Творці фільму "Гніздо горлиці" розповіли про зйомки та акторів

Творці фільму "Гніздо горлиці" розповіли про зйомки та акторів
  • Фільм про заробітчанство «Гніздо горлиці» став сенсацією Одеського міжнародного кінофестивалю-2016 та нагороджений «Золотим Дюком» як найкращий український фільм.
  • Кіно знімали три роки.

 

 

 

Допрем’єрний показ фільму «Гніздо горлиці» відбувся у тернопільському кінотеатрі Cinema City 4 листопада у рамках першого Всеукраїнського форуму «КіноХвиля». Фільм про заробітчанство, знятий за реальною історією, зібрав аншлаг у залі. Історія героїні фільму Дарини та її родини не залишила байдужим нікого. Головну роль у «Гнізді горлиці» зіграла актриса Римма Зюбіна, режисер фільму – Тарас Ткаченко, продюсер Володимир Філіппов. Команда, яка працювала над фільмом, вийшла до тернопільських глядачів та поспілкувалася з ними. Творці фільму закликають дивитися українське кіно і запевнили, що готові його знімати його.

- Ніхто про нас кіно знімати не буде, це лише наша справа, - зауважив Володимир Філіппов. - Велика подяка місту, адже це не просто прем’єра, а прем’єра в рамках  першого Всеукраїнського форуму української кінематографії, і я сподіваюся, що цей форум не єдиний, а ще буде другий, третій.

Не дожили до прем’єри

Відео дня

У основі фільму «Гніздо горлиці» - роман чернівецького письменника Василя Мельника, який у 2012 році отримав перемогу на «Коронації слова». Але, на жаль, до виходу фільму на екран автор не дожив. Та й у сценарії довелося дещо змінити, бо життя внесло корективи – трагічно загинув актор Віталій Лінецький, який зіграв головного героя фільму – чоловіка Дарини. Загалом до прем’єри фільму не дочекалися твоє людей, які над ним працювали.

- Одного з них ми мало знали, ще один - автор сценарію Василь Мельник,  він був похилого віку і побачити фільм було його найзаповітнішою мрією, - розповідає Володимир Філіппов. -  А також актор Віталій Лінецький, який відзнявся лише у половині картини і, слава Богу, з відзнятого матеріалу можна було зробити повну роль.

Пан Філіппов закликав глядачів вшанувати актора аплодисментами. Адже артистів шанують не хвилиною мовчання, а саме оплесками.  

Фільм для українців

Для зйомок фільму обрали карпатське село, в якому відтворили традиції українського весілля, говірку, ритуальні пісні.

Загалом «Гніздо горлиці» - це фільм, створений українцями для українців і про українців, наголосив голова Державного агентства України з питань кіно, продюсер Пилип Іллєнко. До речі, знялися у фільмі і італійські актори, зокрема Мауро Чіпріані, який зіграв роль Алессандро - сина італійської сеньйори.

- Я дуже радий бачити  стільки людей, які прийшли на український фільм і знаєте, цей фільм я дивився на рівні робочого матеріалу, дивився різні версії монтажу. Але коли я дивився його фінальну версію вже на Одеському фестивалі, я знав що буде відбуватися, але все одно він дійсно продовжував справляти враження на мене настільки, що навіть один раз я майже заплакав, незважаючи на всю свою суворість як державного чиновника, - каже Пилип Іллєнко. - Це дійсно кіно зроблене для глядача, ми багато років досягали успіху у створенні кіно для поціновувачів на міжнародних фестивалях, і українські кінематографісти показали, що це вони робити вміють. Але ми якось менше думали про українського глядача, який хоче бачити кіно про себе. І це фільм, який створений українцями для українців і про українців. Ще трохи за допомогою італійців. І, по-моєму, він вдався, я дуже хвилююся і хотів би після фільму почути думку глядача, для якого це насправді все робиться.

Зачарувала глядачів

Головна героїня фільму Римма Зюбіна спілкувалася з тернопільськими глядачами і перед фільмом, і після його закінчення. Вона відповідала на питання тернополян, фотографувалася з ними, роздавала автографи. Актриса вразила усіх своєю відкритістю, щирістю та любов’ю до глядача.

- У мене 25 років акторського стажу, я зіграла 80 ролей і саме в цьому фільмі Римма Зюбіна справжня, - поділилася актриса.

Разом з творцями фільму Рммма Зюбіна їздить по різних містах України з Всеукраїнським туром фільму «Гніздо горлиці».

- Ми спостерігаємо за реакцією глядачів, за посмішками до фільму і сльозами після, і я кажу, що на цей фільм треба видавати серветочки, - каже актриса. – Бо якщо навіть  скупа чоловіча сльоза Пилипа Іллєнка пробилася, то це про щось говорить. У фільмі йдеться не про птахів, а про те, як моя героїня Дарина поїхала на заробітки в Італію. Майже кожна друга українська сім’я має таку проблему, це соціальна проблема, ми дуже довго про неї мовчали. Але що залишається на терезах, чи ті гроші, які ми заробляємо, чи зруйновані сім’ї? Режисер в фіналі не дав моральних порад – де добре, де погано, де біле, а де чорне, додає Римма Зюбіна. Тому глядач може помітити певну незавершеність у фільмі, але саме таким був його задум, щоб кожен мав можливість додумати щось своє. Загалом цей фільм з хепіендом, адже все могло б скластися набагато гірше.

Бракує нових облич

Під час прес-конференції у рамках форуму «Кінохвиля» гості також обговорили проблеми в українській кінематографії. Адже крім того, що на українське кіно держава не виділяє достатньо коштів, є ще й проблема з браком україномовних акторів.

- Нам бракує українських акторів з органічною українською мовою, і саме західний регіон нам зможе допомогти у цьому питанні, - каже режисер фільму «Гніздо горлиці» Тарас Ткаченко. - Я сподіваюся, що Тернопіль стане центром зйомок в Західній Україні, бо він дуже відкритий до Європи і мультукультурний, а це дуже важливо. І це те, що дасть українському кіно можливість мати  і європейський контент, і унікальний український. Сподіваюся, що місто не обмежиться лише форумом, а  що тут у майбутньому буде центр кіновиробництва. Форум «Кінохвиля» у Тернополі підготовлений дуже фахово, програма дуже цікава, а це означає,  що люди, які з цим працюють, добре обізнані, значить культурна політика хороша.

Зараз є велика потреба в акторських обличчях, бо у багатьох відомих акторів вже такий щільний графік, що під нього неможливо підлаштувати план виробництва, додає Пилип Іллєнко. Тому дуже багато кастинг-директорів  шукають акторів для нових проектів по всій Україні.

- Та й взагалі є специфіка театрального артиста і є специфіка кіноартиста, і це вже питання створення певних навчальних центрів у областях, - каже Тарас Ткаченко. - Щоб театральні актори змогли зустрітися з кінорежисерами, з тими, хто працює в кіно, провести тренінги. Чому я не можу взяти обласного артиста? Не тому, що він поганий артист. А тому, що він не готовий до кіно. А кіно – це виробництво і в мене просто фізично немає часу, щоб в часі зйомок його навчати. А також у нас відсутня акторська база, бо я фізично не можу об’їхати всі обласні центри і послухати всіх акторів, мені потрібна база, відеоролики. Це все треба розвивати. Це та децентралізація кіно, про яку ми говоримо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up