Тернополян вразило легендарне вбивство і зворушив танець на візку

Тернополян вразило легендарне вбивство і зворушив танець на візку

Оригінальний голос поета Василя Ярмуша, презентація дитячої збірки його віршів, прем’єра кліпу та саундтреку до майбутнього фільму «Казка про Тебе», відеопоезії, представлення фотопроекту «БожеЯкХочетьсяЖити», виступи людей з інвалідністю – усе це зворушило аж до сліз тернополян, які завітали на благодійний вечір пам’яті нашого талановитого краянина «Розмай».

 

Легенда про вбивство матері донькою

Коли у залі драмтеатру погасло світло, на сцені висвітлили фото Василя Ярмуша і залунав його голос. Митець звернуся до присутніх своєю поезією «Дума про життя». Відтак зазвучала музика, на сцену вийшли дві талановиті дівчини – Олександра Кравець та Олеся Струтинська, щоби виконати пісню «Незабутки» в тому числі і мовою жестів, адже в залі були присутні слабочуючі люди.

Відео дня

Неабияк вразила глядачів оригінальна постановка драматичної поеми Василя Ярмуша «Тернопільська легенда», яку представили учасники акторської школи «Театр в Театрі» під керівництвом Тетяни Панькевич та Максима Поповича. У ній йдеться про фатальне кохання красуні-одиначки Мар’яни до розбійника Черкеса, який колись убив її батька. Аби бути з коханим, дівчина погоджується вбити рідну матір, яка не схвалила доньчиного вибору. Тож підмовлена Черкесом, Мар’яна серед ночі зарубала свою неньку сокирою. Після цього закоханих почали переслідувати жахіття. Тому Черкес просить кохану піти на могилу матері просити прощення. Там дівчина зустрічає власну смерть.

До речі, роль головного героя Черкеса зіграв онук Василя Ярмуша Степан Денисюк. Крім того у другій частині вечора юнак читав гумореску «Порохняк» і разом зі своїми однокласниками – дев’ятикласниками Тернопільської школи №5 долучився до озвучення відеовірша « А Україна ж як?».

Танець на візку і вражаючі фото

Ведучими дійства були дочка поета, організатор цієї події Мирослава Ярмуш та учень Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру Сергій Ткачук. Талановитий юнак попри свою прикутість до інвалідного візка блискуче справився не лише з роллю ведучого, а й читця і танцюриста. Коли він читав вірш «Матері», не в одного з присутніх забриніли сльози на віях, як і під час його танцю в парі зі студенткою Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського Софією Задорожною. Згодом під час презентації фотопроекту «БожеЯкХочетьсяЖити» мама хлопця пані Тетяна Ткачук розповіла наскільки відкритим і позитивним є її син. Він має багато друзів і захоплень. Завдяки проекту «Мрія на всіх» підкорив Говерлу, а ще він захоплюється плаванням і танцями.

Одним із найзворушливіших моментів благодійного вечора стало представлення згадуваного фотопроекту. Чотири тендітні тернополянки – Олена Коваль, Ольга Воробйова, Ірина Богданова і Тетяна Ткачук, які виховують дітей з інвалідністю, насмілились розповісти про те, як живуть сім'ї у яких є діти з особливими потребами. Показ світлин матері супроводили зворушливими розповідями про своїх кровинок. Ці жінки сподіваються на диво, вірять у щасливу долю своїх синочків і донечок, а також мріють про відкриття в Тернополі центру, де вони могли б на деякий час залишити у безпеці своїх дітей, аби мати хоч трохи часу для себе.

Багато прем’єр і учасників

З-поміж найцікавіших моментів благодійного вечора пам’яті Василя Ярмуша була постановча презентація малятами – найменшими учасниками акторської школи «Театр в Театрі» поетичної збірки «Кіт Мацько». Дітки декламували віршики, а в той час на екрані демонстрували відповідні сторінки цієї книжечки.

Завдяки солісту Тернопільської обласної філармонії Вадиму Дарчуку вірш Василя Ярмуша «Ждала тебе» став піснею. Її  виконала студентка Тернопільського національного педагогічного університету Анастасія Решнюк.

Публіці представили й саундтреку до майбутнього фільму «Казка про Тебе», в якому знялася Мирослава Ярмуш та актор театру та кіно Олександр Алексєєв, а також кліп до пісні «Не говори» на слова Василя Ярмуша, музику Андрія Підлужного. На сцені її виконав тернопільський співак і музикант Володимир Трач.

Примітно, що вірші нашого краянина читали також учні Острівської та Великобірківської шкіл, Тернопільської школи №8, актори театрального гуртка «Покликння», а також депутат з Гусятина Іван Космина і актор драмтеатру Максим Попович.

Кожен міг стати благодійником

«Василь Ярмуш залишив після себе безцінний спадок, який втілює в життя його донька, – зазначив на своїй сторінці у «Фейсбуці» Іван Космина. – Мирослава Ярмуш не ділить людей на інвалідів і здорових, а бачить в кожному особистість. Саме через свою незмінну позицію: «Усі різні, усі рівні'», вона запросила людей з інвалідністю взяти участь у творчому вечорі її батька. Я теж мав честь зачитати вірша Василя Ярмуша про Гусятин «Дума про шаблю Наливайка». Автор писав, що треба боротись за свої права, а не чекати, щоби хтось це зробив за нас. Не зважаючи на моє заїкання, я читав вірш і після виступу звернувся до глядачів намагаючись пояснити їм, що інвалідність – це не кінець життя, а інвалід і людина з інвалідністю – це дві різні особи».

  • Щиро дякую Мирославі Ярмуш за прекрасний творчий вечір пам’яті  нашого талановитого земляка,– каже глядачка Лілія Бадовська. – У цьому заході вона дуже вміло поєднала такі глибокі теми як сирітство та інвалідність. До того ж кожен присутній мав можливість стати благодійником і подарувати дітям як матеріальне, так і душевне тепло свого серця, адже 50% коштів від продажу книжки «Кіт Мацько» була перерахована талановитій дитині.

До речі, одним із таких благодійників став голова Тернопільської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Богдан Яциковський. Дізнавшись про те, що половина прибутку від продажу збірки донька поета вирішила перерахувати обдарованій дитині-сироті або дитині з інвалідністю, він закупив 30 книжечок для шкільних і дитячих бібліотек міста.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up