50 років минуло: як святкували «Тернопільську сніжинку». Відтворили унікальне ретро–відео!

50 років минуло: як святкували «Тернопільську сніжинку». Відтворили унікальне ретро–відео!
  • День зими або «Тернопільська сніжинка» – цей захід пам’ятають тернополяни, які застали ще радянський Тернопіль. Тоді на Театральному майдані проходили урочистості, парад Дідів Морозів, концерти та багато іншого. Різні заходи проводили у парках та на Ставі.
  • Ми відтворили відео зі свята 1971 року. Дивіться, як змінилося наше місто та діліться своїми спогадами у коментарях!

Про минуле нашого міста читайте у розділі «Ретро Тернопіль». Там ви знайдете публікації серії «З одного ракурсу», історії кульових закладів, відомих будівель міста та багато чого цікавого і пізнавального! Підтримайте нас, і ми зможемо робити більше таких матеріалів! 

Під час святкування в різних районах міста відбувалися заходи. На Театральному майдані була офіційна частина. Дід Мороз передавав коровай представникам влади. Звучали святкові вітання.

Відео дня

У новому 1971–му році під час «Сніжинки» готувалися до 24–го з’їзду партії КПСС. На драмтеатрі висів плакат з Леніним та словами «Гідно зустрінемо XXIV з’їзд ленінської партії».

Вздовж театру були плакати з комуністичними гаслами. Площею проїжджали автомобілі з різними інсталяціями. На даху машини стояли два школярі. Дівчинка – у національному костюмі. Хлопчик – у робочому одязі. У руках тримали серп та молот.

А ось так колись виглядала вулиця Руська. За радянських часів головна вулиця міста носила ім’я головного вождя союзу – Леніна. Тоді не було заторів, бо й автомобілі були лише в «обраних». Іноді проїжджали таксі. Всі інші користувалися громадським транспортом.

На Комсомольському озері влаштовували катання на ковзанах та санках, влаштовували перегони та навіть сідав кукурузник. Тернополяни пригадують, що всі охочі могли пролетіти над зимовим Тернополем. Коштувала така розвага 50 копійок.  

Унікальне відео опублікував тернополянин Антон Марчевський. Ми відтворили кадри з хроніки та співставили їх з сучасністю. Тож можна порівняти, як змінилося місто за понад 50 років! Більше дивіться на відео:   

А ви пригадуєте, як раніше святкували День зими? Пишіть свої спогади!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валєра Правдоруб

    А ну закрити журналюг  за пропаганду комунізму

keyboard_arrow_up