Запросила тернополян на «Харбінські чаювання»

Запросила тернополян на «Харбінські чаювання»

Як літературне диво надихнуло письменницю Лору Підгірну по-особливому проводити презентації третьої частини пригод українського «Джеймса Бонда» Марка Шведа «Під чужим прапором».

У Тернополі подільська письменниця Лора Підгірна незвично представила свою нову третю книгу «Під чужим прапором» із серії «Пригоди Марка Шведа». Авторка запросила читачів на «Харбінські чаювання з Лорою Підгірною».

25 липня з 12.00 до 17.00 у книгарні «Буква» усі бажаючі могли попити справжнього, харбінського жасминового чаю і поспілкуватися з авторкою саги «Шведіана» в оточенні справжнього далекосхідного китайського антуражу – автентичного посуду, ліхтариків, розписаного китайськими художниками віяла, якому понад 150 років. Таким чином читачі зануритися в атмосферу Харбіну. Тим, хто придбав книгу, Лора Підгірна підписувала її і дарувала ексклюзивну листівку на згадку про цю подію.

До речі, Тернопіль став третім містом після Києва та Хмельницького, де вже відбулись презентації чергової книги пригод українського Джеймса Бонда. Після «Книжкового Арсеналу» Лора Підгірна представила свою новинку у центральній книгозбірні Хмельницького, тоді у нашому місті. Наступні «Харбінські чаювання» відбудуться у Львові.

Відео дня

Герой внутрішньо міцнішає

Книжка «Під чужим прапором» написана у жанрі українського історичного вестерну. У ній ідеться про події 1928-33 років. Головний герой Марко Швед опиняється у Великій Британії, де працює спецагентом англійської розвідки. На нього чекають нові небезпеки, бо із таємними місіями він потрапляє у Харбін, на Далекий Схід і, навіть, до «совєцької Москви». Проте незалежно від свого місцезнаходження, все ж залишається лицарем Таємного Легіону українських спецслужб.

–             Марка Шведа вирізняє вірність країні і дружині, – каже Лора Підгірна. – Він є людиною, яка має міцний стержень. І з кожним роком, з кожною книгою герой внутрішньо міцнішає. У третій – «Під чужим прапором» – Марко Швед втрачає юнацький романтизм, легкість. І на те є причини, адже епоха «салонної розвідки» завершилася і світ напередодні Другої світової війни.

Пригоди Марка Шведа вражають своєю реалістичністю та драматизмом. Тут повно небезпек, таємниць, є і кохання. Але головне – українська історія.

–             Я хотіла створити українського Джеймса Бонда, – каже Лора Підгірна. – Наскільки мені це вдалося, – судити читачам. З кожною новою серією пригод Марка Шведа я намагаюся це звання супергероя підтвердити. Він наш земляк, подолянин. Його коріння – з роду князів Вишневецьких. Його родина була однією з небагатьох, які позиціонували себе у Кам’янці часів «Ніколаєвского ізобілія» українцями.  Його життєвий шлях як розвідника УНР і Лицаря Таємного Легіону починається в смутні часи на початку ХХ століття, коли Україна здобуває незалежність, а потім її втрачає. Мій герой є тією людиною, яка обирає собі за мету служити Україні, українській справі, навіть якщо йому доводиться перебувати під чужим прапором.

Таємна місія у Харбіні

Перша частина подій відбувається у Кам’янці-Подільському та Волочиську, друга – герой емігрує в Туреччину, Польщу, повертається в радянську Україну.

–             У третій частині Марко Швед починає працювати у МІ-6 і саме там знайомиться з молодим журналістом, який пробує свої сили як спецагент, – Яном Флемінгом, – каже авторка. – Спільно вони їдуть до Харбіну. В них таємна місія, тож вони гарно і плідно працюють над поставленим завданням. Згодом події відбуваються у Москві, де проходить суд над британськими інженерами, яких звинуватили у шпигунстві.

У Марка Шведа, окрім місії від МІ-6, є ще свої завдання, пов’язані з українською справою. Тож на читачів чекає дуже багатогранний сюжет. У книзі є і романтична лінія.

–             Я пишу так, аби після моєї книги читач захотів вивчати серйозну і справжню українську історію, – наголошує письменниця. – Саме тому свого героя поміщаю у реальні історичні події, поєдную вигадане зі справжнім. Мої книги – це не зовсім детективи, а український історичний вестерн.

Консультувалася з експертами

Авторка зізнається, що третя частина їй далася важче, ніж дві попередні книги із цієї серії. Вона стала для неї справжнім випробуванням, бо потребувала серйозного пошуку інформації та достовірних історичних фактів. Письменниця консультувалася з експертами щодо зброї, військових нагород тощо. На її думку, книга буде цікава і чоловікам, і жінкам.

–             Який же шпигун без жінки? – додає пані Лора. – Я цікавилася даними про українських розвідників. Вони, як правило, усі були одруженими і хорошими сім’янинами, адже мали тверду віру в Бога, тому християнську мораль та  цінності дуже берегли. Для мого героя сім’я – понад усе, тож він сумує за Батьківщиною, своїм домом у Кам’янці, батьками. У третій частині Марко Швед одружений.

За сюжетом головного героя направили до Харбіну. Це місто у 1928-му році є мультикультурним і багатонаціональним. Адже після більшовицького перевороту туди рушили усі заможні росіяни, а вслід за капіталом і європейці з американцями. Кожна країна мала за честь мати там свою амбасаду, військовий гарнізон, власні торгові марки.

–             Поважне місце у Харбіні займала і українська діаспора, – каже Лора Підгірна. – Справа в тому, що українці втікали від царату на Далекий Схід ще у XVII столітті. У ХІХ столітті там починається будівництво китайської східної залізниці, участь у якому брали й наші земляки, які поїхали туди в пошуках кращої долі. Тож ця територія – Зелений Клин – стала справжнім осередком української діаспори. Марка Шведа направили у Харбін з об’єднавчою місією. Він налагодив контакти з японськими спецслужбами. Насправді, у 33-му японський уряд дійсно співпрацював із Євгеном Коновальцем і всерйоз розглядав питання створення на Далекому Сході Далекосхідної Української Народної Республіки.

Сталося літературне диво       

Саме у Харбіні головний герой знайомиться із екзотичною культурою Китаю та Японії і випиває у місцевих рестораціях не одну чашку жасминового чаю.

–             Під час роботи над книгою сталося літературне диво – коли я захотіла відправити свого героя у Харбін і згадала про це на «Фейсбуці», а також згадала, що мені не вистачає інформації про це місто кінця 20-х років минулого століття, то мені у приватні повідомлення написала одна пані, яка читала мої книги і, як виявилось, є сходознавчинею, китаїсткою. Тож вона надала мені багато цікавої інформації про Харбін. Коли я відіслала їй  вже видану третю частину «Шведіани», то отримала від неї розкішний подарунок – справжній жасминовий чай із Харбіну.

Письменниця сприйняла як знак того, що має поділитися цією екзотикою й атмосферністю зі своїми читачами. Так виник проект «Харбінські чаювання з Лорою Підгірною.

Авторка додає, що Марко Швед як герой «вже занадто живий», аби можна було зупинитися на третій книзі, тому планує видати 10 частин. Саме у десятій книзі її герой у віці 93-х років побачить вільну і незалежну Україну.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • тарас

    лора це так москалі кажуть до жінки в якої в паспорті пише лариса
  • Володя Україна :)

    Прекрасно :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up