олександра Орлова зі США, перу якої належить три історії, що увійшли до цієї збірки, а також Святослав Черній із Польщі та Юлія Смаль із Китаю.

Загалом до збірки увійшли оповідання 16 авторів. Цього разу в книзі зібрані історії листування і про листування. Як зазначила у передмові Олександра Орлова, це спроба поглянути на різні часточки нашого життя, що знайшли собі прихисток у поштових конвертах: кохання, родина, дружба, краса світу, жахіття війни.

Відео дня

Написала про німу дівчину

Віоліна Ситнік завітала на презентацію із Кам’янця -Подільського. Вона розповіла, що в своєму оповіданні «Любов змінює все» описала одну із кав’ярень рідного міста. Це вигадана історія про німу дівчину Любу, написана в стилі магічного реалізму. Справжнє лише місто  Кам’янць –Подільський і кав’ярня «Щасливий кіт», на стіні якої намальоване кавове дерево, по якому ходять коти. Головна героїня завжди сиділа в кав’ярні і спостерігала за людьми. Вона могла розповісти багато історій, але не могла цього робити, бо не розмовляла. Авторка зазначила в тексті, що Любу сверблять шрами на спині саме там, де мали би бути крила.

— У цей проект мене запросила Олександра Орлова, – каже Віоліна Ситнік. – Вона родом із Кам’янця - Подільського, зараз мешкає в Сіетлі. Своє оповідання я писала рік тому, взимку.

Коли їй запропонували долучитися до співавторства книжки, літераторка мала лише листи. В газеті, у якій вона працювала журналісткою, вела рубрику «Авторські колонки». Оскільки Віоліна Ситнік була культурним оглядачем і її колонки завше були творчими, то , навіть не написавши оповідання, вона знала, що може використати їх для «Теплих листів у конвертах».  В одному із матеріалів йшлося про те, що чимало людей, забуваючи про реальність, листуються СМС, смайликами, заносять інших у чорні списки, замість того, щоб у вічі сказати людині власну думку про неї.

Особиста історія про «недільного тата»

Ірина Мацко зазначила, що її оповідання «Недільний тато, або Дорога прощення» написала перш за все для себе.

– Це моя особиста історія, — розповіла письменниця. – Там є декілька листів, які я називаю листи, котрі не були надіслані. В них є шлях від любові дитини, через нестачу батьківської уваги, ненависть і до розуміння, прощення, прийняття ситуації. Те все, що не давало мені спокійно жити, вилилось у цю історію і я нарешті заспокоїлась і віднайшла внутрішню гармонію.

Авторка висловила сподівання на те, що її оповідання буде мати двох адресатів. По-перше, це «недільні» татусі, які повинні зрозуміти, що дітям потрібно приділяти більше уваги, інакше це буде раною і перепоною для їх подальшого щасливого життя. По-друге, це діти, які не одержують достатньо уваги. Можливо, вони, прочитавши цю історію, пройдуть свою дорогу до розуміння і прощення.

Акцент на емоціях

Як зазначив модератор презентації Юрій Матевощук, в «Теплих історіях» головний акцент не на модернізмі чи формі, а на емоціях і відкритості авторів.

Для Віоліни Ситнік це вже не перша публікація в серії «Теплі історії». До цього її оповідання друкували у збірках «Теплі історії про кохання» та «Теплі історії в стилі блюз».

  • Такі оповідання дуже легко писати, бо це те все, що ти маєш у душі, – каже письменниця.

Ірина Мацко подала свої твори вже вдруге. Раніше її оповідання друкувались у «Теплих історіях про дива, коханих і рідних». Туди увійшли чотири новели авторки. Усі решта були надруковані в книжках Ірини Мацко «Шпинат для мізків», «Мигдаль для серця» та «Імбир для душі».

  • «Теплі історії в конвертах» почалися з ідеї, ініціативи, авантюри, – зазначила у своєму відеозверненні Олександра Орлова. – Результат вийшов дуже класним. Темою стало листування і конверти. Коли я була студенткою, то писала багато листів батькам і бабусі. До речі, бабуся була справжньою фанаткою листування. Я також є прихильницею епістолярного жанру в літературі. Наразі листування через електронні скриньки та соцмережі – це основний вид зв’язку з моїми друзями.

Співавторки «Теплих історій в конвертах» вважають, що дана серія книжок буде мати продовження й надалі знаходитиме своїх читачів.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up