У Тернополі фестивалитимуть гончарі

У Тернополі фестивалитимуть гончарі

Поспілкуватися з гончарями-керамістами та придбати їхні рукотвори можна впродовж кількох днів у Тернополі на третьому Міжнародному фестивалі гончарів «Не святі горшки ліплять».

Погончарити власноруч, купити гончарний посуд, поспілкуватись з професіоналами, цікаво провести час і просто отримати естетичний кайф матимуть нагоду тернополяни та гості міста вже найближчим часом. 18-21 липня у парку ім. Т. Шевченка відбудеться вже третій Міжнародний фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять». Цього разу він змінив локацію, адже у попередні роки відбувався у парку «Топільче».

Лекторій, глиняні бої та шоу

Традиційно під час фестивалю будуть проводитися показові гончарні шоу, конкурси на майстерність та майстер-класи з гончарства, розпису та інших видів народних ремесел. Ярмарок потішить виробами лише української народної творчості.

В рамках проекту стартує лекторій, де всі охочі зможуть почути та подискутувати з приводу висвітлюваних мистецьких тем.

Відео дня

  • До нас у гості завітає багато цікавих особистостей, – каже організатор, голова Тернопільського обласного осередку Спілки майстрів народного мистецтва України Уляна Джигринюк. – Цього року маємо 38 учасників зі всієї України. Буде лекторій, де можна дізнатись новинки та секрети гончарів. Плануємо організувати глиняні бої та різні шоу від гончарів. Окремо буде представлена Школа борщівської вишивки.

На фестиваль завітають гості зі США, Білорусі та Чехії. Традиційно буде і вогняна скульптура. Яка саме організатори тримають у секреті. Кажуть лише, що тема – Трипілля. Цього року рекорду не встановлюватимуть.

Відкриття фестивалю гончарів «Не святі горшки ліплять» відбудеться 19 липня о 15.00, проте ліпити глиняні вироби і проводити майстер-класи розпочнуть ще 18 липня. Години роботи фестивалю – з 11.00 до 20.00.

  • На ярмарку свої рукотвори продаватимуть лише майстри народного мистецтва, – каже пані Уляна. –  Майстер-класи будуть різнопланові – ліплення козацької люльки, свищиків та іграшки. Їх проводитимемо упродовж чотирьох днів. Буде і концертна програма.

До речі, цього року фестиваль гончарів став міжнародним. До команди організаторів – Уляни Джигринюк і Уляни Андрійчук долучилася Катерина Подтабачна. Завдяки їй фестиваль отримав гранд від Міністерства молоді та спорту України.

  • Особисто мене вразила атмосфера справжності, бо гончарі з глини створюють чудові вироби, – каже Катерина Подтабачна. – Саме тому я захотіла, щоб цей фестиваль мав державну підтримку. Нас підтримало Міністерства молоді та спорту. Цього року хочемо залучити багато молоді, зробити фестиваль цікавішим і драйвовішим, щоб гончарне мистецтво розвивалося й надалі.

Ініціатори – гончарна сім’я

Нагадаємо, що натхненниками фестивалю гончарів у Тернополі є творче подружжя – Уляна Джигринюк і Руслан Друк. У 2010 році вони записали до школи народних ремесел своїх діток. Власне там і познайомились з глиною та гончарною роботою.

  • Все почалось із глиняних фігурок, які я робив із дітьми, коли привозив їх на гурток, – розповідає Руслан Друк. – Тоді брав трошки глини додому і пробував із неї щось робити.

Вчитель-кераміст Ольга Мельничук порадила спробувати свої сили на гончарному крузі. Тож подружжя знайшло знаного гончара із Гусятинщини Василя Бардачевського. Він показав, якою саме глиною користується, поділився секретами її підготовки, продемонстрував як працювати з гончарним кругом і порадив не зупинятися, а творити нові вироби.

Хобі переросло у професію

Руслан Друк каже, що опановував глину більше року, проте гончарського досвіду набирався років зо три.

  • Чим більше ти працюєш з глиною, тим більше розумієш, що ти нічого не вмієш, – додає чоловік. – Бо це такий матеріал, який треба постійно вивчати.

Перед тим, як виготовити якийсь виріб, глину необхідно підготувати – перемісити кілька разів, як тісто на хліб, тоді дати їй відпочити. Від цього залежить твердість і пористість майбутнього рукотвору. Відтак гончар формує задуманий виріб на гончарному крузі, наносить орнамент і залишає посуд підсихати. Після затвердіння, майстер затирає перепади, шліфуючи виріб. Тоді відбувається процес лоскування, коли поверхня стає блискучою. Після ущільнення глини виріб ще раз сушиться і лише тоді випалюється в печі при температурі 1000 градусів за Цельсієм упродовж 8 годин.

Із 2012 року Руслан Друк і Уляна Джигринюк – народні майстри Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Пані Уляна очолює обласний осередок цієї організації.

  • Ми працюємо керівниками гуртків у Школі народних ремесел, – каже жінка. – Тож свої знання намагаємось передати учням на заняттях.

Творче подружжя регулярно проводить майстер-класи, бере участь у виставках, ярмарках, фестивалях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Великодні гостинці для військових збирають у Тернополі: що й куди приносити? 18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких», там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up